Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Томислав Николић против дневног листа "Блиц"

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Томислав Николић
Блиц
Штампано издање и интернет
21.05.2014.

Дневни лист "Блиц" објавио је 21. маја 2014. године текст "Док се Србија давила Николић пекао ракију" у коме смо изнели сазнања да је Томислав Николић, у својству председника Републике Србије, у свом родном селу Бајчетини провео викенд (суботу и недељу 17. и 18. мај) када су поплаве готово потопиле неколико градова у Србији, пре свих Обреновац.

Једноставно, жеља нам је била да упознамо јавност како и на који начин наши највиши државни функционери учествују у помоћи угоженом становништву од поплава. Како је јавност већ била довољно упозната да су готово сви чланове Владе, од премијера па до последњег министра, готово 24 сата били са угоженим становништвом, "Блиц" је желео да утрвди шта ради и како помаже угроженима у време поплава и Томислав Николић кога је 2012. година већина грађана изабрала за председника Републике Србије.

Информације да је грађанин Томислав Николић тог викенда (субота 17. мај) пекао ракију у свом родном селу Бајчетини добили смо од неколико највиших функцинера Српске напредне странке који су из разумљивих разлога инсиситрали на анонимности јер је ту партију, подсетимо, основао грађанин Томислав Николић. Из истих извора добили смо и информацију да је Томисилав Николић, у својству председника Републике Србије, сутрадан (недеља 18. мај) спремио печење (да будемо тачни јагњетину на ражњу) како би угостио првог сарадника шеика Абу Дабија. Информацију о ком госту је реч нисмо желели да објавимо јер је изразита жеља уваженог госта била да се јавно не публикује његова посета, као и обећање да ће шеик Абу Дабија помоћи угожене у поплавама са 10 милиона долара. Међутим, ову информацију у одговору Блицу потрвдили су сарадници председника Републике Србије.

Придржавајући се кодекса и добре новинарске праске да се чује и друга страна, новинари "Блица" упутили су саветници за медије председника Републике Србије Станислави Пак два врло једноставна питања: ГДЕ ЈЕ био председник Републике Србије током викенда (17. и 18. мај) и ШТА ЈЕ радио председник Републике Србије током викенда (17. и 18. маја). Од госпође Пак добили смо одговор ШТА ЈЕ радио председник Републике Србије током викенда (17. и 18. маја) и тај одговор смо објавили у потпуности (http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/467127/Dok-se-Srbija-davila-Nikolic-pekao-rakiju). Међутим, и после неколико инсиситирања нисмо добили одговор ГДЕ ЈЕ председник Републике Србије био током викнеда (17. и 18. маја). Чак ни грађан Томислав Николић у својој жалби Савету за штампу не жели да открије ГДЕ ЈЕ био током викенда (17. и 18. маја).

Што се фотографије коју смо објавили уз поменути текст тиче, а која смета грађанину Томиславу Николићу, њу смо одабрали зато што, према нашем мишљењу, најбоље осликава тему којом смо се бавили. Ова фотографија на којој су волонтери који су помагали у грађању насипа објављена је на тwиттеру и "Блиц" је преузео након одобрења које смо добили од аутора. Верујемо и да треба подсетити да се данима пре објављивања текста у "Блицу" на друштвеним мрежама водила велика расправа о томе да ли се председник Републике Србије довољно ангажује у помоћи угроженом народу од поплава.

Желимо да напоменемо да је Томислав Николић је, у својству председника Републике Србије, после викенда проведеног у Бајчетини и интересовања јавности како помаже угроженима у поплавама у понедељак 19. маја заједно са својом супругом Драгицом обишао становништво готово уништеног Крупња о чему је Блиц и известио своје читаоце (http://www.blic.rs/Vesti/Politika/466543/Nikolic-Srbija-sada-mora-da-pokaze-hrabrost-i-solidarnost), а затим после неколико дана био гост прдседника Француске о чему смо такође обавестили наше читаоце (http://www.blic.rs/Vesti/Politika/467699/Nikolic-Vreme-za-solidarnost).

Грађанин Томислав Николић у жалби Савету за штампу наводи да "колике су размере неистина које пласира "Блиц" сведочи и чињеница да средина маја није време печења ракије". Готово идентично питање и ми смо поставили нашим саговорницима из врха СНС од којих смо и добили информацију о томе ГДЕ ЈЕ током викенда (17. и 18. мај) био Томислав Николић, у својству председника Републике Србије. "Објашњено" нам је да ракија може да се испече и од јабука које се могу купити на пијаци.

Не желимо да се упуштамо у полемику са грађанином Томиславом Николићем који у својству председника Републике Србије замера "Блицу" да смо "довели у питање интегритет институције председника Републике као и однос поверења грађана према председнику Републике и то у нарочито осетљивом периоду током трагедије у којој има страдалих и којом се тешко погођени материјални и други интереси грађана Републике Србије". Уверени смо да да у Србији као демократској држави, свако па и грађанин Томислав Николић, има право да оцењује рад медија. Али, верујемо да би било довољно да грађанин Томислав Николић макар и пред Саветом за штампу отворено и истинито каже само једно: ГДЕ ЈЕ био током викенда (17. и 18. маја).

Управо ова чињеница који би сам грађаним Томислав НИколић могао да нам да биће довољна да утрведимо да ли је "Блиц" у праву и да ли је суштина текста "Док се Србија давила Николић пекао ракију" исправна: Ми дубоко верујемо да Томиславу Николићу у својству председника Републике током викенда у коме је потпљено неколико градова у Србији није било место у родном селу Бајчетини, већ, можда и више него свим члановима Владе Србије, међу грађанима угроженим од поплава који су својим гласом и изабрали на функцију на којој се налази.

С поштовањем,

Светомир Марјановић, одговорни уредник "Блица"

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу:  Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Петар Јеремић, Божо Прелевић, Владо Мареш, Тамара Скрозза, Предраг Аздејковић и Тихомир Тришић, на седници одржаној 26. 6. 2014. године, већином гласова доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Док се Србија давила, Николић пекао ракију”, објављеним 21. маја  2014. године, у штампаном и онлајн издању, дневни лист „Блиц“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Томислав Николић, председник Србије, поднео је жалбу верујући да је “Блиц” објављивањем спорног текста, „на основу нетачног, необјективног, и непотпуног обавештавања“ негативно утиче на његов „лични и професионални интегритет, као и на стварање негативне климе у друштву по питању имиџа и кредибилитета председника Републике, односно да су прекршене одредбе Кодекса овинара о истинитости извештавања. У тексту се наводи да је Николић дошао у Бајчетину у петак, 16. маја, да је сутрадан од ујутро пекао ракију, а да је у недељу било славље и ”ражањ се пушио”, док се цела Србија питала где је председник. Председник је у жалби навео да је његова саветница Станислава Пак у одговору на питања редкације “Блица” навела све активности које је председник имао тог викенда, из чега се види да је прикупљао помоћ за угрожене грађане. “При томе аутор текста и поред добијеног званичног одговора недвосмислено и одговорно и даље тврди да зна где сам био током викенда. Дакле уместо трагања за одговором износи непроверену тврдњу иако му је одговор претходно дат. Ово указује на ниске мотиве написаног новинарског текста”, наводи се, између осталог у жалби. Председник је навео и да је током тог викенда био у комуникацији са председницима бројних држава, на основу чега је помоћ стигла из седам земаља, да је и лично прикупио помоћ и апеловао да се прикључе и домаће и стране компаније. “Будући да су поменуте тврдње у текстовим засноване на неоснованим тврдњама, изношењем неистинитих чињеница, нагађањима, као и кршењем члана 1. Кодекса новинара Србије, који указује на потребу тачног, објективног, потпуног информисања, доведен је у питање интегритет институције председника Републике, као и однос поверења грађана према председнику Републике и то у нарочито осетљивом период током трагедије у којој имас традалих и којом су тешко погођени материјални и други интереси грађана Републике Србије”, истиче Николић.

У одвојеним одговорима на жалбу Светомира Марјановића, одговорног уредника “Блица” и Душана Стојковића, адвоката листа, наводи се да је према најбољем сазнању редакције објављена информација истинита. Добијена је од више извора из врха Српске напредне странке, који су захтевали да остану анонимни. Исти извори рекли су им и да је Томислав Николић у недељу пекао јагњетину за сарадника шеика Абу Дабија, што нису објавили, мада им је то практично потврђено из кабинета председника. Редакција је информацију покушала да провери код саветнице Пак, која је у одговору навела шта је председник тог викенда радио, али не и где је био. Њена изјава верно је пренета, а по мишљењу уредништва “Блица” постојао је оправдани интерес јавности да зна где је тих дана био председник државе, пошто је била детаљно упозната са активностима свих чланова Владе.

Чланови Комисије сматрали су такође да је постојао оправдан интерес јавности да зна где је и шта ради председник у време катастрофалних поплава, те је због тога сасвим легитимно интересовање “Блица” за ту тему. Новинари “Блица” добили су информацију из извора које имају право да штите и покушали су да провере код председникове саветнице за медије. На питање где је био председник није им јасно и прецизно одговорено, чиме цабинет предсеника није допринео утврђивању истине. Такође, ни сам председник није јасно демантовао да је тог викенда био у Бајчетини, па Комисија за жалбе ниј емогла да утврди да је објављења информација нетачна, како се тврди у жалби,  а самим тим, ни да је прекршена одредба Кодекса која новинара налаже да тачно, објективно и потпуно информише јавност.

Мишљење је издвојио један члан Комисије, који је сматрао да “Блиц” није доказао оно што у наслову текста тврди, односно да лист као чињеницу представља нешто што је у ствари њихово нагађање.

Због свега изнетог, Комисија је са седам гласова “за” и једном “против” одлучила да “Блиц” објављивањем спорног текста није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

 

Београд, 26. 6. 2014.                                                                          Председавајући

                                                                                                            Стојан Марковић