Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

ЈП Новинска агенција Танјуг против дневног листа "Данас"

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
ЈП Новинска агенција Танјуг
Данас
Штампано издање
08.02.2014.

У свом издању 8. - 9. фебруар дневни лист Данас објавио је у оквиру свог додатка „Изборна грозница“ ауторски текст Данка Смукова под насловом „Кад Танјуг закаже“.

Аутор се у тексту бави широко преузиманим и објављиваним фејсбук сататусом Јасминке Коцијан, запослене у Танјугу, поводом спасавања завејаних у Фекетићу. Изузев чињенице да је гђа Коцијан запослена у Танјугу (у конкретно време на боловању, што констатује и сам аутор), у самом тексту се Танјуг уопште и не спомиње, нити се из контекста истог може наслутити било каква веза Танјуга са поменутим догађајима, а понајмање где и зашто је Танјуг „заказао“.

Kодекс новинара на више места изричито наводи да наслов текста не сме да буде у супротности са суштином текста, без обзира на ауторов став о томе, као и да уредничке интервенције не смеју да измене чињенице, контекст и ставове новинара.

Стиче се утисак да је реч о намери, да један медији свесно и активно ради на урушавању угледа другог медија, што није честа пракса. Ипак уочестало је постало објављивање текстова у неким медијима кроз које се врши притисак на Новинаску агенцију Танјуг, честим пашуалним и неоснованим дискредитовањем.

Предлог поравнања

Уколико би на истим страницама дневног листа Данас, у року од 5 дана од дана пријема ове Жалбе, уредништво листа одлучило да објави јавно извињење Новинској агенцији Танјуг, због наслова који је могао читаоце довести у заблуду, мишљења смо да би изјашњавање Савета било непотребно.

У супротном важно је да Савет заузме јасан став о изнетом случају па на тај начин зашти и саму професију.

Јавно предузеће Новинска агенција Танјуг

Бранка Ђукић, директорка

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Филип Шварм, Петар Јеремић, Божо Прелевић, Владо Мареш и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 27. 2. 2014. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Кад Танјуг закаже“, објављеним  8. фебруара  2014. године у штампаном издању, дневни лист „Данас“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу је Савету за штампу поднела новинска агенција Танјуг, сматрајући да је Кодекс новинара Србије прекршен тиме што наслов не одговара суштини текста, односно да су читаоци доводени у заблуду да је Танјуг у нечему „заказао“ , иако се у тексту заправо та агенција ни не помиње. Аутор спорног коментара бави се фејсбук статусом новинарке Танјуга који се односи на спасавање завејаних код Фекетића и, сем чињенице да је реч о особи која је запослена у Танјугу, не постоји никаква друга веза између Танјуга и тих догађаја. „Стиче се утисак да је реч о намери да један медиј свесно и активно ради на урушавању угледа другог медија, што није честа пракса“, наводи се, између осталог, у тексту жалбе.

Редакција листа „Данас“ није одговорила на жалбу, а чланови Комисије за жалбе сматрали су да, будући да је реч о наслову коментара, аутор има већу слободу изражавања, па је и наслов дат у складу са тим. Спорним насловом се не саопштава чињеница, него је пре стилска фигура којом се аутор коментара послужио да изнесе став о тврдњама које је изнела новинарка Танјуга на свом, веома много коментарисаном, фејсбук статусу.

Комисија такође у оваквом наслову није видела намеру да се уруши углед агенције Танјуг, односно да се она дискредитује, како је то оценио подносилац жалбе.

Чланови Комисије су, због свега тога, закључили да објавјивањем ауторског текста „Кад Танјуг закаже“ нису прекршене одредбе Кодекса новинара Србије.

Београд, 27.2.2014.                                                                        Председавајући

                                                                                                        Стојан Марковић