Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Aлександар Максимовић против портала "Глас Западне Србије"

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
портал "Глас Западне Србије"
Интернет
14.08.2014.

Поштовани, као некадашњи новинар, са стажом од 25 година у овој области, дуго сам се двоумио да ли да вам се обратим, што овим путем и чиним, а повод је серија некоректних и злонамерних чланака објављених на порталу "Глас Западне Србије", који се нарочито односе на мене. Овај портал већ дуже време служи за једнострано пласирање идеја, непроверених и тенденциозних информација, чији је циљ да се донесе превага једној од страна у унутарстраначкој борби међу чланством Српске напредне странке у Чачку, којој и ја припадам. Да не дужим пуно, изнећу конкретне замерке на поједине текстове, због чега сам покренуо и судске поступке против поменутог медија и његовог власника, јер је грубо прекршен Закон о јавном информисању.

Први текст којим се по мом мишљењу крши Кодекс новинара Србије је објављен 12, априла под насловом "Отворено писмо, Поверенику др Александру Радојевићу" у коме се износи низ негативних квалификација и замерки на рачун одборника СНС у локалној Скупштини, међу којима сам и ја. С тога сам сутрадан упутио уредништву мој одговор на поменути текст, који није објављен, чиме је прекршено поглавље IV, став 6, који гласи да "Новинар негује културу и етику јавне речи, поштује право на одговор, извињење и исправку и дужан је да благовремено објави одговарајућу исправку". У прилогу вам достављам објављени текст и текст мог одговора који није објављен, за који сматрам да ни у ком погледу није споран, сем што се не свиђа уредништву портала, пошто садржи неспорне чињенице.

Следећа пријава се односи на текст под насловом "Пронађено решење и постигнут компромис у повереништву СНС". Наиме, поред низа нетачно пренетих информација, у делу чланка са поднасловом "Радојевић: ИО искључио Александра Максимовића из СНС" износи се злонамерна и неистинита тврдња да сам искључен из Српске напредне странке, без и једног доказа и аргумента, паушално, а да при томе нисам консултован у вези са тим.

На тај начин је прекршено поглавље I, став 1. "Обавеза је новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије", став 2. "Право је медија да имају различите уређивачке концепте, али је обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања", став 4. "Новинар је дужан, када је то неопходно, да консултује што више извора и да им омогући да изнесу свој став", став 5. "Са новинарством неспојиви су објављивање неоснованих оптужби, клевета гласина, као и измишљених писама или писама чији аутор није познат или његов идентитет није проверљив". Сматрам да је овим текстом прекршено и поглавље V, став 1. "Новинар је обавезан да приступа послу са дужном професионалном пажњом и став 2. "Новинар не сме слепо да верује извору информација. Новинар мора да води рачунао томе да извори информација често следе своје интересе или интересе друштвених група којима припадају и прилагођавају своје исказе тим интересима".

Наредни пример није у вашој надлежности, али желим да вам укажем на флагрантно кршење Закона о јавном информисању од стране поменутог портала.

Уз текст објављен 15. јула под насловом "Одборник Александар Максимовић запретио тужбом Гласу западне Србије" износи се неколико неистинитих тврдњи и коментара о претњама власнику "Гласа Западне Србије" уз мој одговор на текст "Пронађено решење и постигнут компромис у повереништву СНС", што је у директној супротности са Законом.

Моја пријава се односи и на текст под насловом "Побеснели Макс 2" од 19. јула, чиме је у наслову прекршено поглавље VII, став 1. "Новинар поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише. Право на приватност је сужено када је реч о јавним личностима, а посебно носиоцима јавних функција". Такође, уз овај и претходни текст "Одборник Александар Максимовић запретио тужбом Гласу западне Србије" су објављене фотографије супротно поглављу IX, став 5 да "Архивски аудио и видео записи морају да буду означени на одговарајући начин" уз смернице: "Фотографија уз текст која није настала на самом догађају који илуструје, мора да буде назначена као архивска" и "Потребно је јасно назначити сваку фотографију која није настала напосредно на догађају, а служи његовом илустровању" што овде није случај.

На крају, у тексту под насловом "Народу је доста млаћења празне сламе на његов рачун" такође од 19. јула изнето је низ квалификација и клевета на мој рачун, супротно поглављу VII, став 1. "Новинар поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише. Право на приватност је сужено када је реч о јавним личностима, а посебно носиоцима јавних функција".

Поред овога, дозволићу себи и једну субјективну констатацију - портал "Глас Западне Србије" се у много случајева понашао непрофесионално и пристрасно, кршећи поглавља Кодекса II, III i VII, али би ме набрајање свега тога одвело у недоглед.

С поштовањем

ваш бивши колега

Александар Максимовић

Поштовани,

пред Вама ће се наћи жалба Александра Максимовића у којој износи неоправдане оптужбе на наш рачун, у смислу да нисмо објавили његов деманти, да нисмо потписали слике, односно да нисмо водили рачуна о новинарској пажњи. Одмах да Вам кажемо да се ради о политичким оптужбама Максимовића, одборника Скупштине Града Чачка, али сада ми ни не знамо које странке.

Када је у питању његова страначка припадност и искључивање из СНС у вести смо пренели само цитате повереника ГрО СНС у Чачку, народног посланика, др Александра Радојевића и пресдесника ИО СНС Радомира Николића. Наравно, да смо саопштење у којем је касније изнео своје виђење Александар Максимовић пренели у целости, али он то у својим притужбама не помиње.

Саопштење, за које Максимовић тврди да нисмо објавили, односно отворено писмо повереника месних одбора СНС упућено др Радојевићу нисмо емитовали јер се господин Максимовић у њему није ни помињао. С тога нам није јасно какве он има везе са тим отвореним писмом и шта би он ту демантовао имајући у виду да није ни поменут.

Поштовани пријатељи морамо рећи да се овде ради о монтираној ујдурми два политичка ортака, једног одборника Александра Максимовића и члана Ваше комисије Стојана Марковића, дугогодишњег активисте и одборника ЛДП у градској скупштини, а у овој улози новинара који све чине да дискредитују рад Гласа западне Србије, јер га Марковић сматра конкуренцијом за свој медиј Ozon press за који многи Чачани сматрају да му служи као топузина сопственог политичког деловања, у циљу својих личних интереса.

Поштовани, веома ценимо људске и новинарске величине које седе међу Вама, али не можемо прихватити да нам "суди" неко коме је суђено за крађу нафте из хуманитарних резерви од грађана Чачка.

-Не можемо прихватити да на овакав начин на нас врше притисак политички мешетари са комбинованим улогама политичара и новинара, па која им када затреба.

- И на крају, има ли смисла да у одлуци о нашем наводном прекршају да нисмо потписали слике или пустили Максимовића да прича колико и шта хоће одлучује његов пријатељ Стојан Марковић, који је у више наврата са градске скупштинске говорнице јавно нападао Глас западне Србије у улози политичара, а одмах сутрадан као функционер новинарског удружења наводно бранио новинаре, међутим, увек смо се питали да ли нас је бранио и од себе?

Поштовани, Глас западне Србије запошљава 11 људи, својим даноноћним радом покрива огроман терен, од Љига до Пријепоља и егзистира само од сопственог рада.

Ово није први пут да имамо проблема са политичарима који неколико година уназад упиру прстима у нас само зато што свој посао радимо поштено, ни по бабу ни по стричевима, а нарочито не по партијској припадности.

Ваша одлука ништа је у односу на то шта су нам они радили укудајући нам на пример вести, драстично "крешући" средства из буџета за информисање.

Занимљиво је да и Максимовић и Марковић нису ни једног тренутка тада, ако ништа друго, стали у нашу одбрану, бар као колеге. Можда одговор треба потражити у томе како су се Марковићу драстично повећала средства из градског буџета, упркос чињеници да је Агенција за борбу против корупције саопштила да је он у вишегодишњем сукобу интереса. Толико о њиховој објективности!

Због свега наведеног с правом сумњамо у одлуку коју ћете донети све док Марковић буде седео у Вашој комисији, јер смо уверени да је оптужбе против нас "чињеницама, ставовима и тачкама" писао заједно са Максимовићем.

С поштовањем,

Редакција Гласа западне Србије

Гвозден Николић

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу:  Петар Јеремић, Дејан Миладиновић, Зоран Ивошевић, Љиљана Смајловић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Златко Чобовић, Иван Цвејић и Марија Кордић, на седници одржаној 25.9.2014. године, већином гласова доноси

ОДЛУКУ

Текстовима „Отворено писмо, поверенику др Александру Радојевићу“, „Пронађено решење и постигнут компромис у повереништву СНС“ и „Побеснели Макс“, објављеним 12.априла, 14. и 15 јула 2014.године, портал „Глас западне Србије“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Александар Максимовић поднео је жалбу због, како је навео, серије злонамерних и некоректних текстова, „чији је циљ да се донесе превага једној од страна у унутарстраначкој борби у Српској напредној странци у Чачку“, којој припада. Он је указао да је Кодекс првим текстом повређен тиме што му није помогућено да одговори на отворено писмо које је „Глас западне Србије“ претходно објавио, док је у другом тексту објављења информација да је искључен из странке без провере. Последњим у серији текстова одредбе Кодекса, како је навео, повређене су тиме што су уз његов одговор објављене увредљиве квалификације, а фотографија није означена као архивска.

У одговору на жалбу, главни уредник портала „Глас западне Србије Гвозден Николић навео је да одговор на отворено писмо није објављен јер Максимовић у њему није ни поменут, да је спорна иформација о искључењу из странке добијена из два извора, као и да је накнадно објављен Максимовићев одговор на ту вест. Све што је подносилац жалбе навео сматра неоснованим, политичким, оптужбама.

Већина чланова Комисије за жалбе оценила је да редакција заиста није имала обавезу да објави одговор на писмо у којем подносилац жалбе није поменут. Такође, Кодекс није прекршен ни објављивањем информације о Максимовићевом искључењу из странке. То је саопштио повереник те странке за Чачак и медиј је сматрао да то нема потребе додатно проверавати. Чланови Комисије закључили су да начин на који „Глас западне Србије“ коментарише Максимовићеве одговоре и одмах одговара на њих није коректан, као што то није ни објављивање фотографије без јасне назнаке да је архивска. Ипак, по мишљењу већине, то нису прекршаји који би могли довести до одлуке да је прекршен Кодекс новинара.

Да је Кодекс прекршен оваквим објављивањем одговора сматрао је један члан Комисије, док је један био уздржан. „За“ одлуку да Кодекс новинара није прекршен гласало је седам чланова.

Београд, 25.9.2014.                                                           Председавајући

                                                                                            Петар Јеремић