Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Драган Марић против дневног листа "Курир"

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Драган Марић
"Курир"
Штампано издање и интернет
02.12.2013.

Дневни лист Курир објавио 2. децембра 2013. на насловним странама штампаног и Online издања монструозну измишљотину и тешку клевету. ”Син атентатора на Бориса Тадића запослен као шеф кабинета министра”.

Даље, од 21. маја 2009, када сам извео протест у Председништву Србије, о чему су домаћи и страни медији помно извештавали, без обзира што ниједна изречена и написана реч није истинита, Курир објављује искључиво моје фотографије из 2004. снимљене док сам био 80 дана у штрајку глађу пред Народном Супштином Републике Србије. Циљ и намера Курира су јасни: да ме овако изгладнелог и измученог читаоцима и Јавности представи што је могуће више грђим.

Ово није неморал, није непрофесионализам, или било која друга именица или придев које обележавају лоше новинарство, већ Медијско Хулиганство.

Оваквим извештањем Курир није нарушио само тачку 5. Кодекса Новинара Србије, већ Кодекс у целости, наругао се свим својим колегама и поново Намерно и Вољно тешко обмануо своје читаоце и Јавност у Србији и Свету.

Исти наслов и садржај текста пренео је и дневни лист АЛО, позивајући се на извор.

У ниједном државном документу, па ни у медијима, мој протест у Председништву Србије 21. маја 2009. никада није био квалификован као Атентат или Покушај Атентата на Председника Републике Србије.

Без обзира и на противправну Пресуду (о свему овоме о том, потом), Суд је изрекао јединствену казну затвора у трајању од 25 месеци за два кривична дела: 1) Изазивање опште опасности и 2) Недозвољено држање оружја и и експлозивних материјала.

Љубазно молим Комисију за Жалбе да Куриру изрекне одговарајућу меру према правила Савета за Штампу.

С поштовањем,

Драган Марић

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Филип Шварм, Петар Јеремић, Божо Прелевић, Небојша Спаић, Владо Мареш и Тихомир Тришић, на седници одржаној 16.1.2014. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Син атентатора на Бориса Тадића запослен као шеф кабинета министра“, објављеним 2. децембра 2013. године у штампаном и онлајн издању, дневни лист „Курир“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Драган Марић поднео је жалбу због наслова текста објављеног у листу „Курир“ којим је назван „атентатором“ на Бориса Тадића. Он је сматрао да је „Курир“ прекршио Кодекс новинара Србије објављивањем клевете, јер, како је навео, његов „протест“ у згради Председништва Србије 21. маја 2009. године никада није оквалификован као атентат. Марић је, због тога што је у згради Председништва активирао ручну бомбу, осуђен на 25 месеци затвора за кривична дела изазивање опште опасности и недозвољено држање оружја и експлозивних материјала. Подносилац жалбе је истакао и да је редакција намерно објавила његове фотографије из 2004. године када је 80 дана штрајковао глађу пред скупштином Србије да би га представила у што горем светлу. Текст се, иначе, односио на то да је његов син постављен за шефа кабинета министра спољних послова.

Редакција „Курира“ није одговорила на жалбу, а чланови Комисије за жалбе сматрали су да кривично дело за које је Марић осуђен није у наслову прецизно наведено, али да се не може закључити да је редакција тог листа свесно објавила нетачну информацију, још мање да је желела да нанесе штету подносиоцу жалбе. Сама вест је, по мишљењу Комисије, занимљива и постоји интерес јавности да се таква инфомрација објави, а наслов је таблоидан, у складу са уређивачком политиком листа. Новинари свих медија, како је оцењено, доста често не интрпретирају праве термине на најбољи начин, али се углавном, као ни у овом случају, не може говорити о кршењу етичких правила професије прописаних Кодексом новинара Србије. 

Београд, 16.1.2014.                                                                        Председавајући

                                                                                                        Стојан Марковић