Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Јовица Стевић против листа "Печат"

Жалба решена: прекршај кодекса
Јовица Стевић
Печат
Штампано издање
31.01.2014.

Поштовани,

Молим вас да Комисија за жалбе Савета за штампу процени да ли је редакција Печата, прекршила кодекс новинара и еткику у случају обајвљивања текста на 26, 27, 28, и 29. страни у броју 304 од 31. јануара 2014. године, о мом раду и сарадњи са Подунавским Швабама и успоствљању нових мостова и помирења између српског и немачког народа.

Обраћам се Комисији за жалбе Савета за штампу због става да је недељни лист Печат, као и њихово интернет издање угрозио мој професионални и лични углед. Такође сматрам да је грубо прекршен Кодекс новинара Србије.

Из текста који је на четири стране изнео низ неистина и лажи износим следеће.

Увек уз Хитлера.

Моја посета Подунавским Швабама у месту Браунуа у Аустирји је приказана је да сам ја поборник и присталица Хитлера и нацизма. Тачно је да је Адолф Хитлер рођен у месту Брауну на граници Аустрије и Немачке. Тачно је да сам је посетио кућу Адолфа Хитлера, као и многобројни туристи, који су се сликали испред куће која је претворена у школу за хендикепирану децу. Испред Хитлерове куће постављена је стена-споменик на којој пише: ДА НИКАДА ВИШЕ НЕ БУДЕ ФАШИЗМА.

Сарађује са ратним злочинцима.

У тексту се спомиње име Подунавског Швабе Петера Егнера из Црвенке, који је наводно осумњичен за ратне злочине у Другом Светском рату. Господина Егнера никада нисам упознао нити сам био у било каквом контакту са њим. Господин Егнер је долазио неколико пута у Војводину у последњих десетак година. Ако је учинио било какав злочин у рату наши надлежни органи су имали прилику да га саслушају и евентуално ухапсе ако је осумњичен за почињене злочине.

Господин Егнер и сви остали немачки војници нису ратни злочинци док се правоснажном судском пресудом не докаже њихово учешће у злочинима.

Тачно је да су неки моји пријатељи Подунавске Швабе били немачки војници, који су у тренутку мобилисања имали 17-18 година, а сада су људи у позним годинама, са преко 80 и више година. Дружење и контакти са њима су у тексту протумачени као да сам ја фашиста и присталица нацизма и фашизма.

Молим Савет за штампу да размотри моју Жалбу и да се изјасни о томе по каквим професионалним стандардима ради редакција недељног листа Печат.

Сматрам да је недељни лист Печат грубо прекршио Кодекс новинара Србије који даје јасна упутства о професионалном раду новинара.

Сматрам да су повређене следеће тачке из I и IV поглавља Кодекса новинара Србије.

I ИСТИНИТОСТ ИЗВЕШТАВАЊА

Обавеза је новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије. Са новинарством неспојиви су објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина.

IV ОДГОВОРНОСТ НОВИНАРА

Новинар је пре свега одговоран својим читаоцима, слушаоцима и гледаоцима. Ту одговорност не сме да подреди интересима других, посебно интересима издавача, владе и других државних органа. Новинар се мора супротставити свима који крше људска права и бити против дискриминације и говора мржње и насиља. Новинар је дужан да поштује правило претпоставке невиности и не сме никога прогласити кривим до изрицања судске пресуде.

Прилог: Текст из Печата број 304 од 31. јануара 2014. године

С поштовањем,

Јовица Стевић

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Петар Јеремић, Божо Прелевић, Владо Мареш, Тамара Скрозза, Предраг Аздејковић, Тихомир Тришић, Игор Ћузовић и Златко Чобовић, на седници одржаној 24. 4. 2014. године, двотрећинском већином гласова изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом „Подунавске Швабе и игре око њих у Сремској Митровици”, објављеним 31. јануара 2014. године,„Печат“

1. прекршио је тачке 1. и 4. Одељка I (Истинитост извештавања) о обавези новинара да тачно, објективно,  потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије, као и обавези да консултује што висе извора и да им омогући да изнесу свој став.

2. прекршио је тачку 1. Одељка IV (Одговорност новинара) по којој новинар мора да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Јовица Стевић поднео је жалбу сматрајући да је “Печат”, објављивањем текста о његовом раду и сарадњи са Подунавским Швабама, прекршио одредбе Кодекса које се односе на истинитост извештавања и одговорност новинара и угрозио његов професионални и лични углед.

Неводећи да је у спорном тексту начетири стране изнет “низ неистина и лажи”, подносилац жалбе је истакао да се и његова посета Подунавским Швабама у месту Браунуа у Аустрији И посета кући Адолфа Хитлера (коју иначе посећује велики број туриста) интерпретира тако да је реч о неком ко је присталица Хитлера и нацизма. Осим тога, у тексту се помињу имена људи који су, наводно, осумњичени за злочине у Другом светском рату, а који никада нису ни осуђени ни оптужени за то. “Тачно је да су неки моји пријатељи, Подунавске Швабе, били немачки војници, који су у тренутку мобилисања имали 17-18 година. Дружење И контакти са њима у тексту су протумачени као да сам ја фашиста и присталица нацизма”, наводи се, између осталог, у жалби.

Редакција “Печата” није одговорила на наводе подносиоца жалбе.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да спорни текст веома озбиљну, осетљиву и комплексну причу отвара на потпуно неодговарајући начин, обрађујући је јако лоше, површно и без жеље да се, кроз озбиљно истраживање, одговори на бројна питања у вези са овом темом. Уместо свега тога, текст се бави радом Јовице Стевића, представљајући његове активности у негативном контексту. О њему се у тексту пише на четири стране, а да му није пружена прилика да одговори или прокоментарише било шта од онога што је о њему написано. Комисија је закључила да је тиме Кодекс прекршен у делу који се односи на обавезу новинара да консултује што више извора и да им омогући да изнесу свој став, као И на обавезу објективног и потпуног извештавања. Већина чланова Комисије сматрала је и да овакав начин обраде једне деликатне теме може довести до подстицања на дискриминацију и мржњу према одређеној групи људи, чему је новинар, по Кодексу обавезан да се супротстави.

Два члана Комисије оценила су да, на основу текста и онога што је наведено у жалби не могу да закључе да ли су и које информације нетачне, па самим тим ни да ли је објављивањем оваквог текста прекршен Кодекс.

Због свега наведеног, Комисија је, са осам гласова “за” и два “против” одлучила да је „Печат“ прекршио Кодекс новинара Србије и изрекла јавну опомену.

 

Београд, 24. 4. 2014.                                                                          Председавајући

                                                                                                            Стојан Марковић