Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Министарство финансија и привреде против дневног листа "Наше новине"

Жалба решена: прекршај кодекса
Наше новине
Министарство финансија и привреде
Штампано издање
15.04.2013.

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Тамара Скрозза, Филип Шварм, Божо Прелевић, Зоран Ивошевић, Небојша Спаић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Љиљана Смајловић, Предраг Аздејковић и Владо Мареш, на седници одржаној 3.6. 2013. године, једногласно изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

 дневном листу „Наше новине“, јер је текстом ”Динкићев секретар сакрио 600 милиона евра”, објављеним 15.4.2013. прекршио Кодекс новинара Србије и то тачке 1. и  4, одељка I (Истинитост извештавања), којима је прописана обавеза новинара да ”објективно, тачно и  благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујућу право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије, као и дужност новинара да, ”када је неопходно, консултује што више извора и да им омогући да изнесу свој став”. Начином на који је објављен деманти Министарства финансија и привреде Републике Србије лист је прекршио и тачку 6. одељка III (Одговорност новинара) која прописује да новинар мора да ”поштује право на одговор, извињење или исправку и дужан је да благовремено објави одговарајућу исправку”.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 Министарство финансија и привреде Републике Србије поднело је 24.4.2013. жалбу због, како је наведено,  “објављивања низа нетачних и непроверених информација које директно вређају личност и нарушавају углед државног секретара Ивице Којића”. Министарство је, како се истиче, истог дана када је текст објављен упутило деманти, позивајући се на Закон о информисању. Лист је сутрадан објавио део демантија, док аутори текста “и даље” настављају да понављају нетачне и увредљиве информације на рачун државног секретара”, наведено је, између осталог, у жалби Министарста финансија и привреде.

Редакција “Наших новина” није доставила одговор на наводе из жалбе. Чланови Комисије за жалбе сматрали су да је, са становишта професионалних правила, неприхватљиво да се деманти објављује селективно, без кључних података који су у њему изнети, а да се, у наставку текста одмах понови тврдња из неименованог извора која је демантована, као што су урадиле “Наше новине”. Лист је деманти Министарства прокоментарисао као покушај невеште одбране, позивајући се поново на анонимни извор информације из фирме за коју се у демантију тврди да ни на који начин не сарађује са Министарством.

Комисија је оценила  да је Кодекс новинара прекршен и самим текстом који је био предмет демантија Министарства финансија и привреде. Информација је добијена од анонимног извора и није било озбиљног покушаја да се чује и “друга страна”, јер се у тексту наводи да им је у Министарству речено да им се обрате писаним путем. Текст је, међутим, објављен, већ наредног дана, без жеље да се сачека одговор.

Комисија је, након расправе, једногласно одлучила да су “Наше новине” прекршиле одредбе Кодекса новинара Србије.

Београд, 3.6. 2013.                                                                Председавајућа Комисији

                                                                                                        Тамара Скрозза