Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Милка Тадић Мијовић против портала Е-новине

Жалба решена: прекршај кодекса
Милка Тадић Мијовић
Е-новине
Интернет
09.11.2013.

У периоду од почетка 2012. до краја новембра 2013. објављена је серија текстова у којој се помињем ја, моје колеге из "Вијести" и "Монитора", као и више представника критички орјентисаних појединаца и опозиционих првака из Црне Горе.

Текстови обилују клеветама, увредама и језиком мржње. Позивају на насиље и дискриминацију по основу политичког става и полне припадности. Такав језик није забиљежен на овим просторима ни у најтежим временима ратова и сукоба.

Оваквим извјештавњем није прекршен само један члан Кодекса новинара Србије, већ цијели Кодекс, због чега би Савјет за штампу требало да реагује у најкраћем року.

Линкови:

http://www.e-novine.com/region/region-crna-gora/94211-Discipliniranje-nesoja.html

http://www.e-novine.com/region/region-crna-gora/93529-Hajka-Konferenciju-Podgorici.html

Link: http://www.e-novine.com/kolumna/petar-lukovic/94179-Duplo-golo-Milke-Tadi-Mijovi.html

Link: http://www.e-novine.com/kolumna/petar-lukovic/93993-Podgoriki-sex-Milka-tko-sada-dirka.html

Link: http://www.e-novine.com/stav/63048-Milka-Tadi-Milova-balerina.html

Link: http://www.e-novine.com/kolumna/petar-lukovic/93907-Medijski-smrad-Govedo-etnikua-Milka.html

Link: http://www.e-novine.com/srbija/93913-Merde-merde.html

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15.и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Филип Шварм, Љиљана Смајловић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Божо Прелевић и Владо Мареш, на седници одржаној 12.12.2013. године, већином гласова изриче

ЈАВНУ  ОПОМЕНУ

Серијом текстова, објављеним од 9. до 22. новембра 2013. године портал “Е-новине”

1.прекршио је тачку 5. Одељка I (Истинитости извештавања) по којој је са новинарством неспојиво објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина

2. прекршио је тачку 6.Одељка IV (Одговорност новинара) о обавези новинара да негује културу и етику јавне речи

3.прекршио је И тачку 1. Одељка VII (Поштовање приватности) о обавези новинара да поштује приватност, достојанствои интегритет људи  о којима пише.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Милка Тадић Мијовић поднела је жалбу због текстова: “Хајка на конференцију у Подгорици”, “Медијски смрад: Говедо и четникуша Милка”, “Merde a la merde”, “Подгорички сеx: Милка ко те сада дирка”, “Дупло голо Милке Тадић Мијовић” и “Дисциплинирање несоја”, објављених од 9. до 22. новембра 2013. године. Како је наведено у жалби “текстови обилују клеветама, увредама и језиком мржње. Позивају на насиље и дискриминацију по основу политичког става и полне припадности”, чиме, по оцени подносиоца жалбе, “није прекршен само један члан, већ цео Кодекс новинара Србије”.

Редакција “Е-новина” није одговорила на жалбу, а чланови Комисије за жалбе сматрали су да Кодекс јесте прекршен, пре свега употребом увредљивих квалификација и непоштовањем достојанства и интегритета особе о којој се пише. По оцени Комисије, реч је о намерном и систематском кршењу етичких принципа професије.

Неки од чланова Комисије указали су на то да би Савет за штампу у овом случају могао бити злоупотребљен у “новинарском обрачуну” у Црној Гори, те да би се његова одлука могла тумачити као “давање за право једној страни”. Већина чланова је, међутим, сматрала да Комисија, као и у сваком другом случају, одлучује само о томе да ли је спорним текстовима прекршен Кодекс новинара Србије и не може да улази ни у мотиве подносиоца жалбе, ни у разлоге сукоба. Комисија је, на крају, са седам гласова “за” и једним “уздржаним” одлучила да  су “Е-новине” прекршиле Кодекс новинара Србије и изрекла јавну опомену.

Београд, 12.12. 2013.                                                                       Председавајући

                                                                                                           Зоран Ивошевић