Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Синиша Спасојевић против „ББ Гласа“

Жалба решена: прекршај кодекса
Синиша Спасојевић
ББ Глас
Штампано издање
29.03.2013.

Поштовани,

Обраћавам се у циљу подношења жалбе на неистините наводе написане о мени у последњем броју локалног месечника у Бајиној Башти. Пишем вам из Бајине Баште а проблем је везан за локални лист под називом ББ Глас и сматрам да је у наведеном листу у чланку о мени повређен Кодекс новинара по више тачки.Наведене новине већ дуже функционишу по принципу изношења неистинитих,произвољних и увредљивих коментара и сматрам да својим текстовима представљају срамоту за новинарску професију и драстично злоупотребљавају новинарску слободу.Имајући у виду да аутор текста и уредник наведених новина нису чланови ниједног новинарског удружења ово је једини начин да затражим моралну заштиту од изношења неистинитих навода али и да покушам да упозорим на константно кршење новинарског кодекса од стране ових новина.Из броја у број у наведеном листу се користи крајње непримерен речник пун паушалних,увредљивих и некултурних термина.Постоји већ дуго велико незадовољство великог броја људи таквим начином писања а после писања у последњем броју дошли смо до тога да је и локално свештенство било принуђено да се обрати Владици због невероватних писања о Цркви и свештеницима од стране истог аутора.

У последњем броју који се издаје за овај месец о мени је у том листу написан један чланак који је у потпуности измишљен и који нема ниједне додирне тачке са реалношћу.У том чланку се износе у потпуности измишљени ставови који се приписују мени а и подаци везани за мене лично су апсолутно измишљени.Не само да су измишљени у потпуности ставови који се приписују мени већ ја тог човека који се потписао у тексту никада у животу нисам упознао и никад ме није ни контактирао да би евентуално од мене добио било какву изјаву.У тексту се не наводи ниједан извор који би поткрепио неку од тих тврдњи.Износе се невероватне и гнусне оптужбе а све је илустровано и сликом на којој је моја глава заокружена што даје и одређену претећу поруку и довело је до тога да се осећам и физички угрожено јер сматрам да сам жртва медијске кампање са циљем да се осујети намеравано евентуално оснивање новог листа у нашем граду.Сматрам да је један од разлога за овај измишљени текст то што постоји идеја и намера да се крене са покретањем једних афирмативних новина у нашем граду па то представља конкуренцију том,за сада,једином месечнику у Бајиној Башти.Такође сматрам да је проблем што је наведени лист добијао огромне финансијске износе од Општине и јавних предузећа а сада постоји идеја да се уведе ред у јавне финансије и да се новац грађана Бајине Баште распоређује у складу са законом и прописима а не паушално и по нахођењу појединаца.

Навешћу само неколико примера да бих илустрова неистине које су изнете о мени.У тексту су се наводи да сам ја дао обећање да ћу угасити ове новине што не само да је ноторна лаж већ и увреда имајући у виду моје ставове да је транспарентност рада Општине и добра сарадња са новинарима најбитнија за опште добро и контролу вршилаца јавних функција.Наравно да се не наводи ни где ни кад сам ја ово наводно изјавио већ је то поменутом аутору изгледа само тако "синуло" негде у глави.Имајући у виду да имам одлични сарадњу са представницима свих медија па тако и са другим новинарима који пишу за ББ Глас ово још више представља изненађење за мене и невероватни су ми мотиви за овај текст.У тексту се такође наводи и да се лист обраћао Општинском већу за неку помоћ што је лако проверити да то сигурно није било одкад сам ја члан Општинског већа.Од секретара Општинског већа сам добио усмену информацију да то није тачно а о томе је могуће прибавити и писани доказ.Такође веома лако је проверити да је предузеће које издаје наведене новине у дугом низу година добило милионске износе по разним основама од стране Општине и општинских јавних предузећа.Такође је апсолутно нетачно да сам како не наводи у тексту "убачен" у СТЦ и да сам се "противзаконито и трајно навалио на леђа грађана" јер је лако проверити да се ја водим на евиденцији незапослених лица у Бајиној Башти а о томе вам могу доставити и званичан доказ.

Желим да нагласим да је поменути лист у сваком броју препун навода без извора и речи увредљивих и непримерених за изношење у медијима по мом мишљењу.Спреман сам да вам и лично изнесем још доста примера увреда како на моја рачун тако и сталних прозивки,измишљених прича и најнижег вида комуникације који се форсира у овим нопвинама. Апсолутно се залажем за слободу медија и за њихово слободно извештавња али баш зато сматрам да мора и да постоји нека одговорност да се не би те слободе злоупотребљавале и да не би имали случај као сада да неко ко није члан ниједног новинарског удружења и не прихвата надлежност Савета за штампу даје себи за право да пише шта жели и о коме жели без икакве одговорности.Такође наведени потписник текста је познат по текстовима увредљиве садржине који се понављају из броја у број а нигде нема наведених извора за те наводе.Он се нигде у новинама и не наводи као члан редакције иако велики део текстова у сваком броју он потписује.

У прилогу Вам достављам копију текста о коме је реч а који је обљављен у броју 86 ББ Гласа за фебруар 2013. године

Потписник текста је извесни В.Биљић чије име не постоји у списку чланова редакције и иако објављује редовно у овом листу вероватно и није новинар.

Подаци о новинама : ББ Глас : Регистарски број у Агенцији за привредне регистре : NV000409 ISSN број : 1821 - 3774 COBISS број : 171844876

За све додатне информације стојим вам на располагању да одговорим и преко мејла и телефонски.

Срдачан поздрав,

Синиша Спасојевић

Поштовани,

Обраћамо Вам се у складу са Вашим дописом и молбом за изјашњавање о жалби Синише Спасојевића, а везано за наводно кршење Кодекса новинара Србије, у фебруарском броју „ББ гласа“.

Сматрамо сасвим неумесним да у овом изјашњавању полемишемо, демантујемо и појашњавамо бројне наводе члана Општинске Владе из Бајине Баште. Задржаћемо се само на ономе што је усмерено да Вама, као телу чији рад и начела апсолутно уважавамо, створи искривљену слику о овим новинама и нама као новинарима и сарадницима истих.

Бавећи се на разне начине новинарским радом, од телевизије, преко низа дневних листова, сви ми смо чланови УНС-а, а бар двојица, као незапослени, од тога делом остварују и своју егзистенцију. Господин Ратомир Блануша је већ 40 година новинар „Вечерњих новости“, награђиван националним признањима за свој рад, аутор неколико књига, Милан Андрић већ две деценије сарађује са „Спортом“ и „Спортским журналом“, као што је и са пар дневних новина којих више нема. Често помињани Владисав Биљић је у новинарском послу од 2003. године, из времена рада локалне телевизије, аутор је бројних репортажа награђиваних на републичком нивоу, сликар, са издатом једном књигом у којој су сабрани његови коментари.

Главни уредник листа, Обрад Додић, био је члан редакција свих гласила која су, дуже или краће постојала у Бајиној Башти, аутор неколико монографија и песник. Зашто ово наводимо? Разлог је прост, као што је и обраћање члана Општинског Већа Вама – ово у Бајиној Башти СВИ знају, а Ви вероватно не, што је и логично. Из тог разлога се Синиша Спасојевић и обраћа Вама, уз покушај да Вас, из само њему знаних разлога, доведе у заблуду. Други начин је био онај који и Ви нама препоручујете, а за шта и нема потребе, јер смо апсолутно отворени за све реакције, демантије и ставове читалаца и свих оних који се нађу повређени, погођени, или само имају своје мишљење о теми коју нађу у новинама.

Проблем је овде друге природе. Синиша Спасојевић је, као што је много пута речено – члан Општинског већа, то јест Општинске Владе, као кадар СРС-а, странке која је најјача у коалицији коју још чине ДС и ДСС. Отуда и све његове квалификације на рачун писања овог листа, јер му очито не одговара да се проговори о активностима које би (као и свака), власт желела да држи подаље од очију јавности. Ту је свакако и део о томе да је Спасојевић, одмах пошто је завршио политички ангажман у Управном одбору „Спортско туристичког центра“ политички изабран у Општинско веће, а од тада, по (политичким) ангажовањима разних врста – ради и прима плату у истој Установи! Поново подвлачимо – све ово су само за Вас – нове информације, те Спасојевић из тог разлога избегава „обраћање“ Бајиној Башти, то јест – овим новинама....

Везано за тврдњу да је поменути текст потпуно измишљен, као и цела прича, најбољи начин је да Вам доставимо цео број 86 „ББ гласа“, па ћете видети да је цела ситуација, у којој је члан Општинске Владе дао спорну изјаву, описана до у детаље у тексту “Игре без граница“. А што се тиче извора информација, они итекако постоје,(зна то и г.Спасојевић), али је њихова улога битна у евентуалним сучељавањима пред неким другим органима, а не пред Саветом за штампу. Свакако да имамо интереса да их заштитимо, као што и јавни делатници у ликовима чланова Општинског Већа такође имају обавезу да припазе на тежину и одговорност за речи које (из те позиције) изговарају.

Прича о милионима које је овај лист добијао из Општине заиста не заслужују коментар, баш као и „покретање афирмативних новина“( вероватно финансираних из буџета!). Та прича, као и теза о „афирмативном новинарству и новинама“(којих је већ превише!) Вам је свакако позната и не сумњамо да је у надлежности Савета за штампу. Због моралности, пре свега...

Чињеница је да су једини приходи овог листа, везано за Општину – наручене честитке и оглашавања, а да се при том не поштује ни законска обавеза локалне самоуправе да равноправно помаже рад свих медија У Бајиној Башти их је још четири –три радија и једна телевизија. Разлог, наравно лежи и у писању овог листа – одговорног према грађанима, пре свега, а критичког према раду сваке власти. Са друге стране је и уредно (и „афирмативно“!) извештавање о редовним активностима јавног сектора, који се не вреднују од стране општинске власти, а ни члана Општинске Владе, очито...

Поштовани,

Наш став је да ни на који начин нисмо прекршили новинарски Кодекс. Нисмо овде демантовали ни низ других навода из жалбе, везаних за „увреде, гнусне лажи, оптужбе“, па и Цркву, јер се превише разилазе са истином и само одсликавају расположење власти која се боји јавне речи, а не преузима одговорност за исту. Понављајући став да смо увек и потпуно спремни да објавимо било какав став читаоца, подвлачимо и да ће цела ова преписка са Саветом наћи своје место у наредном броју „ББ гласа“. Истине ради. А и морала. Али, с обзиром да је подносилац жалбе високорангирани политички активиста водеће странке на власти, СРС-а, цела ситуација и све изнето спада и у својеврсни политички притисак на једно јавно гласило, морамо рећи. Верујемо да ће и Савет за штампу својим ставом стати у заштиту, пре свега новинарске професије, која трпи ударце и у провинцији каква је Бајина Башта.

С поштовањем,

У Б. Башти 26.03.2013. Редакција „ББ гласа“

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Тамара Скрозза, Филип Шварм, Божо Прелевић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљски, Љиљана Смајловић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 4.4. 2013. године, једногласно изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

месечним новинама „ББ Глас“, јер су текстом „Члан општинског већа би да укида ноовине“, објављеним у фебруарском броју, прекршиле Кодекс новинара Србије и то тачку 2, одељка II (Истинитост извештавања), којом је прописано право медија да имају различите уређивачке политике али и „обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања“.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ 

Жалбу на текст објављену „ББ Гласу“ поднео је члан Општинског већа Синиша Спасојевић, сматрајући да је у тексту изнето „више неистинитих, произвољних и увредљивих коментара” о њему, односно да је све што је у тексту наведено потпуно измишљено. Он сматра да је такође неприхватљиво и то што је уз текст објављена и фотографија на којој је његово лице „заокружено, што представља и одређену претећу поруку”. Спасојевић је навео да никада нигде није рекао да ће укинути „ББ Глас” као што пише у тексту, да није тачно ни да се тај лист обраћао за сарадњу Општинском већу и да је одбијен. „Такође је апсолутно нетачно да сам, како се наводи, ‘убачен у СТЦ’ и да сам се ‘противзконито и трајно навалио на леђа грађана’, навео је Спасојевић и доставио потврду из Националне службе за запошљавање да је незапослен. Комисији је доставио и потврду секретара Општинског већа да се “ББ Глас” никада није обраћао општини. Спасојевић је лист оптужио да води медијску кампању против њега и навео да је разлог вероватно то што је у мандату претходне локалне власти лист „добијао издашну новчану помоћ, док садашња настоји да уведе ред у финансије и да новац не дели паушално, као и намера да се покрену још једне новине у Бајиној Башти, које би биле конкуренција постојећим.

У одговору редакције истиче се да се Спасојевић обратио Савету за штампу, телу са седиштем у Београду, које не познаје прилике у Бајиној Башти, управо зато што су тамо опште познате чињенице које је лист објавио. Они су истакли и да Спасојевић никада није од листа затражио да објави деманти или његов одговор на наводе у текстовима и оптужили га да, као члан Српске радикалне странке, врши политчки притисак на независни медиј.

У прилог објављених тврдњи, лист је доставио други текст у којем се, на основу анонимних извора из општинске управе, описује ситуација у којој је Спасојевић, како се тврди, рекао да ће укинути те новине, потврду Спортско туристичког центра Бајина Башта да је Спасојевић у последњих годину дана био два пута ангажован по уговору о делу, једном пет, други пут два дана. Достављен је и допис који је лист упутио у августу прошле године председнику општине нудећи сарадњу.

Чланови Комисије закључили су да се и у овом случају могу изјашњавати само о томе да ли је спорним текстом прекршен Кодекс новинара Србије и да не могу улазити у природу сукоба који очигледно постоји између редакције и члана Општинског већа.

По једногласној оцени чланова Комисије, лист „ББ Глас”, сем позивања на анонимне изворе, ничим другим није поткрепио тврдње изнете у тексту. Такође, то што је неко у два наврата био ангажован по уговору о делу никако не потврђује да се он “трајно и противзаконито навалио на леђа грађана”.

Комисија је, због тога, једногласно закључила да је „ББ Глас” објављивањем текста „Члан Општинског већа би да укида новине” прекршио Кодекс новинара Србије.

Чланови Комисије такође, мада то није било предмет жалбе, сматрају неетичним тврдње новинара „ББ Гласа” изнете у одговору на жалбу да су сви чланови Удружења новинара Србије, јер је увидом у документацију тог удружења утврђено да то није тачно. Комисија, осим тога, сматра непримереном и понуду редакције за сарадњу општинској власти која би, како се наводи у тексту, „подразумевала простор у коме би информације пласирала општинска управа, у својој режији и по својим интересима”.

Београд, 4. 4. 2013.                                                        Председавајућа Комисији

                                                                                              Тамара Скрозза