Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Комитет правника за људска права - YUCOM против дневног листа "Блиц"

Жалба решена: прекршај кодекса
Комитет правника за људска права - YUCOM
Блиц
Штампано издање
22.10.2014.

Поштовани,

Поводом кривичне пријаве коју су против глумца Горана Јевтића поднели родитељи малолетника из Сомбора због сумње да је силовао њено дете, желим прво да Вас подсетима да су НУНС и УНС, чији чланови седе у Савету за штампу, већ осудили "Блиц" за кршење Кодекса због објављивања ове информације.

У саопштењима новинарских удужења констатовано је да је "Блиц" "грубо прекршио етичке и професионалне стандарде новинарства" и да није испоштовао "претпоставку невиности" глумца Горана Јевтића и да "нико не може бити проглашен кривим до изрицања судске пресуде". Разлог је насловна страна на којој смо објавили наслов "Кривична пријава против познатог уметника: Глумац Горан Јевтић ми обљубио сина" са поднасловом да је отац малолетника поднео пријаву против глумца због наводног силовања сина и да тужилаштво проверава ове наводе.

Нико, међутим, није оповргао наше наводе који су поткрепљени изјавама из тужилаштва да родитељи овог малолетника јесу поднели кривичну пријаву против познатог глумца, да они у тој пријави сматрају да је Јевтић покушао да силује њиховог дечака и да тужилаштво проверава ову информацију.

Једина наша "грешка" могла би да буде што, наводно, нисмо испоштвали претпоставку невиности Горана Јевтића. И сигурно је нисмо испоштовали - ако се она схвата искривљено.

Наиме, "Блиц" се ни у једном тексту није бавио пресуђивањем да ли је Горан Јевтић починио или није починио неко кривично дело. "Блиц" се, то је потпуно јасно, бавио ЧИЊЕНИЦОМ да је против Јевтића поднета приватна кривична пријава и ЧИЊЕНИЦОМ да тужилаштво проверава наводе те пријаве. И те ЧИЊЕНИЦЕ не демантују чак ни подносиоци ове жалбе, нити их је и једном демантовао сам Горан Јевтић - јер су ЧИЊЕНИЦЕ. У развијеним демократским друштвима широм света медији се не оптужују за кршење претпоставке невиности ако објављују ЧИЊЕНИЦЕ. Желео бих да вам овде наведем два примера.

У случају Била Козбија, такође глумца, ниједан светски медиј није досад оптужен за кршење претпоставке невиности после објављивања да је Козбија низ жена оптужио за сексуално злостављање. Као и "Блиц" у случају Горана Јевтића, и светски медији су се у случају Козбија само бавили ЧИЊЕНИЦОМ да је неко, такође приватно, оптужио Козбија за сексуално злостављање. Као и "Блиц" у случају Горана Јевтића, И светски медији се у случају Козбија НИСУ БАВИЛИ пресуђивањем, па не могу ни бити оптужени за кршење претпоставке невиности.

Још је сликовитији недавни пример младог америчког фудбалера Џамејса Винстона, кога је једна девојка, опет приватном пријавом, оптужила за силовање. Иако је тужилац на крају чак и одбацио њену пријаву, чувени Си-Ен-Ен није оптуживан за кршење претпоставке невиности када је известио о пркосној реакцији породице наводне жртве на ту одлуку тужиоца, под оптужујућим насловом-цитатом: "То је било силовање". Наравно, Си-Ен-Ен није ни могао бити оптуживан за кршење претпоставке невиности, јер је само извештавао о ЧИЊЕНИЦИ да је породица жртве поново оптужила фудбалера за силовање.

(Опширније о том случају: http://edition.cnn.com/2013/11/22/justice/florida-state-university-quarterback-investigation/)

Да закључимо: медиј не може бити оптужен за кршење претпоставке невиности ако верно и истинито извештава о ЧИЊЕНИЦАМА. У случају Горана Јевтића, поновимо то, ЧИЊЕНИЦА је да је против Јевтића поднета приватна кривична пријава и ЧИЊЕНИЦА је да тужилаштво проверава наводе те пријаве. И ЧИЊЕНИЦА је да је "Блиц" извештавао само о тим ЧИЊЕНИЦАМА и да ни на једном месту није означио Јевтића као "силоватеља", нити му на било који други начин пресудио. Ако би "Блиц" данас због писања о ЧИЊЕНИЦАМА био јавно прокажен за наводно кршење претпоставке невиности, то би сутра утрло пут свим политичарима, моћницима и јавним личностима да се позивају на исто наводно кршење претпоставке невиности када их сведок, жртва, "звиждач"... оптужи за неко кривично дело, а медиј то пренесе.

Иста оптужба за кршење "претпоставке невиности" налази се и у пријави Комитета за људска права против "Блица", тако да на њу не бих даље трошио време, ни моје ни ваше.

Даље, Јуком сматра да је "Блиц" прекшио кодекс јер "није поштовао права и достојанство деце". У текстовима које смо објавили о Горану Јевтићу и кривичној пријави родитеља против њега ни једним јединим словом нисмо открили било какав детаљ о малолетнику. Ни иницијале, ни колико година има, нити било какав детаљ који би могао да открије идентитет дечака. Зато сматрам да је подла замена теза оптуживати "Блиц" да није "штитио права и достојанство деце" јер смо писали о кривичној пријави родитеља који верују да је познати глумац хтео да им силује дете. Исти одговор на исту овакву замену теза већ смо дали глумцу и његовим адвокатима.

Даље, Јуком у пријави наводи да смо прекршрили кодекс зашто што смо објавили насловну страну какву смо објавили: са црним оквиром око фотографије и текста, како и да најава "супротно устаљеној пракси" заузима 50 одсто насловне стране...

С дужним поштовањем према Јукома и Савету за штампу и на страну то што и сами можете да пронађете на десетине насловних "Блица" на којима главна најава заузима и много више од 50 одсто стране, ексклузивно право "Блица" и уредника који га уређују је да сами одређују како ће да изгледа насловна страна. И у то нико нема право да се меша. Ни Јуком, ни било ко други.

Једино што јесмо урадили, признајем, написали смо да се ради о покушају обљубе, уместо силовања како трвде родитељи, зато што мислимо да овај термин верније осликава што се догодило летос у Сомбору.

Још даље, Јуком сматра да нисмо заштитили "приватност и идентитет" глумца Горана Јевтића. Ми смо одлучили да јавности пренесемо информацију да су родитељи поднели кривичну пријаву против глумца јер сматрају да је покушао да им силује дете. И објавили смо чињеницу. А она јесте да су родитељи поднели пријаву против Горана Јевтића, именом и презименом.

На крају желео бих члановима Савета за штампу посебно да укажем на претпоследњу реченицу из жалбе Јукома. "Како и сам кодекс наводи, сврха постојања медија је заштита јавног интереса, док пословни, политички и приватни интереси издавача или власника не смеју да буду изговор или оправдање за кршење овог Кодекса".

Јавни интерес медија јесте да читаоцима преноси чињенице. А чињеница јесте да су родитељи малолетника из Сомбора поднели кривичну пријаву против глумца Горана Јевтића због сумње да је покушао да им силује дете. Ништа више, али ни мање од тога. Верујем да нико не може оспори право "Блицу" да објављује чињенице. А ако нам то право буде оспорено онда сви заједно више не треба да се бавимо овим послом.

Други део цитиране реченице међутим указује да Јуком, али и сам глумац Горан Јевтић, текстове у "Блицу" доживаљава као напад због неких "политичких и приватних интереса издавача". Оваква оптужба или начин одбране озбиљним људима какви седе у Савету за штампу верујем да довољно говори.

На крају, још једном истичем: "Блиц" је у текстовима о глумцу Горану Јевтићу изнео само и једино чињенице. А чињенице се некоме могу допасти, некоме и не морају. Али то што се некоме чињенице не допадају не даје за право да криви "Блиц" због тога.

С поштовањем,

одговорни уредник Блица

Светомир Марјановић

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Иван Цвејић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Божо Прелевић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 27.11. 2014. године, већином гласова доноси

ОДЛУКУ

Текстовима “Глумац Горан Јевтић ми обљубио сина”, “Полиција саслушала Горана Јевтића” и “Дечак испричао тужиоцу шта му је урадио Јевтић” објављеним 22, 23. и 24. октобра 2014. године, дневни лист “Блиц” прекршио је тачку 3. Одељка IV (Одговорност новинара), по којој је новинар дужан да поштује правило претпоставке невиности и не сме никога прогласити кривим до изрицања судске пресуде.

Налаже се дневном листу “Блиц” да одлуку Комисије објави најкасније у трећем наредном броју од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Комитет правника за људска права (YUCOM) поднео је, уз сагласност Горана Јевтића, жалбу на текстове објављене у “Блицу”, сматрајући да је тај лист “грубо прекршио Кодекс новинара Србије на штету главних актера текстова – Горана Јевтића и малолетника чији су родитељи поднели приватну кривичну пријаву против Јевтића“,и то одредбе које се односе на поштовање претпоставке невиности и заштиту права и достојанства деце. У жалби је, између осталог, наведено да се насловним странама и редакцијском опремом текстова “јасно имплицира одговорност Горана Јевтића и на својеврстан начин му се доноси пресуда и пре покретања било каквог поступка против њега”. Све то упркос чињеници да је реч о “приватној кривичној пријави за кривично дело које не постоји у Кривичном законику Републике Србије под назовом како је окарактерисано на насловној страни ‘Блица’- обљуба малолетика”.

У одвојеним одговорима адвоката “Блица” Душана Стојковића и одговорног уредника листа Светомира Марјановића истиче се да тај лист, ни у једном од објављених текстова, није навео да је Јевтић нешто урадио, већ се свуда само преноси чињеница да је против њега поднета кривична пријава, а за све што се није могло утврдити без истраге у тексту се користи реч “наводно”. Адвокат такође истиче да је реч о јавној личности, познатом глумцу, чије је право на приватност органичено. Одговорни уредник наглашава да су у текстовима наведене само чињенице које нико не оспорава – да је против Јевића поднета кривична пријава и да тужилаштво проверава наводе из те пријаве. Он се позвао на случајеве Била Козбија и фудбалера Џејма Винстона, који су оптужени за слична дела, а медије који су о томе извештавали нико није оптужио за кршење претпоставке невиности. Марјановић је навео и да “Блиц” није објавио никакав детаљ на основу којег би малолетник чији су родитељи поднели пројаву мпгао бити препознат, док је начин опремања и пласирања текста, као и то како ће изгледати насловна страна, ексклузивно право “Блица” и његових уредника.

Комисија за жалбе се о делу жалбе који се односи на малолетника чији су родитељи поднели пријаву није изјашњавала, јер уз жалбу није достављена сагласност родитеља да YUCOM у њихово име може да поднесе жалбу Савету за штампу. Кад је реч о делу жалбе који се односи на Горана Јевтића, чланови Комисије су оценли да је “Блиц” заиста доста вешто избегао да напише како је глумац починио кривично дело због којег је поднета пријава. Сем у поднаслову првог текста, где се, на насловној страни, наводи  да је “Јевтић имао сексуални однос са малолетником”, у текстовима нема тврдњи да је Јевтић урадио оно за шта га родитељи оптижују. Међутим, “Блиц” није само пренео да је  поднета приватна кривична пријаве, већ је сензационалистичким извештавањем, начином пласирања и опремом текстова, недвосмислено читаоцима сугерисао да је Горан Јевтић крив. Лист три дана заредом посвећује велики простор, како на насловним странама, тако и новинама уопште, овој причи, објављује велике Јевтићеве фотографије, податке о његовом “лику и делу”, док истовремено преноси само једну његову, кратку изјаву да не разуме шта га тачно питају и да је реч о глупостима. Ефекат оваквог начина обраде теме, по мишљењу чланова Комисије за жалбе, јесте тај да код читалаца изазива утисак да је Горан Јевтић недвосмислено крив за силовање малолетника, иако је истрага још у току. Због тога је Комисија са седам гласова “за”, два “против” и једним “уздржаним” одлучила да је дневни лист “Блиц” прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

 

Београд, 27.11.2014.                                                                    Председавајући

                                                                                                      Петар Јеремић