Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Зоран Живковић против дневног листа "Курир"

Жалба решена: прекршај кодекса
Зоран Живковић
Курир
Штампано издање
05.02.2014.

Поштовани,

Обраћам се Комисији за жалбу Савета за штампу због става да је дневни лист Курир, као и њихово интеренет издање, својим писањем угрозио мој професионални и лични углед. Такође сматрам да је грубо прекршен Кодекс новинара Србије.

Из неколико десетина примера некоректних, неистинитих и вулгарних напада издвајам следеће:

1. Дана 5. фебруара 2014. године дневни лист Курир објавио је текст под насловом „Живковић и Ђилас уводе фашизам на мала врата“. Помињати неког у контексту фашизма само због личног става према таблоиду који из дана у дан објављује неистине и информације без било каквог доказа је срамотно. Сматрам да би Савет за штампу хитно морао да реагује и спречи ову бруталну хајку.

2. Дана 6. фебруара 2014. године се на насловној страни Курира (и на онлине издању) појавио наслов „Фашиста“, како су ме назвали. У истом тексту ме називају „помахниталим“, да сам „нациста“ и мој гест пореде са „нацистичким паљењем неподобних књига“. У наставку текста се каже да се „цепањем Курира не може сакрити истина о тајкунско – криминалним радњама...“ и да ће наставити са разоткривањем „тајкунско – криминалне дружине“. Све послове којима сам се у животу бавио, радио сам у складу са законима, никада нисам био осуђиван или процесуиран. Сматрам да је све то део предизборне кампање у којој Курир учествује на страни власти, те води бескрупулозну кампању против опозиционих странака и њихових лидера.

3. Дана 6. фебруара 2014. године ме у тексту под насловом „Цела Србија згрожена дивљањем Живковића“ називају „побеснелим силеџијом“. Сматрам да је текст злонамерно опремљен и фотографијом којом су желели да ме исмевају.

4. Дана 7. фебруара 2014. године дневни лист Курир објавио је текст под насловом: „Лажов! Председник Зукорлићеве партије – преговарали смо са Ђиласом, истина је“. У питању је апсолутна неистина, никада нисам био медијатор у било каквим преговорима између ДС-а и Зукорлића. Наглашавам да ни у једаном Курировом тексту није наведен извор њихових информација. У истом дану Курир је на више места убацивао фотомонтаже са непристојним коментарима: „Зоки бунда: Могу ја да вам цепам карте“, „Зоки бунда: Нисам ја будала, Ђиласа ми“... Убацивање увредљивих монтираних фотографија са порукама „Зоки бунда“ настављено је сваког дана и траје до данас.

5. Дана 8. фебруара 2014. године је дневни лист Курир у штампаном и онлине издању објавио текст о наводним претњама смрћу уреднику Курира и Александру Вучићу. Твитер порука са том претњом је изманипулисана и повезана са конференцијом за новинаре Нове странке. Надамо се да ће Савет за штампу осудити повезивање Нове странке са било каквом поруком на друштвеној мрежи Твитер и о позивању на било чији линч.

Молим Савет за штампу да у догледном року размотри моју Жалбу и да се изјасни о томе по каквим професионалним стандардима ради редакција овог дневног листа.

Сматрам да је дневни лист Курир грубо прекршио Кодекс новинара Србије који даје јасна упутства о професионалном раду новинара. Сматрам да су повређене следеће тачке из I и IV поглавља Кодекса новинара Србије:

I ИСТИНИТОСТ ИЗВЕШТАВАЊА

- Обавеза је новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право да сазна истину И држећи се основних стандард новинарске професије.

- Право је медија да имају различите уређивачке концепте, али је обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања.

- Са новинарством неспојиви су објављивање неоснованих оптужби, клевета, гласина, као и измишљених писама или писама чији аутор није познат или његов идентитет није проверљив.

IV ОДГОВОРНОСТ НОВИНАРА

- Новинар је, пре свега, одговоран својим читаоцима, слушаоцима и гледаоцима. Ту одговорност не сме да подреди интересима других, а посебно интересима издавача, владе и других државних органа. Новинар се мора супротставити свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и додстицање насиља.

- Новинар је дужан да поштује правило претпоставке невиности и не сме никога прогласити кривим до изрицања судске пресуде.

- Новинар негује културу и етику јавне речи, поштује право на одговор, извињење и исправку и дужан је да благовремено објави одговарајућу исправку.

С поштовањем,

Зоран Живковић

Председник Нове странке

Редакција дневног листа Курир подноси Одговор на жалбу председника Нове странке

Имајући у виду жалбу која је одштампана на меморандуму Нове странке, и коју је потписао председник странке Зоран Живковић, и поред досадашње праксе Комисије за жалбе, истичемо да све чешћи покушају јавних личности да у име странке штите своје личне интересе, свакако нису у складу са начелима демократског друштва, те верујемо да ће по овом питању, с обзиром на његову актуелност, Савет за штампу заузети јасан став.

У сваком случају, наводе жалбе сматрамо очигледно неоснованим и то из следећих разлога:

1. Сви наводи подносиоца жалбе односе се на вредносне судове. Како је у досадашњој пракси Европског суда за људска права( нпр. Бодрожић против Србије и сл.) јасно истакнуто да су ВРЕДНОСНИ СУДОВИ о јавним личностима, ПА ЧАК И ОНДА КАД СЕ КОРИСИТИ ТЕРМИН ФАШИСТА, интерес плуралузма и демократског друштва, верујемо да није потребно објашњавати због чега су вредносни судови Курира искључиво ствар уређивачке политике, а да ограничавање изношења вредносних судова представља ограничење слободе изражавања (по пракси Европског суда), па чак и онда кад ти вредносни судови „ вређају или омаловажавају“ јавне личности.

2. Са друге стране, Редакција Курира је шокирана због чињенице да неко ко је јавно поцепао примерак Курира, сматра реакцију на то цепање“ бруталном хајком“. Стога истичемо да је од КЉУЧНЕ ВАЖНОСТИ ПО СЛОБОДУ ИЗРАЖАВАЊА У СРБИЈИ, ДА СЕ ОВА ЖАЛБА ОДБИЈЕ КАО ВИД ЗЛОУПОТРЕБЕ ПРАВА НА ЖАЛБУ.

3. Како то сам подносилац жалбе тврди, „Новинар се мора супротставити свима који крше људска права, или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње или подстицање насиља“. РЕДАКЦИЈА КУРИРА ЈЕ УПРАВО ТО И УЧИНИЛА –СУПРОТСТАВИЛА СЕ ЈАВНОМ ЦЕПАЊУ НОВИНА, КОЈЕ ПРЕДСТАВЉА КРШЕЊЕ ПРАВА НА ПРИВАТНОСТ, ДИСКРИМИНАЦИЈУ, ГОВОР МРЖЊЕ И ПОДСТИЦАЊЕ НАСИЉА. Тачно је да су том приликом коришћена поређења са нацистичким паљењем књига, и да су коришћени термини који у смислу вредносних судова карактеришу такво понашање као „фашистичко“, али не видимо у чему је то супротно Кодексу. Зато сматрамо да је неопходно заузети јасан став по питању ЈАВНОГ ЦЕПАЊА НОВИНА, ( а уколико је потребно и о дистинкцији у односу на паљење неподобних књига).

4. У супротном, створиће се оквир у коме је јавним личностима дозвољено да ЈАВНО ПОЗИВАЈУ НА ЛИНЧ НОВИНАРА, ТЕ ДА ДИСКРИМИНИШУ МЕДИЈЕ, а да због реакције на такво понашање,( која је и легитимна и у складу са новинским стандардима), буду оглашени одговорним. Верујемо да то није интенција Савета за штампу, нити је Савет за штампу основан ради заштите политичара, који иступају ван граница јавног поретка Републике Србије.

5. Такође, верујемо да је ова жалба г. Живковића прилика да Савет за штампу заузме став по питању цепања новина пред камерама, и да у том смислу, осуди понашање г. Живковића.

Стога, предлажемо да се жалба подносица одбије, али и да Савет за штампу, уколико нађе да је потребно, укаже јавности да жалбе не могу бити супротне сврси због које су установљене.

Срдачно,

У Београду, 18.02.2014.године

Редакција Курира

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Филип Шварм, Петар Јеремић, Божо Прелевић, Владо Мареш и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 27. 2. 2014. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Серијом текстова, објављених од 5. до 8. фебруара 2014. године, дневни лист “Курир”

1. прекршио је тачке1, 2. и 5.  Одељка I (Истинитост извештавања) о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, држећи се основних стандарда новинарске професије, да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања, као и да не сме објављивати неосноване оптужбе, клевете и гласине.

2. прекршио је и тачку 6. Одељка IV (Одговорност новинара) о обавези новинара да негује културу и етику јавне речи.

Налаже се дневном листу „Курир “ да ову одлуку Комисије објави најкасније у трећем наредном броју од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Председник Нове странке Зоран Живковић поднео је жалбу Савету за штампу због више текстова у којима се назива “фашистом”, “нацистом”, “побеснелим силеџијом”, “помахниталим”, “лажовом”. Уз ове текстове су, како је истакнуто, објављене и фотомонтаже са непистојним коментарима попут – “Зоки бунда: Нисам ја будала, Ђиласа ми”. Подносилац жалбе сматра да се  не може неко називати фашистом само зато што је изразио “лични став према таблоиду који из дана у дан објављује неистине”. Он је такође навео да сматра да је Кодекс прекршен и тиме што га је “Курир”, без икаквих доказа сврстао у “тајкунско- криминалну дружину” , што је његову конференцију за новинаре довео у директну везу са претњама смрћу главном уреднику “Курира” и Александру Вучићу, као и тиме што није потврдио информације због којих тражи да им се извини.

У одговору на жалбу, адвокат “Курира”  истакао је да се сви наводи подносиоца жалбе односе на вредносне судове о јавној личности, који су, по мишљењу Европског суда за људска права, “чак и када се користи термин фашиста, интерес плурализма и демократског друштва”. Ограничавање изношења вредносних судова, наводи се, представља ограничавање слободе изражавања. “С друге стране, редакција ‘Курира’ је шокирана због чињенице да неко ко је јавно поцепао примерак ‘Курира’, сматра реакцију на то ‘бруталном хајком’. Стога сматрамо да је од кључне важности по слободу изражавања у Србији да се ова жалба одбије као вид злоупотребе права на жалбу”, наводи се, између осталог, у одговору на жалбу.

Чланови Комисије сматрали су да редакција “Курира” није поступила у складу са Кодексом новинара, јер је изнела и тврдње које ничим није поткрепила, иако упорно инсистира да их је доказала. Зоран Живковић је примерак ‘Курира’ јавно поцепао због тврдње листа да је он посредовао у преговорима о коалицији између Драгана Ђиласа и Муамера Зукорлића. Лист је неколико дана касније Живковића назвао “лажовом” и затражио извињење, јер је председник Зокорлићеве партије потврдио да је разговора било, иако у тексту нема никакве потврде да је у томе на било који начин учествовао и Живковић. Такође, лист ничим није доказао да постоји веза између претњи главном уреднику и Живковићевог цепања новина.

Комисија за жалбе сматра да медији, посебно у изборној кампањи, морају да се уздрже од изношења непроверених информација, спекулација и нагађања које дискредитују поједине учеснике избора, као и да их Кодекс обавезује на поштовање културе и етике јавне речи.

Београд, 27. 2. 2014.                                                                          Председавајући

                                                                                                            Стојан Марковић