Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Лука Божовић против дневног листа "Курир"

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Лука Божовић
Курир
Интернет
15.10.2014.

Поштовани/е,

Дневни лист Курир је на својој интернет страници објавио текст „ЧЛАН СДУ ЛУКА БОЖОВИЋ ПРЕТИ СМРЋУ: Опалите један метак и за уредника Курира“, 15. октобра 2014. године. Текст је потписан са ЕПК.

Након што сам на друштвеној мрежи Твитер написао „Опалите један метак и за уредника Блица/Курира/Телеграфа“, на мом налогу, примио сам позив од новинарке Курира у 18:09. Постављено ми је питање зашто позивам на убиство уредника Курира, и у петоминутном разговору сам потврдио да сам написао твит, рекао да је у питању парафразирање Милијане Балетић, и изричито рекао да не позивам на насиље или убиство било кога. Разлог за моју реакцију било је неодговорно и необјективно извештавање наведених медија о инциденту на утакмици између Србије и Албаније у коме је говор мржње био лако препознатљив а реторика ратнохушкачких новинара свеприсутна.

У тексту објављеном 14 минута по нашем разговору, објављено је да сам позвао на убиство уредника Курира без икаквог навођења било чега што сам рекао у телефонском разговору. Тек након неког времена објављено је оно што сам рекао.

Сматрам да је наведеним текстом прекршена начела истинитости извештавања Кодекса новинара/ки Србије. У тачки 1. Кодекса наводи се: „Обавеза је новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије“.

Већ самим насловом тврди се да сам претио смрћу уреднику дневног листа Курир, што сам у разговору демантовао, па се у самом почетку крши Кодекс новинара/ки Србије.

У даљем тексту опет се износи да сам позвао на убиство: “Божовић, међутим, не осећа никакву одговорност што призива на убиство уредника водећих медија у Србији, а разлог за распиривање мржње и позива на линч је, како каже, његово незадовољство изветавањем о инциденту на утакмици Србија – Албанија“.

Упркос веома јасном одговору који сам дао новинарки која се испрва није ни представила, у тексту се тврди да позивам на линч, насиље и убиство, што између осталог, крши и право грађана и грађанки на истинито информисање. Иако, сем сведочења, немам доказ да је Курир у првој верзији текста изузео мој одговор, сматрам да је важна чињеница да је на тај начин испрва прекршено и правило о потпуном извештавању.

Сматрам да би било примерено да Курир упути извињење због оваквог начина извештавања.

Лука З. Божовић

Поштовани,

У својој жалби на текст дневног листа Кур ир, Лука Божовић наводи да је предметним текстом прекршена обавеза новинара за тачним, благовременим и потпуним извештавањем, на тај начин што је Курир изјаву жалиоца: „Опалите један метак за уредника Курира“ окарактерисао као претњу смрћу и позив на линч.

„Новинар се мора супротставити свима који крше људска права или се залажу за било коју дискриминацију, говор мржње или подстицање насиља“ (Етички кодекс). Редакција сматра да у светлу ове обавезе новинара треба разматрати и предметну жалбу.

Редакција надаље сматра да спорни текст ни у једном делу није противан са Етичким кодексом, штавише да исти представља верно извештавање о чињеницама са утемељеним вредносним судовима. Чињенице из спорног текста и жалбе су идентичне, дакле, није спорно да је аутор текста након прибављеног става Луке Божовића верно пренео и његов твит и његове изјаве.

Уколико смо добро разумели наводе жалбе, овде је споран једино вредносни суд аутора, а то је да изјава Луке Божовића представља претњу смрћу. Не улазећи у немогућност позивања на одговорност због вредносног суда ни у право новинара да извести јавност о присиљавању на изражавање мишљења супротно његовој савести, сматрамо да је жалба очигледно неоснована.

Наиме, позив за испаљивање метка за уредника Курира није исто што и позив за испаљивање метка за Луку Божовића( поређење је направљено због наводног парафразирања Милијане Балетић), уколико тај позив долази од Луке Божовића. Да је Лука Божовић позвао да се за њега испали метак у неког непознатог, не би било ни вредносног суда. Са друге стране, управо позивање на Милијану Балетић представља ПРИЗНАЊЕ ПОЗИВА НА НАСИЉЕ ПРЕМА УРЕДНИКУ КУРИРА.( По логици жалиоца, цитирање Хитлера не био био подстицање на насиље према Јеврејима већ само цитирање и сл).

Стога је аутор текста изнео више него утемељен вредносни суд о поруци Луке Божовића, а то је да позив за испаљивање метка за уредника Курира у својој бити представља претњу смрћу и позив на линч, односно подстицање насиља у смислу Етичког кодекса.

Што се интерпретације око комуникације аутора и садржине питања постављених Луки Божовићу тиче, редакција истиче да се о томе не може изјашњавати, и то због чињенице да по њеним сазнањима иста нису имала садржину каква је представљена у жалби, али и из разлога што комуникација новинара( у ком тренутку се представио и сл) није релевантна нити је од значаја у овом предмету.

Са друге стране, изјава и жалба Луке Божовића представљају присиљавање уредника односно аутора текста да извештавају „супротно својим уверењима, опредељењима и моралним начелима“ (Етички кодекс). Лука Божовић у својој жалби, наиме, истиче да је повод за твит било „неодговорно и ратнохушачко извештавање“, који навод је у бити присила која је спроведена према уреднику Курира.

Дакле, жалба је очигледно неоснована, те стога сматрамо да исту треба одбити.

У Београду, 28.10. 2014.године

РЕДАКЦИЈА

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Иван Цвејић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Божо Прелевић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 27.11. 2014. године, већином гласова доноси

ОДЛУКУ

Текстом “Члан СДУ Лука Божовић прети смрћу: Опалите један метак и за уредника ‘Курира”, објављеним 15.октобра 2014. године, дневни лист “Курир” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Лука Божовић поднео је жалбу Савету за штампу, сматрајући да је “Курир” прекршио одредбе Кодекса новинара које се односе на истинитост извештавања тиме што је објавио да је Божовић претио смрћу уреднику тог листа. Он је навео да је на Твитеру написао”Опалите један метак и за уредника ‘Блица’, ‘Курира’, ‘Телеграфа’, незадовољан неодговорним и необјективним извештавањем медија о инциденту на утакмици Србија- Албанија. Према његовом речима, касније је, у телефонском разговору, новинарки “Курира” рекао да је поменута реченица парафзарирање Милијане Балетић и да није позивао на насиље, нити на убиство било кога. Упркос томе, Курир је у наслову текста навео да он позива на убиство, а у тексту, између осталог, да “Божовић “не осећа никакву одговорност што позива на убиство водећих медија у Србији”.

У одговору редакције “Курира” наведно је је да је лист верно пренео и твит и каснију изјаву Луке Божовића, а да је спорна једино оцена аутора текста да је Божовић претио смрћу. Према мишљењу редакције листа, таква оцена је вредносни суд због којег новинар не може бити позван на одговорност. Осим тога, како се истиче, новинари, према Кодексу новинара Србије, имају обавезу да се супротставе свима који крше људска права или се залажу за било какву дискриминацију и говор мржње или постичу на насиље.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да се оно што је Божовић написао на Твитеру може различито тумачити, па и онако како су то учинили новинари “Курира”. Као политичка личност он је морао бити свестан тога да се све његове изјаве прате и да се могу интерпретирати и на овај начин. Иако се, по оцени једног броја чланова Комисије, његовом твиту даје много већи значај него што би требало, а да нарочито у наслову “Курировог” текста има претеривања, већина је сматрала да граница, ипак, није пређена, односно да Кодекс није прекршен.  Због тога је Комисија са седам гласова “за”, једним “против” и једним “уздржаним” одлучила да “Курир” није прекршио Кодекс новинара Србије.

 

Београд, 27.11.2014.                                                       Председавајући

                                                                                         Петар Јеремић