Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Фондација SHARE против портала "Телепромптер"

Жалба решена: прекршај кодекса
Фондација SHARE
Телепромптер
Интернет
20.06.2013.

На основу чланова 22.и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15.и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Филип Шварм, Небоја Спаић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Божо Прелевић и Владо Мареш, на седници одржаној 27.11.2013. године, једногласно изриче

ЈАВНУ  ОПОМЕНУ

Текстом „Озлоглашена секта окупља новосадску омладину”, објављеним 20.јуна 2013. године, Информативни интернет портал „Телепромптер”

1.прекршио је тачку 4. Одељка I (Истинитост извештавања) о обавези новинара да, када је то неопходно, консултује што више извора и да им омогући да изнесу свој став,

2. прекршио је тачку 1. Одељка IV (Одговорност новинара) по којој новинар мора да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње или подстицање насиља,

3.прекршио је тачке 1. и 4. Одељка V (Новинарска пажња) о обавези новинара да послу приступа са дужном професионалном пажњом, као да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, статуси, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном  или друштвеном пореклу,

4. прекршио је и тачку 1. Одељка VII (Поштовање приватности), о обавези новинара да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

SHARE фондација поднела је жалбу Савету за штампу у име Сајмона Вилсона, једног од представника организације “Culture Exchage”, за коју се у тексту наводи да окупља велики број младих у једном новосадском кафићу. Ова организација се у тексту доводи у везу са сектом под називом “Фамилија”, наводно познатој по педофилији и неморалу, како се истиче у жалби, “на основу информација прикупљених на Интернету, које нису проверене и представљају неосноване оптужбе и клевете”. Подносилац жалбе је, између осталог, навео да ни од Вилсона, ни од других чланова организације новинари “Телепромптера” ниједном нису затражили никаку изјаву или коментар, упркос томе што су навели да су месецима истраживали рад те организације. Такође, на крају текста, наведене су кључне личности организације, објављени су њихови лични подаци, фотографије, а кликом на фотографије може се ући на њихове Фејсбук профиле. По мишљењу подносиоца жалбе, овим се не само нарушава њихово право на приватност, него они лако могу да постануи мета насилника, што се и догодило, па су сада изложени претњама, добијају поруке да напусте земљу, јавно су понижавани и вређани.

У одговору на жалбу, Данило Реџеповић, главни и одговорни уредник “Телепромптера” , информативног портала чији је оснивач Удружење грађана “Омладина Србије”, навео је да текст садржи податке до којих се дошло истраживачким радом, а читаоцима је омогућено да све то провере, јер су достављени линкови ка свим изворима на Интернету. Подаци који нису могли бити поткрепљени доказима јасносу издвојени фразама “верујемо да ..”и сличним. Он је навео да сматра да није било потребно консултовати више извора јер су све информације добијене са званичних интернет презентација, као и из интервјуа које су пропадници организације давали кредибилним медијима. Како је такође, наведено, текст прави јасну разлику између бурне прошлости секте и тренутних активности њених чланова, за које аутор текста није имао никаквих доказа да су се бавили недозвољеним активностима, нити их је за то у тексту оптужио. До неспоразума је, како верује, дошло због начина на који су други медији пренели овај текст. Реџеповић је навео и да текстом није нарушена ничија приватност јер су објављене фотографије преузете са Фејсбук стране организације “Culture exchange” дакле “они су их свесно, самостално и добровољно објавили у циљу  промоције својих активности”.

Чланови Комисије за жалбе сматрали су да закључивање да ли је организација “Culture exchange” повезана са наводном сектом “Фамилија” и да ли је поменута секта одговорна за то што јој се приписује, излази из оквира њене надлежности. Задатак Комисије јесте да оцени да ли су подаци прикупљени и објављени у складу са етичким правилима професије прописаним Кодексом новинара, а не да утврди да ли је све објављено потпуно тачно. Комисија је закључила да су новинари “Телепромптера” уложили доста труда да са Интернета прикупе све објављене податке, али да истовремено нису ни покушали да од самих чланова организације затраже било какав коментар или објашњење. Одговори од њих тражени су тек након објављивања текста, за, како је наведено, други наставак, што је неприхватљиво, посебно с обзиром на озбиљност теме. Новинар, по оцени чланова Комисије, није, упркос истраживачком труду, послу приступио са дужном професионалном пажњом, нити је водио рачуна о томе да овакав текст може подстаћи дискиминацију и мржњу према људима о којима пише. Портал, након што је организацију представио у негативном контексу, наводи имена челних људи организације, пре свих Сајмона Вилсона, објављује њихове фотогафије, биографије и Фејсбук профиле, а под насловом “Како препознати чланове Фамилије” објављује и адресе на којима се могу наћи, уз упозорење грађанима да учешћем у њиховим активностима “финансирају секту на глобалном нивоу”. Овим је, по оцени чланова Комисије за жалбе, не само прекршено право на приватност чланова организације, већ се може сматрати и јавним позивом грађанима да им се супротставе.

Због тога је Комисија једногласно одлучила да је „Телепромптер” прекршио Кодекса новинара Србије и изрекла јавну опомену.

Београд, 27. 11. 2013.                                                                     Председавајући

                                                                                                          Зоран Ивошевић