Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Гвозден Николић против портала "Озон прес"

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Гвозден Николић
Озон прес
Интернет
13.09.2014.

Поштовани,

информативни портал "Озон прес" је у тексту под насловом "Чачак у рату са трећим рaјхом", објављеном у суботу, 13. септембра 2014. године, употребио фотографију наше продукције, за коју претходно није тражио сагласност редакције Гласа западне Србије. Та слика је објављена у нашем тексту "На данашњи дан немачки рајх објавио рат Гребићима", 10. септембра 2014. године.

То није први пут да наведени медиј злоупотребљава и користи наше фотографије и текстове без сагласности.

Тиме је прекршен Одељак IX (Поштовање ауторства) у тачкама 1. и 2. Кодекса новинара Србије.

Како ово није први пут да портал "Озон прес" користи наше фотографије и текстове у оригиналу или са незнатним изменама, без претходно прибављене сагласности и навођења извора и имена аутора, обраћамо се Савету за жалбу у циљу заштите ауторских права и новинарске етике.

Напомињемо да је новинар Гласа западне Србије једини био присутан када је фотографија направљена и наша редакција једина поседује оригиналне фотографије.

Оригиналан текст и слику Гласа западне Србије можете пронаћи на линку:

http://glaszapadnesrbije.rs/491386/cacak-nemacki-rahj-objavio-rat-grebicima-milicevci/

Текст “Озон преса” са фотографијом преузетом без сагласности се налази овде:

http://www.ozonpress.net/hronika/10033-cacak-u-ratu-sa-trecim-rajhom

У прилогу жалбе достављамо оригиналну фотографију

С поштовањем,

Гвозден Николић, власник и директор продукције

Глас западне Србије

Предмет: Одговор на жалбу Г. Николића, директора и власника портала Глас западне Србије

Не споримо да је на порталу Озонпресс објављен предметни текст „Чачак у рату са Трећим рајхом” који садржи фото материјал поменут у жалби.

Приликом објаве поменутог текста није нам било познато да је портал ГЗС претходно објавио фотографију, нити да је тај портал носилац ауторског права за фотографију.

Истичемо да смо предметну фотографију и текст преузели са портала Vesti online, уз претходну сагласност аутора текста, колеге Зорана Марјановића, са којим често размењујемо прилоге. Као што се може видети на порталу Vesti online, аутор текста је потписан и као аутор фотографије:

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/433146/Cacak-u-ratu-sa-Trecim-rajhom

У прилогу овог одговора прослеђујемо копију текста објављеног на порталу Vesti online, који смо пренели.

Срдачан поздрав,

Чачак , 02.10.2014.

Портал Ozonpress.net

Стојан Марковић с.р, уредник

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Иван Цвејић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Божо Прелевић, Предраг Аздејковић и Дејан Миладиновић, на седници одржаној 30.10.2014. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Објављивањем фотографије  у оквиру текста „Чачак у рату са трећим рајхом”, 13. септембра 2014. године, портал „Ozonpress.net” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Гвозден Николић, власник и директор продукције “Глас западне Србије”, због тога што је портал “Глас западне Србије”, како је навео, употребио фотографију “Гласа западне Србије”, за чије објављивање претходно није тражио сагласност, нити је навео извор фотографије. Спорна фотографија је објављена уз текст “На данашњи дан немачки рајх објавио рат Гребићима”, 10.септембра 2014. на порталу “Глас западне Србије”, а као доказ приложена је и, како је подносилац жалбе тврди, оригинална фотографија.

У одговору на жалбу, Стојан Марковић, уредник портала “Ozonpress.net“, навео је да је и фотографију и текст преузео са портала „Вести онлине“, уз претходну сагласност аутора текста Зорана Марјановића, који је на том порталу потписан и као аутор фотографије. Он је истакао да им није било познато да је исту фотографију објавио и „Глас западне Србије“, нити да је тај портал носилац ауторских права.

Чланови Комисије оценили су да ауторска права на фотографију може имати Зоран Марјановић, односни портал “Вести онлајн”, будући да је фотографија објављена на том порталу једина потписана. На основу тога, по мишљењу чланова Комисије, портал “Глас западне Србије” нема основа да тражи заштиту ауторства. Комисија је такође закључила и да је,и уз добијену сагласност аутора фотографије, портал “Озонпресс.нет” требало да фотографију потпише, односно да наведе извор. Међутим, како се на то није жалио ни аутор фотографије, ни портал “Вести онлајн”, Комисија је једногласно одлучила да у овом случају нема прекршаја Кодекса новинара Србије.

Београд, 30.10. 2014.                                                        Председавајући

                                                                                            Петар Јеремић