Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Бојана Рајић против листа франкфуртске "Вести"

Жалба решена: прекршај кодекса
Бојана Рајић
"Вести"
Штампано издање
22.05.2014.

Поштовани,

колегиница из франкфуртских Вести потписана са Д. Д. је у издању од 22. 5. 2014 на страни 5, од речи до речи прекопирала мој текст, који сам написала.

Радим у дневном листу Ало, и идентичан текст је објављен дан раније 21.5.2014. у штампаном издању http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/poslanici-pomazu-al-ne-iz-svog-dzepa/55691.

Без икакве дозволе, прекршена су сва права по закону.

Бојана Рајић, новинарка дневног листа Ало

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу:  Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Петар Јеремић, Божо Прелевић, Владо Мареш, Тамара Скрозза, Предраг Аздејковић и Тихомир Тришић, на седници одржаној 26. 6. 2014. године, једногласно изриче 

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом „Посланици се ценкају са несрећом“, објављеним 22. маја 2014. године, лист “Вести” прекршио је тачке 1. и 2. Одељка IX (Поштовање ауторства)  о обавези медија и новинара да поштује и примењује важеће законодавство о заштити ауторских права и да не потписује као своје текстове други хаутора.  

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ 

Жалбу Савету за штампу поднела Бојана Рајић, новинарка дневног листа “Ало”, која је навела да су (франкфуртске) “Вести” објавиле текст, потписан иницијалима Д. Д. који је потпуно исти као њен текст, дан раније објављен у листу “Ало” под насловом “Посланици помажу, али не из свог џепа”. Новинарка је истакла да је текс тпреписан без икакве дозволе и навођења извора.

Редакција “Вести” није одговорила на наводе подносиоца жалбе.

Чланови Комисије оценили су да је текст објављен у “Вестима” готово идентичан тексту БојанеРајић, односно да је реч о очигледном неовлашћеном “преузимању” текста, чиме је прекршен Кодекс новинара Србије у делу који се односи на поштовање ауторства.

Комисија је у протеклом периоду већ неколико пута одлучивала о кршењу ауторских права и оценила да то постаје све распрострањенија појава. Чланови Комисије, зато, упозоравају све новинаре и медије да их и закон и Кодекс новинара Србије обавезују на навођење извора информација које преузимају из других медија и забрањују им да као своје потписују текстове и фотографије других аутора.

 

Београд, 26. 6. 2014.                                                                          Председавајући

                                                                                                             Стојан Марковић