Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Регионални центар за мањине/Марко Васиљевић против "Политике"

Комисија није успела да усагласи одлуку
Регионални центар за мањине/Марко Васиљевић
Политика
Интернет
13.03.2012.

Поштовани/е, Регионални центар за мањине подноси жалбу Савету за штампу због текста под називом „Само су лопови ревносни“, аутора Озрена Милановића, који је 13.03.2012. објављен у дневном листу Политика. У поменутом тексту обрађујући тему крађе, аутор за ова дела оптужује припаднике/це ромске националне мањине наводећи следеће: „Крадљивци ове „робе” су готово по правилу, отворено треба рећи, ромске националности. Сматрамо недопустивим јавно изношење судова заснованих на предрасудама и негативним стереотипима.

Осим тога, овакве тврдње истовремено доприносе репродуковању истих оних предубеђења која директно подстичу на дискриминацију припадника/ца ове групе. Подсећамо да је овакво поступање санкционисано и чланом 12 Закона о забрани дискриминације. Уверења смо да је оваквим писањем групо прекршено више одредби Кодекса новинара Србије, и то: тачка 5 која из дела који се односи на истинитост обавештавања, затим тачке 3 и 5 из дела који се односи на одговорност новинара, као и тачке 3 и 4 и из дела о новинарској пажњи.

Одговор Политике на жалбу Регионалног центра

Поштовани,

Поводом жалбе коју је Регионални центар за мањине упутио Савету за штампу због коментара „Само су лопови ревносни“ објављеног у „Политици“ 13.март 2012. сматрамо да ставови изнети у овом тексту ни у једном свом делу не крше новинарски кодекс ни професионалну етику.

У жалби упућеној Савету наводи се да је „недопустиво изношење судова заснованих на предрасудама и негативним стереотипима… да је прекршено више одредби Новинарског кодекса које се односе на истинитост обавештавање“.

Редакција Политике је спремна да се јавно извини Регионалном центру и свима другима који су се осетили повређени ако нам доставе релевантне податке који говоре да већина деликвената који краду бакарне каблове нису припадници ромске мањине. Тек тада ћемо да прихватимо оцену да „нисмо истинито обавештавали јавност” и да се ради о „предрасудама и негативним стереотипима“.

У супротном Политика може бити „оптужена“ само да је изнела истинито, чињенично стање и то са циљем да се реши један, важан друштвени проблем, а чије је решавање пре свега у интересу ромске популације.

Ако се једно кривично дело понавља из дана у дан, задатак новинара је да алармира јавност са циљем да се помогне тој групи одакле долазе деликвенти. За разлику од Регионалног центра Политика сматра да се

проблем не може решити ћутањем већ указивањем да крађе постоје, да постоје дивљи отпади, да се не санкционишу ни крадљивци ни откупљивачи. Коментар је усмерен као критика правосуђу и друштву које „жмури“ на ту појаву.

Они који се брину о заштити људских права мањина морају да знају да није људско право да се краде, као што није ничије право да било кога због његове припадности једној етничкој групи мрзи, злоставља, вређа, физички угрожава. Некажњавање прекршилаца само генерише криминал а то није у интересу баш заједнице из које долазе виновници.

„Политика” је објавила у потпуности реаговање господина Османа Балића, директора Јуром центра као и реаговање аутора коментара Озрена Милановића. У писму, које је објављено без скраћивања, Осман Балић тешким речима је дисквалификовао аутора коментара и наш лист оптужујући нас за расизам и дугогодишње нападе на ромску популацију!

„Политици” се замера и што је у тексту наведено да су деликвенти који краду каблове, готово по правилу, припадници ромске заједнице. По тумачењу Центра то може погрешно да се схвати, или генерализује да су сви припадници те заједници такви. Овакво читање новинских коментара и тумачење текстова, у најмању руку, је површно и злонамерно. Ево примера. Кад Политика објави велику причу „Ромкиња оперска певачица“ или „Ромкиња први доктор наука“ ниједна невладина организација се није јавила да каже како „искривљујемо и улепшава суморна стварност“ јер по истој аналогији може се стећи утисак да Роми припадају високообразованој популацији која редовно иде у оперу.

Због свега наведеног Политика одлучно одбацује нападе да у поменутом нити било ком другом тексту о Ромима не поштује новинарски кодекс и објективност новинарског писања.

Срдачан поздрав

Редакција листа Политика

Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Љиљана Смајловић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Зоран Ивошевић, Небојша Спаић, Божо Прелевић, Филип Шварм, Тамара Скрозза и Славиша Лекић, на седници одржаној 26.4. 2012. године није успела да усагласи одлуку о томе да ли је лист “Политика“, објављивањем текста „Само су лопови ревносни“ 13.3.2012. године, прекршио одредбе Кодекса новинара Србије. Потребне двотрећинске већине није било ни за одлуку да је Кодекс прекршен, ни за супротну одлуку.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Подносилац жалбе, Регионални центар за мањине, навео је да су спорним текстом прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на то да новинар мора да штити права и достојанство урожених група и да учини све да избегне било коју врсту дискиминације. По оцени подносиоца жалбе, недопустиво је да новинар износи судове засноване на предрасудама и негативним стереотипима, као што чини аутор текста у “Политици”.

Коментаришући случајеве крађе телефонских каблова и лима са кровова школа и обданишта, аутор текста је критиковао благу казнену политику која иде на руку крадјивцима ове врсте робе који су “по правилу, ромске националности”. “Судијска ‘болећивост’ може да се наслути: огласиће се нека НВО или ‘фактор’ који штити њихова мањинска права и ‘прозваће судију’. Чињеница је да је ова национална мањина, у веома тешкој материјалној ситуацији, да живи у беди, али И да се огромна средства троше на њихову ‘инклузију’, што им не даје за право да имају попуст пред богињом правде”, наведено је, између осталог, у тексту.

Редакција “Политике” одговорила је на жалбу тиме да је у тексту изнето “чињенично стање, са циљем да се реши важан друштвени проблем, а чије је решавање, пре свега у интересу ромске популације”, те да је спремна да се извини, уколико подносилац жалбе достави релавантне податке да “већина делинквената који краду бакарне каблове нису припадници ромске мањине”.

Позивајући се на одредбу Кодекса новинара по којој је приликом извештавања о кривичним делима допуштено помињати националну, верску, идеолошку или политичку припадност само ако је то у непосредној вези са врстом кривичног дела, Комисија је најпре покушала да утврди да ли је у овом случају постојала таква веза, али су чланови Комисије остали подељени, као и касније приликом одлучивања о повреди Кодекса.

Чланови Комисије Тамара Скрозза, Филип Шварм, Славиша Лекић, Стојан Марковић и Петар Јеремић гласали су да је Кодекс прекршен. Они су истакли да је реч о тексту који дискриминише Роме и то, представљајући их, не само као крадљивце, него као “заштићене” крадљивце које судови не кажњавају јер иза њих стоје моћни заштитници, углавном из невладиних организација. Остали чланови Комисије: Љиљана Смајловић, Божо Прелевић, Небојша Спаић, Александар Ђивуљскиј и Зоран Ивошевић изјаснили су се да повреде Кодекса нема, јер је национална припадност починилаца кривичног дела у овом случају релевантна за текст.

Чланови Комисије препоручују “Политици” да, због значаја и осетљивости питања о којем није било сагласности ипак објави ове ставове Комисије, иако по Пословнику о раду Комисије за жалбе нема такву обавезу.

Београд, 26.4.2012.

                                                                                            Председавајућа Комисије
                                                                                                Љиљана Смајловић