Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Гвозден Николић против портала "Озон прес"

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Гвозден Николић
Озон прес
Интернет
22.09.2014.

Поштовани,

информативни портал "Озон прес" је у тексту под насловом "Радојевићева кадровска решења", објављеном у суботу, 22. септембра 2014. године, употребио фотографију наше продукције, за коју претходно није тражио сагласност редакције Гласа западне Србије. Та слика је објављена у нашем тексту "Стевановић: тачно је да СПС дугује за грејање, неплатише возе јахте", 3. јула 2014. године.

То није први пут да наведени медиј злоупотребљава и користи наше фотографије и текстове без сагласности.

Тиме је прекршен Одељак IX (Поштовање ауторства) у тачкама 1. и 2. Кодекса новинара Србије.

Како ово није први пут да портал „Озон прес“ користи наше фотографије и текстове у оригиналу или са незнатним изменама, без претходно прибављене сагласности и навођења извора и имена аутора, обраћамо се Савету за жалбу у циљу заштите ауторских права и новинарске етике.

Напомињемо да је новинар Гласа западне Србије једини био присутан када је фотографија направљена и наша редакција једина поседује оригиналне фотографије.

Оригиналан текст и слику Гласа западне Србије можете пронаћи на линку: http://www.glaszapadnesrbije.rs/vest753617.html

Текст “Озон преса” са фотографијом преузетом без сагласности се налази овде: http://www.ozonpress.net/politika/10128-radojeviceva-kadrovska-resenja

У прилогу жалбе достављамо оригиналну фотографију

С поштовањем,

Гвозден Николић, власник и директор продукције Глас западне Србије

Предмет: Одговор на жалбу Г. Николића, директора и власника портала Глас западне Србије

Не споримо да је на порталу Озон прес објављен предметни текст „Радојевићева кадровска решења“ који садржи фото материјал поменут у жалби.

Приликом објаве поменутог текста није нам било познато да је портал ГЗС претходно објавио фотографију, нити да је тај портал носилац ауторског права за фотографију.

Истичемо да смо предметну фотографију и још две фотографије, добили електронском поштом од господина др Петра Домановића, некадашњег вишегодишњег директора ЈКП Чачак, те да нам у мејлу није предочено да је нека од тих фотографија објављена раније у било ком медију.

У намери да проверимо истинитост информације коју смо добили позвали смо др Домановића и на питање о аутору фотографија које нам је послао, у телефонској комуникацији, речено нам је да су фотографије снимили запослени у предузећу који их дају на објаву, како би фотоматеријалом поткрепили своје тврдње о незаконитом поступању директора ЈКП.

Извињавамо се власнику портала ГСЗ ако смо доведени у заблуду приликом објављивања фотографије, али очигледно је да није била наша намера да фотографију користимо без поштовања ауторских права.

У прилогу овог одговора прослеђујемо мејл у коме нам је достављена фотографија од стране др Домановића.

Срдачан поздрав,

Чачак , 25.09.2014.

Портал Ozonpress.net

Стојан Марковић с.р, уредник

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Иван Цвејић, Владо Мареш, Златко Ћобовић, Божо Прелевић, Предраг Аздејковић и Дејан Миладиновић, на седници одржаној 30.10.2014. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Објављивањем фотографија у оквиру текстова „Радивојевићева кадровска решења”, објављеног 22. септембра 2014. године, портал „Ozonpress.net” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Гвозден Николић, власник и директор продукције “Глас западне Србије” поднео је жалбу, сматрајући да је информативни портал “Ozonpress.net” прекршио одредбе Кодекса које се односе на заштиту ауторства, неовлашћеним преузимањем фотографије, објављене 3. јула 2014. године, уз текст “Стевановић: тачно је да СПС дугује за грејање, неплатише возе јахте”Радивојевићева кадровска решења”, на порталу “Глас западне Србије”. Он је навео да “Ozonpress.net” није тражио, нити добио сагласност “Гласа западне Србије” за објављивање фотографије, нити је наведен извор.

Стојан Марковић, уредник портала “Ozonpress.net” навео је, у одговору на жалбу, да им приликом објављивања спорне фотографије, није било познато да је претходно објављења на портал “Глас западне Србије”, нити да је тај портал носилац ауторских права. Он је истакао да је ту и још две фотографије добио електронском поштом од бившег директора ЈКП “Чачак”, који му је рекао да су фотографије снимили запослени у том предузећу. Марковић се извинио порталу “Глас западне Србије” уколико су њихова права повређена тиме што је “Озонпресс.нет” био доведен у заблуду и као доказ доставио електронску поруку којим су му послате фотографије.

Чланови Комисије закључили су да је то довољан доказ да је “Ozonpress.net” фотографије заиста добио из другог извора, а да их није преузео са портала “Глас западне Србије”. Такође, закључено је да фотографија на порталу “Глас западне Србије” није потписана, па Комисија не може да зна ко је заиста њен аутор, односно ко ма право да се жали због кршења одредби о заштити ауторства. Због свега тога, Комисија је једногласно закључила да “Ozonpress.net” није прекршио Кодекс новинара Србије.

Комисија за жалбе подсећа све редакције да, по Кодексу новинара Србије, имају обавезу да наводе изворе фотографија које објављују или преузумају из других медија. Редакције имају обавезу да потпишу ауторе текстова и фотографија како би се заштитила њихова ауторска права

Београд, 30.10. 2014.                                                                  Председавајући

                                                                                                      Петар Јеремић