Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

"Наше новине" против Танјуга

Жалба решена: прекршај кодекса
Наше новине
Танјуг
Интернет
18.12.2013.

Поштовани,

Обраћам вам се поводом случаја текста и информације објављене у Нашим новинама од 18. децембра 2013. године под насловом "Дачић и Тачи кандидати за Нобела".

Ексклузивну информацију, са детаљима о америчким конгресменима који лобирају по свету да премијери Србије и Косова добију поменуто признање, ставили смо и на насловну страну, а она је истог дана, у 11 сати, "неким чудом" осванула на сервису националне новинске агенције Танјуг, уредно потписана као агенцијска вест.

Да се овакве ствари не би даље дешавале и да би новинарски рад и труд коначно добили некакву сатисфакцију и заштиту, љубазно вас молим да учините оно што вам закон налаже и скренете пажњу колегама да убудуће одоле изазову да нешто што је "туђе" приказују као "своје".

У овом времену сумрака свих вредности, па и професионалних стандарда новинарства, апелујем на вас да будете дежурни сведок и критичар свега што те стандарде даље срозава, а појављује се у нашим медијима.

Гл.и одг. уредник

Антоније Ковачевић

Београд, 20. децембар 2013.

Поштовани,

Изјашњавамо у року на наводе из жалбе коју је 20.12.2013. године главни и одговорни уредник дневног листа Наше новине, госп. Антоније Ковачевић, поднео Савету за штампу против Новинске агенције Танјуг.

Наводи из жалбе госп. Ковачевића у потпуности не стоје.

Како смо већ истакли у нашем реаговању на текст објављен у дневном листу Политика под насловом „После бомби следи Нобелова награда“, вест коју је објавио дневни лист Наше новине дата је у виду названичне информације без наведеног извора који би јој могао дати кредибилност, што подсећамо Кодекс новинара Србије помиње као крајње средство.

Како Танјуг само у изузетним ситуацијама прибегава коришћењу незваничних извора информација ми смо за потврду истинитости вести о лобирању за Нобелову награду Дачићу, Тачију и Ештоновој ангажовали нашег дописника у Вашингтону, који је такву потврду и добио у Српском кокусу у Когресу, због чега смо у тексту тај извор и навели, а информацију објавили уз одредницу „сазнаје Танјуг“.

Чињеница је, дакле, да Танјуг није преузео информацију из Наших новина, него је вест пласирао као сазнање до ког је наш дописник дошао, трагом вести која је била из незваничног извора. Дубоко смо убеђени да је овакав приступ апсолутно у складу са упутствима Кодекса новинара Србије, као и да су Танјугови новинари поступали са дужном професионалном пажњом (одељак V Кодекса).

Чињеница је да медији свакодневно трагом неке вести долазе до информација и тема, као што је чињеница да имају пуно право да истражују све околности и чињенице о догађајима који су од интереса за јавност (одељк VI Кодекса).

Сматрамо битним да напоменемо да Танјуг вест свог дописника, из сопственог извора, није објавио као екслузивну...

Посебно је необично да се баш уредништво Наших новина одлучило да оптужи Танјуг за срозавање професионалних стандарда, јер управо је тај дневни лист еклатантан пример лоше професионалне етике.

О томе сведоче бројни Танјугови текстови објављени у Нашим новинама без навођења нити Танјуга као извора нити самог аутора текста, чиме се свакодневно ниподаштава рад агенцијских новинара.

Београд, 27. 12. 2013. г.

ТАНЈУГ ЈП

Директорка, Бранка Ђукић

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Филип Шварм, Петар Јеремић, Божо Прелевић, Небојша Спаић, Владо Мареш и Тихомир Тришић, на седници одржаној 16.1.2014. године, већином гласова (седам „за“ и два „против“) изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом „Амерички конгресмен предлаже Дачића и Тачија за Нобел“, објављеним 18. децембра, новинска агенција Танјуг

1. прекршила је тачку 1. Одељка IX (Поштовање ауторства) о обавези медија и новинара да примењују важеће законодавство о заштити ауторских права и да, када добију допуштење за репородукцију из другог извора, то чине уз уважавање аутора и уз навођење извора.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Главни уредник „Наших новина“ Антоније Ковачевић поднео је жалбу јер је, како је навео, ексклузивну информацију тог листа о америчким конгресменима који лобирају да премијери Србије и Косова добију Нобелову награду, Танјуг истог дана емитовао на сервису као своју информацију.

У одговору агенције „ Танјуг “ истиче се да је вест коју су објавиле „Наше новине“ „дата у виду незваничне информације, без наведеног извора који би јој могао дати кредибилитет“, а како Танјуг само у изузетним случајевима користи незваничне изворе, ангажован је дописник из Вашингтона да провери ту информацију. Он је потврду добио у српском Кокусу у Конгресу.

У тексту је то и наведно уз одредницу „сазнаје Танјуг “, што је, по уверењу редакције Танјуг а, потпуно у складу са Кодексом новинара Србије. „Посебно је необично да се баш уредништво ’Наших новина’ одлучило да оптужи Танјуг за срозавање професионалних стандарда, јер је управо тај дневни лист еклатантан пример лоше новинарске етике. О томе сведоче бројни Танјуг ови текстови објављени у ’Нашим новинама’ без навођења извора“, истиче се, између осталог, у одговору на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе сматрали су да је „како је речено у српком Кокусу“ подједнако незваничан извор као и „дипломатски кругови у Вашингтону“ , на које су се позвале „Наше новине“, те да је на основу тога тешко закључити да ли је Танјуг заиста проверио информацију коју су прве објавиле „Наше новине“. Међутим, с обзиром да је реч о новинској агенцији, свако ко је даље преносио ту вест позвао се на Танјуг као извор, чиме је повређено ауторство „Наших новина“. По мишљењу Комисије, у тексту је требало навести да су „Наше новине“ објавиле информацију која је Танјугу потврђена, чиме би било заштићено и ауторство листа и уважен труд агенције да вест провери.

Комисија за жалбе још једном апелује на све новинске куће да уважавају рад својих колега и поштују њихова ауторска права. Кодекс обавезује на навођење извора из којег је информација преузета, а Комисија сматра да то треба радити увек, па и у случајевима када се крене трагом вести да би се потврдила.

Београд, 16.1.2014.                                                                           Председавајући

                                                                                                           Стојан Марковић