Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Жељко Маторчевић против портала Гроцка Инфо

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Жељко Маторчевић
Гроцка Инфо
Интернет
06.06.2014.

Поштовани,

На Гроцка Инфо порталу дана 6.6.2014. године објављен је текст под називом "БРУКА: Жељо, остани молим те, ако те врате, има да им ј…м кеву на скупштини, о’дма…"

У том тексту, наводе се чињенице које апсолутно немају везе са истиношћу извештавања, што доводи до прекршаја новинарског кодекса, члана 1, тачке 1"

ИСТИНИТОСТ ИЗВЕШТАВАЊА

1. Обавеза је новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије.

Наиме, после низа увредљивих текстова који се односе првенствено на мене, овај портал и поред јавног упозорења савета за штампу да је прекршен новинарски кодекс, наставља да измишља текстове. У самом почетку овог текста се наводи следеће:

"Како је Гроцка инфо портал, у неколико наврата писао о независности и прљавим играма сајта Наша Гроцка Инфо, на јучерашњој седници СО Гроцка, дошло је до покушаја исценирања наводне хајке на тај сајт." У овој реченици се наводи да се портал Наша Гроцка, чији сам главни и одговорни уредник бави"прљавим играма", а исти тај портал нема ни импресум што је осудио лично и савет за штампу, као и што је оценио њихову неистинитост извештавања (http://www.savetzastampu.rs/cirilica/zalbeni-postupci/1599). Затим, прикривајући праву информацију, а то је да се новинарима Наше Гроцке забрањује улаз на седнице СГО Гроцка, овај портал крши кодекс новинара у тачки 5.-Са новинарством неспојиви су објављивање неоснованих оптужби, клевета, гласина, као и измишљених писама или писама чији аутор није познат или његов идентитет није проверљив. Наиме, овај портал даље у тексту износи:

"Наиме, шта се догодило, пре почетка седнице одборник Немања Тодоровић договорио се са Жељком Маторчевићем и Светланом Урошевић самозваном ”Пепељугом” да направе скандал на улазу зграде, а ако би некако и ушао на седницу, онда би покушао да у циљу његовог саморекламерства направи што веци циркус и тобож прикаже као неслободу медија. Овога пута им то није успело, нити ће успети у будућности, а данас су коначно ови актери показали своје право лице.

Већ дуже време Маторчевићу није доступан улаз на седнице скупштине, због вулгарности и најортодокснијих лажи које ставља на свој наводно независни сајт. Немања Тодоровић је за скупштинском говорницом претио како морају да пусте ”новинара”, који не поседује ниједну адекватну акредитацију, но ни то није толико битно, јер седнице су јавне и на њима може присуствовати свако."

Одговорно тврдим да се овим пасусом дотични портал послужио највећим могућим клеветама, као и неистиности информација, јер се у поменутом пасусу тврди да су се новинари Наше Гроцке договорили са одборником Тодоривићем о некаквом саморекламерству и наводи се да је требао да се направи некакав циркус, притом не наводећи о каквом је циркусу реч. Наводи се и, без извора информације ко је изјавио, да и у будућности неће успети, тобоже, некакав циркус. Господа из дотичног портала су упознати са саопштењима НУНС-а, а то су могли и да провере пре него су објавили текст, да се новинарима Наше Гроцке већ дуже време забрањује улаз на седнице Скупштине ГО Гроцка и даје у снимку који је и постављен управо приказана бахатост представника власти у општини а не да се ставља акценат на то да одборник Тодоровић искоришћава наводно неке "брука" речи. У прилог тврдњама, можете погледати саопштење НУНС-а, где можете видети да сам ја као главни и одговорни уредник претрпео озбиљне претње од, како основано сумњам, главног и одговорног уредника овог портала.(http://www.nuns.rs/info/statements/20479/so-grocka-duzna-da-postuje-novinarske-slobode.html) (http://www.nuns.rs/info/statements/20342/policija-da-ispita-pretnje-uredniku-portala-nsgrockinfo.html)

Такође, у овом пасусу се наводи да је мени потребана и некаква адекватна акридетација, а седнице су отворене за јавност за све грађане, с тога сматрам да су клевете намерно учињене како би се ја као главни и одговорни уредник, па и сама Наша Гроцка приказали као портал, односно Јавно гласило који шири неистините информације.

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу:  Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Петар Јеремић, Божо Прелевић, Владо Мареш, Тамара Скрозза, Предраг Аздејковић и Тихомир Тришић, на седници одржаној 26. 6. 2014. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Брука: Жељо, остани, молим те, ако те врате, има да им ј... кеву на скупштини, одма..., објављеним 6. јуна 2014.године, портал „Гроцка Инфо“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије које се односе на истинитост извештавања.  

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Жељко Маторчевић, главни и одговорни уредник портала “Наша Гроцка Инфо”, наводећи да је портал “Гроцка Инфо” прекршио Кодекс новинара, објављући неистиниту информацију  о наводном покушају да се исценира хајка на сајт “Наша Гроцка Инфо”, односно клевету да се Маторчевић пре почетка седница Скупштине општине Гроцка договорио са одборником да направе скандал на улазу у зграду, “а ако би некако и ушао на седницу, онда би покушао да у циљу његовог самокрекламерства направи што већи цирцус и то тобоже прикаже као неслободу медија”. Маторчевић је, између осталог, навео да му је већ дуже време забрањен улаз на седнице општинске скупштине и да снимком који је поставио на свој портал управо хтео да прикаже бахатост локалних власти у Гроцкој, а да је он искоришћен да би се приказало како одборник изговара оно што се наводи на порталу „Гроцка Инфо“.

У одговору портала „Гроцка Инфо“, наведено је, између осталог, да су они само пренели оно што је на свом порталу објавио Маторчевич – снимак на којем се види и чује одборник који изговара речи које су цитиране у објављеном тексту.

Комисија је закључила да начело истинитости извештавања није повређено, односно да није изречана клевета. Из одговора портал “Гроцка инфо”, који се позива на видео запис који је направио сам Маторчевић, јасно је да је оно што је одборник рекао дословно пренето. На основу тога,  може се тврдити да је новинар дошао до новинарске истине. Да ли је реч и о материјалној истини Савет за штампу нема могућности да утврди, будући да је утврђивање такве истине у надлежности суда.

Београд, 26. 6. 2014.                                                                          Председавајући

                                                                                                           Стојан Марковић