Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Александар Арсенијевић против портала „Глас западне Србије“

Жалба решена: прекршај кодекса
Александар Арсенијевић
Глас западне Србије
Интернет
06.09.2014.

У текстовима портала „Глас западне Србије“; „Туча на градском тргу, има повређених“ објављен 06.09.2014. у 21.43 и „Ухапшен малолетник због покушаја убиства“, објављен 07.09.2014. у 11:43, коришћена је фотографија портала Ozonpress.net из текста „Туча на Градском тргу“, који је објављен 06.09.2014. у 21:03, без сагласности редакције портала Ozonpress.net и без навођења извора и имена аутора фотографије.

Тиме је прекршен Одељак IX (Поштовање ауторства) у тачкама 1. и 2. Кодекса новинара Србије.

Како ово није први пут да редакција портала „Глас западне Србије“ користи наше фотографије и текстове у оригиналу или са незнатним изменама, без претходног тражења допуштења и без навођења извора и имена аутора, обраћамо се Савету за жалбу у циљу заштите ауторских права и новинарске етике.

Напомињемо да је репортер портала Ozonpress.net био једини на месту догађаја који је предмет наведених текстова и да наша редакција једина поседује фотографије снимљене у време увиђаја који је обављала екипа ПУ Чачак.

Имајући ту чињеницу у виду, а поштујући принцип колегијалности, дали смо сагласност дописницима Курира и Блица, да користе наше фотографије, на њихов упит и са навођењем извора. На исти начин дали би сагласност и порталу „Глас западне Србије“ да је тражена.

У прилогу жалбе достављамо:

- текст „Туча на Градском тргу“ објављен 06.09.2014. у 21:03

(Ozonpress.net)

- оригинал фотографије

- текст „Туча на градском тргу, има повређених“, објављен 06.09.2014. у

21.43 (гзс)

- текст „Ухапшен малолетник због покушаја убиства“, објављен

07.09.2014. у 11:43 (гзс)

У Чачку, 07. 09. 2014.

Портал Ozonpress.net

Арсенијевић, уредник

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Љиљана Смајловић, Марија Кордић, Иван Цвејић, Владо Мареш, Златко Ћобовић и Дејан Миладиновић, на седници одржаној 25.9.2014. године, једногласно изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Објављивањем фотографија у оквиру текстова „Туча на градском тргу“ и „Ухапшен малолетник због покушаја убиства“, објављеним 6.и 7.септембра 2014. године, портал „Глас западне Србије“

  1. прекршио је тачку 1. Одељка IX (Поштовање ауторства) о обавези медија и новинара да примењују важеће законодавство о заштити ауторских права и да, када добију допуштење за репородукцију из другог извора, то чине уз уважавање аутора и уз навођење извора.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Александар Арсенијевић, уредник портала „Ozonpress.net“, тврдећи да је у текстовима портала „Глас западне Србије“ коришћена фотографија портала који уређује из текста „Туча на градском тргу“, објављеног 6.септембра 2014. године, без сагласности редакције и без навођена извора и имена аутора. „Напомињем да је репортер портала „Озонпресс.нет“ био једини на месту догађаја и да наша редакција једина поседује фотографије снимљене у време увиђаја који је обављала екипа ПУ Чачак“, наведено је, између осталог, у жалби. Подносилац жалбе је истакао и да је редакција“ Ozonpress.neta“ дала сагласност за објављивање фотографија, уз навођење извора, дописницима појединих дневних новина, те да би сагласност, да су је тражили, добила и редакција „Гласа западне Србије“. Уз текстове је достављена и оригинална фотографија, снимљена на догађају.

Редакција „Гласа западне Србије“ није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије оценили су да су да је очигледно да је у „Гласу западне Србије“ објављена фотографија идентична фотографији коју је снимио репортер „Ozonpress.neta“. Фотографија није потписана, нити је наведен извор, што је у супротности са одредбама Кодекса новинара Србије које се односе на поштовање ауторства. Медији и новинари, по Кодексу, имају обавезу да траже дозволу за репродукцију из других извора и да, када је добију, наведу извор. У овом случају, нити је затражена сагласност, нити је фотографија потписана, због чега је Комисија за жалбе једногласно оценила да Глас западне Србије није поступио у складу са етичким правилима професије.

Београд, 25.9. 2014.                                                            Председавајући

                                                                                              Петар Јеремић