Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Јоргованка Табаковић против портала: "Радио 021","еИзбори","Контра Прес","Аутономија" дневног листа "Наше новине"

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Јоргованка Табаковић
Информативни портал „Радио 021”
Интернет
09.12.2013.

Поштовани,

Дана 9. децембра 2013. године, Информативни портал „Радија 021”, који објављује информативни садржај на адреси http://www.021.rs, пласирао је вест под насловом „Протекције за ћерку Јоргованке Табаковић у РФЗО”. Ову вест потписао је Миодраг Совиљ, а у њој се наводи како је Милени Табаковић, ћерки гувернерке НБС Јоргованке Табаковић, новосадска филијала Републичког завода за здравствено осигурање обезбедила „службени аутомобил и возача како би два пута недељно ишла у Београд на предавања”. Такође је наведено да се ова одлука односи и на Лидију Бјеловук, која такође студира у Београду, те да „према информацијама до којих је дошао Радио 021, њих две петком и суботом у Београд вози шофер, који их чека док не заврше с предавањима, а затим их враћа у Нови Сад”. Истакнуто је и да портал није успео да добије одговор од РФЗО зашто су „овим двема запосленим обезбеђени посебни услови”.

Доказ: у прилогу ове жалбе

Ову вест даље су пренели 9. и 10. децембра 2013. године:

1) дневни лист „Наше новине” у свом издању од 10. децембра 2013. године, на стр. 7, чланак под насловом „Кола РФЗО возе и довозе ћерку Табаковићке из НС у Београд?” (скенирани примерак извода из тих новина у прилогу ове жалбе),

2) портал „еИзбори”, с још тенденциознијим насловом „Ћерка Јоргованке Табаковић добила возача и службени аутомобил од РФЗО, док за болесну децу нема новца”,

3) портал „Контра Прес” с насловом „Цензура на 021: Протекције за ћерку Јоргованке Табаковић нису за објаву”,

4) портал „Аутономија.Инфо” с насловом „Протекције за ћерку Јоргованке Табаковић”,

5) на Интернет страници јавног сервиса РТВ Војводина 10. децембра објављена је вест под насловом „РФЗО: Милена Табаковић на усавршавању као и остали”, у којој је наведено заједничко саопштење Независног удружења новинара Србије и Независног друштва новинара Војводине којим се износи да је до уклањања вести с појединих портала дошло превасходно због политичких притисака.

С обзиром на то да су објављивањем наведене/наведених вести грубо прекршена правила Кодекса новинара Србије (у даљем тексту: Кодекс), овим путем подносим жалбу на поступање означених информативних портала, односно штампаних медија.

Наиме, објављивањем неистините вести којом се директно дискредитује моја личност злонамерно се наводи јавност да се мимо важећих правила, коришћењем положаја или другим видовима неморалног понашања, члановима моје породице омогућавају привилегије захваљујући томе што су моја деца.

1. Портал „Радија 021”, оснивач овог портала и новинар Миодраг Совиљ, као и остали медији који су једнострано пренели вест, прекршили су новинарски кодекс већ самом чињеницом да ни мене, чије су име и функција употребљени, односно злоупотребљени већ у самом наслову, а ни моју ћерку на чији рачун су неистине изнете, пре објављивања текста нико није позвао да провери шта је истина. То недвосмислено указује да је у овом случају тешко повређено основно новинарско правило да свака прича мора да има две стране.

Већ у уводним одредбама Кодекса утврђено је да интерес јавности подразумева објављивање свих важних информација које су читаоцу/слушаоцу/гледаоцу од помоћи при формирању властитог суда/мишљења о појавама и догађајима, а како је могуће остварити овај интерес ако није учињен ни најмањи покушај да се претходно добију информације од оних на које се те информације односе?

Поред тога, у делу Кодекса под I Истинитост извештавања, у тачки 4. више је него јасно утврђено да је новинар дужан, када је то неопходно, да консултује што више извора и да им омогући да изнесу свој став, а нарочито су два међусобно независна извора информација пожељна у случају постојања индиције да званичан извор даје непотпуну и/или нетачну информацију, што је у овом случају било очигледно.

2. Даље, ни за један навод у тексту није приложен доказ, нити је после његовог објављивања тражен. Штавише, заједно с поменутим текстом објављена је фотографија дописа директора РФЗО који уопште није у корелацији с насловом поменуте вести јер се управо тим дописом говори у прилог чињенице да остваривање поменутих права на превоз није протежирање, нити обезбеђивање „посебних услова” за двоје запослених, већ општа могућност која припада свим запосленима који похађају одговарајуће последипломске студије.

Зашто ове чињенице нису наведене, иако су биле добро познате аутору поменутог текста? Основна правила новинарске пажње утврђују да је прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају једнако њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи. У овом случају реч је о очигледном примеру кршења наведене етичке норме новинарске професије.

3. Са новинарством су неспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета, гласина – ово је један од основних постулата Кодекса (део I тачка 5.). Очигледно је да је основна намера у овој ситуацији била да се пласирањем неутемељених оптужби и дезинформација о мојој деци пре свега дискредитујем ја као личност и као гувернер. Право је медија да имају различите уређивачке концепте, али је обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања (део I тачка 2. Кодекса).

С тим у вези, навођење болесне деце и довођење у корелацију њихове муке и породице којој припадам је заправо позив на линч којим се непосредно угрожава моја лична безбедност и безбедност моје породице.

4. Изношење неоснованих оптужби и кафкијанских претпоставки посебно је изражено у вестима које су уследиле након објављивања изворне информације, а поготово у преносу саопштења НУНС и НДНВ којим се истиче да је до уклањања вести о томе да је ћерка Јоргованке Табаковић користила службени аутомобил дошло због политичких притисака, а ова удружења су затим и осудила ове притиске. На тај начин је заправо учињен покушај да се створи утисак у јавности како сам ја као гувернер извршила притисак како би се ова вест повукла са свих интернет портала, што је наравно, ноторна неистина и потпуна бесмислица.

*

Имајући на уму наведено, предлажем да Комисија за жалбе Савета за штампу по овој жалби одлучи тако што ће наложити прекршиоцима Кодекса да уклоне оспорени садржај и упуте јавно извињење мојој ћерки Милени Табаковић и мени за пласиране неистине и дезинформације, односно тако што ће изрећи јавну опомену према прекршиоцу над којим Савет за штампу нема пуну надлежност.

У Београду, 11. децембра 2013. године

Јоргованка Табаковић

Одговор Недима Сејдиновића главног и одговорног уредника портала „Аутономија.Инфо” на жалбу гувернерке Народне банке Србије Јоргованке Табаковић

Поштовани,

Ево одговора на жалбу коју је Комисији за жалбе Савета за штампу упутила гувернерка Народне банке Србије и висока функционерка Српске напредне странке Јоргованка Табаковић.

Пре свега, увидом у садржај (у прилогу) на линку који се налази у фусноти на првој страници жалбе Ј.Т. видећете да је сајт Аутономија испоштовао све професионалне стандарде објављујући комплетну информацију, од "предметне вести" пренете са сајта Радија 021, преко изјаве Јоргованке Табаковић и саопштења РФЗО, до саопштења удружења новинара који су констатовали политички притисак, цензуру и аутоцензуру на интернету. Подсећамо вас да би, чак и у случају да првобитна вест садржи неистините чињенице, а што свакако није случај, овакав третман на нашем сајту указао на јасно поштовање новинарског кодекса. Није чудно што гувернерка Табаковић не познаје правила професије и новинарски кодекс, али би бар у допису који упућује Савету за штампу требало да изнесе комплетну информацију.

Но, вратимо се на "предметну вест" коју је првобитно објавио новосадски портал www.021.rs, а потом повукао због – по речима уредника портала – политичког притиска "одозго". Јоргованка Табаковић, гувернерка Народне банке Србије, јесте јавна личност par excellence, која има значајно сужено право на приватност и о чијем деловању и у јавном и приватном животу јавност има права да зна. Чињеница да је она јавна личност par excellence, преноси се и на чланове њене породице, поготово уже. Не треба посебно ни истицати зашто су чланови породице такође предмет интересовања јавности, јер се привилегије и злоупотребе могу на њих преносити. Сетимо се, рецимо, случаја Слободана Милошевића и чланова његове породице. Жестина наступа гувернерке указује на то да она највероватније није свесна своје позиције у јавности, односно да је бесна без разлога, а то је синдром високих функционера у земљама са недемократском традицијом.

У свом допису Ј.Т. не само да не оповргава већ и потврђује чињенице наведене у "предметној вести". Дакле, чињеница је да је њена кћерка одиста користила службено возило за одлазак у Београд на предавање. То што исту привилегију користе и неки други запослени у Републичком фонду за здравствено осигурање, ништа не мења на ствари, већ само повећава интерес јавности да зна за ту чињеницу. Сасвим је разумљиво што је у вести истакнуто име Милене Табаковић, кћерке Јоргованке Табаковић, из горе наведених разлога. Интерес јавности расте с обзиром на чињеницу да представници странке којој Ј.Т. припада јавно критикују злоупотребу службених аутомобила, најављујући да ће са тиме раскрстити (Александар Вучић: "Службена путовања неће проћи, макар више нико не путовао", Блиц, 8.10.2013), што јавности указује на политичко лицемерје. Треба такође рећи да РФЗО није желео да коментарише непобитне информације до којих је аутор "предметне вести" Миодраг Совиљ дошао, већ се тек после обратио јавности, а тада је вест већ била повучена са сајта Радија 021. Тако је пропуштена прилика да се ова вест прошири одговором РФЗО и изјавом Ј.Т.

Миодраг Совиљ је иначе један од најбољих новосадских новинара, који се истраживачким новинарством бави поштујући високе професионалне стандарде, а овогодишњи је добитник и Годишње награде Независног друштва новинара Војводине. Један је од ретких новинара који има храбрости да критички пише и о представницима актуелне власти, а у контексту медијског мрака, кампање страха и контроле медија, те стварања "култа личности".

О медијском мраку и кампањи страха говори и начин на који је повучена вест са портала 021, али и других интернет портала у Србији. Како смо рекли, портал 021 је ову вест повукао након политичког притиска, а по свему судећи то се десило и са другим информативним порталима који су пренели ову вест, па је потом уклонили. Но, то није све. Неки портали који су задржали вест, међу којима је и Аутономија, доживели су хакерске нападе тог дана, и ова вест је насилно склоњена, да би потом, после отклањања последица напада – била враћена на сајтове. О томе се изјаснила и представница за слободу медија Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Дуња Мијатовић, која је изразила забринутост поводом инцидената у којима су са угледних информативних интернетских портала бесправно уклоњени текстови. „Хаковање интернетских портала и блокирање приступа медијским садржајима представља јасно кршење права на слободу изражавања. Интернет омогућава ненадмашиве могућности за подршку тих права и веома је битан за слободан проток и приступ информацијама“, рекла је Мијатовић.

Иако наводе о политичком притиску и хаковању, потом саопштење НУНС-а и НДНВ-а, па вероватно и саопштење ОЕБС-а – сматра "кафкијанским", било би добро да Ј.Т. објасни јавности ко је звао редакције и захтевао да се вест повуче, као и да одговори на питање ко је хаковао сајтове Центра за истраживачко новинарство и Аутономије и уклонио "предметну вест". Такође, Ј.Т. би требало да одговори на питање да ли Српска напредна странка има службу која се бави интернетском промоцијом странке, али и "спамовањем", "ботовањем", "лајковањем", "хејтовањем" и "хаковањем". Овом приликом указујем на чињеницу да успешна цензура на интернету није могућа, и да ова вест не би изазвала тако велику пажњу јавности да није било намере да се уклони. А онда би и Ј.Т. имала мање разлога за нервозу.

Сигуран сам да ће Комисија за жалбе Савета за штампу одбацити као неосновану жалбу Јоргованке Табаковић и да неће дозволити да постане још један од многобројних инструмената за притисак на медије од стране представника власти.

Срдачно,

Недим Сејдиновић, главни и одговорни уредник Аутономије

У прилогу: http://www.autonomija.info/021-protekcije-za-cerku-jorgovanke-tabakovic-u-rfzo.html:

Табаковићка најављује тужбе, удружења упозоравају на цензуру, Аутономија хакована

Постављено 10. децембар 2013. @ 17:55 Актуелно,Аутономија,Војводина | 39 Коментара

Након што су поједини медији објавили (то јес објавили па брже-боље повукли, оп. А) да је кћерка Јоргованке Табаковић користила службено возило за одлазак на предавања у Београд где студира, директор РФЗО каже да је све у складу са одлуком о слању запослених на усавршавање, а Јоргованка Табаковић је најавила тужбу и замолила Савет за медије да реагује.

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање Момчило Бабић изјавио је данас да је РФЗО 22 људи послао на усавршавање, укључујући и ћерку Јоргованке Табаковић, и да они имају право на кориштење службеног возила или на преноћиште у Београду.

Он је, поводом написа у појединим медијима да је ћерки Јоргованке Табаковић одобрено да користи службени аутомобил за одлазак на предавања на мастер студије у Београду, рекао да исто право имају и њене колеге које је РФЗО послао на усавршавање.

„Фонд се одлучио да користе службено возило, јер је јефтиније. Они долазе на стручна усавршавања, али истовремено обављају и разне координационе послове, доносе документацију у РФЗО. Службеним аутом долазе из Пирота, Новог Пазара, Краљева, зашто не би и из Новог Сада“, нагласио је Бабић.

Он је казао да РФЗО стално шаље на усавршавања своје запослене на мастер или докторске студије из менаџмента у здравству и да половину школарине плаћају полазници, а другу половину РФЗО, а да на терет здравственог фонда иду и трошкови пута или смештаја у Београду.

Директор РФЗО појашњава да се настава одржава петком и суботом на Медицинском факултету и Факултету организационих наука и да је управа РФЗО-а проценила да утрошак бензина службених возила представља уштеду у односу на евентуално плаћања смештаја и хране.

Како је накнадно саопштено из РФЗО право на кориштење службеног возила за одлазак на предавања у Београд имају они чије је место становања мање од 200 километара, ту спадају Нови Сад и Пожаревац, док запосленима који долазе са удаљености веће од 200 километара као што је Ниш, Нови Пазар, Крушевац, плаћају преноћиште.

„Милена Табаковић, из Новог Сада, једна је од двадесет двоје запослених који су упућени од стране РФЗО на стручно усавршавање и има једнака права као и сви остали полазници. Она на предавања путује са још једном колегиницом из Новог Сада“, наводи се у саопштењу.

Отвореним писмом свим медијима обратила се данас и Јоргованка Табаковић која каже да њену ћерку нападају као ћерку гувернера, али да је она брани као мајка.

„Моја ћерка Милена је доктор стоматологије, ради у РФЗО, прошла је све степенике и сада ради као помоћник директора Филијале за Јужнобачки округ. За то је квалификовало њено образовање, рад и залагање“, наводи и писму Табаковић.

Она каже да после оваквих написа у медијима само тражи да њена деца имају једнаку шансу као и сва друга.

Табаковић додаје да су се њена деца школовала на државним факултетима у Србији, а не у неким богатим земљама, са циљем да стекну знање, нађу посао, зараде своје плате и постану своји људи.

Она је затражила од надлежних у новосадској филијали РФЗО да медијима доставе све податке о стручном усавршавању запослених, а од медија који су пренели неистине да вест хитно повуку, јер не жели да, како каже, њена деца црвене због лажи којима се удара на њу.

Гувернерка је нагласила да ће против свих медија који су пренели ову вест поднети тужбу и замолила Савет за медије да реагује.

НУНС и НДНВ забринути због аутоцензуре и цензуре

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) изразили су велику забринутост због чињенице да је без икаквог образложења, скоро истовремено, са информативних портала скинута вест „у којој се наводи да је кћерка Јоргованке Табаковић, гувернерке НБС, користила службени аутомобил у приватне сврхе“.

НУНС и НДНВ сматрају да је у питању политички притисак који је неприхватљив и за сваку осуду, као што је неприхватљиво и да медији пристају на притиске и уцене.

„Овакав поступак је непрофесионалан и своди се на аутоцензуру која је увек гора од цензуре јер опстаје на страху новинара и уредника“, саопштила су новинарска удружења.

021: Протекције за ћерку Јоргованке Табаковић у РФЗО

Новосадски Радио 021 на свом порталу прво је емитовао вест о гувернеркиној кћерки па је потом повукао. Повукли су је и портали који су је преутели са 021, сем Аутономије, која је због тога имала великих проблема са хакерским нападима, током 10. децембра, који је иначе Међународни дан људских права:

Милени Табаковић, ћерки гувернерке Народне банке Србије (НБС) Јоргованке Табаковић, Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) је обезбедио службени аутомобил и возача како би два пута недељно ишла из Новог Сада у Београд на предавања, јавио је данас новосадски Радио 021.

Одлуку о коришћењу службеног возила потписао је директор РФЗО Момчило Бабић, а она се односи и на Лидију Бјеловук, која такође студира у Београду, навео је тај радио и на својој интернетској страници (www.021.rs) објавио документ који је Бабић потписао 22. новембра ове године.

Радио 021 је навео да две студенткиње мастер студија на београдском Медицинском факултету и Факултету организационих наука петком и суботом у Београд вози шофер, који их чека док не заврше с предавањима, а затим их враћа у Нови Сад.

Лидија Бјеловук се раније помињала као једна од кандидаткиња за нову директорицу новосадске филијале РФЗО, док Милена Табаковић обавља функцију помоћнице директора.

Недавно је у Фонду промењена систематизација према којој је за обављање тог посла довољно две године стажа, уместо досадашњих пет. Милена Табаковић је по занимању стоматолог, а у струци је провела годину и по дана, пише 021.

Тај радио је навео да није успео да добије одговор од РФЗО на изнете тврдње.

(Аутономија/021/РТВ/Танјуг)

________________________________________

Article printed from Autonomija: http://www.autonomija.info

URL to article: http://www.autonomija.info/021-protekcije-za-cerku-jorgovanke-tabakovic-u-rfzo.html

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Филип Шварм, Петар Јеремић, Божо Прелевић, Небојша Спаић, Владо Мареш и Тихомир Тришић, на седници одржаној 16.1.2014. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

 Текстом „Протекције за черку Јоргованке Табаковић“, објављеним 9. децембра 2013. године, портал „Аутономија,инфо“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

Део жалбе који се односи на евентуалну повреду права Милене Табаковић, Комисија је одбацила. 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднела је Јоргованка Табаковић због текста који је, под насловом „Протекције за ћерку Јоргованке Табаковић у РФЗО“, 9. децембра  објављен на порталу „021.rs“, а који су тог и наредног дана пренели и други медији, међу којима и „Autonomija.info“. У тексту се наводи да је Милени Табаковић, ћерки гувернерке НБС Јоргованке Табаковић, новосадска филијала Републичког завода за здравствено осигурање обезбедила „службени аутомобил и возача како би два пута недељно ишла у Београд на предавања”. Такође је наведено да се ова одлука односи и на Лидију Бјеловук, која такође студира у Београду, те да „према информацијама до којих је дошао Радио 021, њих две петком и суботом у Београд вози шофер, који их чека док не заврше с предавањима, а затим их враћа у Нови Сад”. Истакнуто је и да портал није успео да добије одговор од РФЗО зашто су „овим двема запосленим обезбеђени посебни услови”. Подносилац жалбе тврди да се „објављивањем неистините вести“ директно дискредитује њена личност, те да се „злонамерно наводи јавност да се мимо важећих правила, коришћењем положаја или другим видовима неморалног понашања, члановима моје породице омогућавају привилегије захваљујући томе што су моја деца“. Табаковићева је навела и да ниједан од медија који су објавил информацију није позвао ни њу, ни њену ћерку, чиме је повређено основно новинарско правило да прича мора да има две стране.

Спорна вест је истог дана уклоњена са портала на којем је првобитно објављена, као и са неких других, а Јоргованка Табаковић у жалби истиче да је  „изношење неоснованих оптужби и кафкијанских претпоставки посебно изражено у вестима које су уследиле након објављивања изворне информације, а поготово у преносу саопштења НУНС и НДНВ којим се истиче да је до уклањања вести дошло због политичких притисака.

У одговору на жалбу редакција портала „Autonomija.info“ истакла је да су испоштовали све професионалне страндарде објављујући комплетну информацију, која садржи спорну вест, изјаву Јоргованке Табаковић, саопштење РФЗО и саопштења удружења новинара која констатују политички притисак, центуру и аутоцензуру. На основу тога, чак и да је сама вест била нетачна, а није, не би се могло говорити о повреди етичких правила професије. „Јоргованка Табаковић, гувернерка Народне банке Србије, јесте јавна личност пар еxцелленце, која има значајно сужено право на приватност, што се преноси и на чланове њене уже породице, који су такође премет интересовања јавности јер се привилегије и злоупотребе могу на њих прености“, истиче се, између осталог, у одговору. „Autonomija.info“ је навела и да су, пошто за разлику од неких других портала, нису под политичким пристисцима повукли вест, доживели хакерске нападе, због чега су се огласи НУНС, НДНВ и представница ОЕБС-а.

Чланови Комисије за жалбе оценили је да је жалба неоснована и да је портал „Autonomija.info“ поступио потпуно у складу са правилима Кодекса новинара Србије, преносећи све релевантне информације и реаговања у вези са објављеном вешћу, чију истинитост нико није оспорио. За јавност је свакако од значаја вест да, у земљи која је по нивоу здравствене заштите на последњем месту у Европи, Републички фонд за здравствено осигурање плаћа превоз и возача запосленима који се школују у другом граду, а то што то право, односно привилегију, нема само ћерка гувернерке Табаковић, ништа не мења у обавези новинара да јавност упозна са тим. Гувернерка Народне банке јесте јавна личност, чија је приватност Кодексом новинара мање заштићена од приватности „обичних грађана“, због чега је сасвим разумљиво да су медији, објављујући ову информацију, навели да је реч о ћерки гувернерке НБС.

Од значаја за јавност је и да буде упозната са тим да постоје притисци на медије којима они нису у стању да се одупру, као и да код новинара постоје механизми аутоцензуре.

Комисија је одбацила жалбу у делу који се односи на Милену Табаковић као оштећену, будући да је реч о пунолетној особи која може сама да се обрати Савету за штампу.

Комисија за жалбе изражава посебну забринутост због уклањања текстова са веб портала и подсећа све новинаре и уреднике да Кодекс новинара Србије прописује обавезу новинара да се супротставе сваком притиску на слободно обављање професије и сваком виду цензуре и да о томе известе јавност. Аутоцензура се такође сматра кршењем професионалних и етичких норми, због чега Комисија осуђује овакво понашање.

 

Београд, 16.1.2014.                                                                        Председавајући

                                                                                                        Стојан Марковић

 

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Филип Шварм, Петар Јеремић, Божо Прелевић, Небојша Спаић, Владо Мареш и Тихомир Тришић, на седници одржаној 16.1.2014. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Цензура на 021: Протекције за ћерку Јоргованке Табаковић нису за објаву“, објављеним 9. децембра 2013. године, портал „Контра Прес“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије. 

Део жалбе који се односи на евентуалну повреду права Милене Табаковић, Комисија је одбацила. 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднела је Јоргованка Табаковић због текста који је, под насловом „Протекције за ћерку Јоргованке Табаковић у РФЗО“, 9. децембра  објављен на порталу „021.rs“, а који су тог и наредног дана пренели и други медији, међу којима и „Контра Прес“. У тексту се наводи да је Милени Табаковић, ћерки гувернерке НБС Јоргованке Табаковић, новосадска филијала Републичког завода за здравствено осигурање обезбедила „службени аутомобил и возача како би два пута недељно ишла у Београд на предавања”. Такође је наведено да се ова одлука односи и на Лидију Бјеловук, која такође студира у Београду, те да „према информацијама до којих је дошао Радио 021, њих две петком и суботом у Београд вози шофер, који их чека док не заврше с предавањима, а затим их враћа у Нови Сад”. Истакнуто је и да портал није успео да добије одговор од РФЗО зашто су „овим двема запосленим обезбеђени посебни услови”. Подносилац жалбе тврди да се „објављивањем неистините вести“ директно дискредитује њена личност, те да се „злонамерно наводи јавност да се мимо важећих правила, коришћењем положаја или другим видовима неморалног понашања, члановима моје породице омогућавају привилегије захваљујући томе што су моја деца“. Табаковићева је навела и да ниједан од медија који су објавил информацију није позвао ни њу, ни њену ћерку, чиме је повређено основно новинарско правило да прича мора да има две стране.

Спорна вест је истог дана уклоњена са портала на којем је првобитно објављена, као и са неких других, а Јоргованка Табаковић у жалби истиче да је  „изношење неоснованих оптужби и кафкијанских претпоставки посебно изражено у вестима које су уследиле након објављивања изворне информације, а поготово у преносу саопштења НУНС и НДНВ којим се истиче да је до уклањања вести дошло због политичких притисака.

У одговору на жалбу редакција портала „Контра Прес“ истакла је да су професионално пренели текст колеге који је цензурисан у матичној кући. Сама вест, како је наведено, изворно није тема којој се овај портал бави, али медијске слободе и цензура јесу и зато је и у наслову текста врло јасно назначено да он реферира на цензуру, која говори о озбиљним проблемима у којима су не само медији, него и новинари у Србији. Портал је како је истакнуто пренео сва реаговања која су сматрали ревенатним да би јавност имала што бољи увид у ситуацију. „Подсећамо да је текст скинут са неколико портала, одговорно тврдимо да је скинут уз притисак власти, за шта постоје сведоци, а да су два портала хакована, што је ктивично дело“, наведено је, између осталог. Редакција „Контра Преса“ подсећа и да Јоргованка Табаковић не само да ниједном није демантовала, него је и потврдила вест „да јој ћерка користи привилегије РФЗО. У питању је јавна личност, високопозиционирана политичарка на власти, због чега су и чланови њене породице под повећалом јавности“.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да је жалба неоснована и да је портал „Контра Прес“ поступио у складу са правилима Кодекса новинара Србије, преносећи све релевантне информације и реаговања у вези са објављеном вешћу, чију истинитост нико није оспорио. За јавност је свакако од значаја вест да, у земљи која је по нивоу здравствене заштите на последњем месту у Европи, Републички фонд за здравствено осигурање плаћа превоз и возача запосленима који се школују у другом граду, а то што то право, односно привилегију, нема само ћерка гувернерке Табаковић, ништа не мења у обавези новинара да јавност упозна са тим. Гувернерка Народне банке јесте јавна личност, чија је приватност Кодексом новинара мање заштићена од приватности „обичних грађана“, због чега је сасвим разумљиво да су медији, објављујући ову информацију, навели да је реч о ћерки гувернерке НБС. Од значаја за јавност је и да буде упозната са тим да постоје притисци на медије којима они нису у стању да се одупру, као и да код новинара постоје механизми аутоцензуре.

Комисија је одбацила жалбу у делу који се односи на Милену Табаковић као оштећену, будући да је реч о пунолетној особи која може сама да се обрати Савету за штампу.

Комисија за жалбе изражава посебну забринутост због уклањања текстова са веб портала и подсећа све новинаре и уреднике да Кодекс новинара Србије прописује обавезу новинара да се супротставе сваком притиску на слободно обављање професије и сваком виду цензуре и да о томе известе јавност. Аутоцензура се такође сматра кршењем професионалних и етичких норми, због чега Комисија осуђује овакво понашање.

Београд, 16.1.2014.                                                                        Председавајући

                                                                                                        Стојан Марковић

 

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Филип Шварм, Петар Јеремић, Божо Прелевић, Небојша Спаић, Владо Мареш и Тихомир Тришић, на седници одржаној 16.1.2014. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Кола РФЗО возе и довозе ћерку Табаковићеве из НС у Београд?“, објављеним 10. децембра 2013. године, дневни лист „Наше новине“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

Део жалбе који се односи на евентуалну повреду права Милене Табаковић, Комисија је одбацила. 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ 

Жалбу Савету за штампу поднела је Јоргованка Табаковић због текста који је, под насловом „Протекције за ћерку Јоргованке Табаковић у РФЗО“, 9. децембра  објављен на порталу „021.rs“, а који су тог и наредног дана пренели и други медији, међу којима и „Наше новине“. У тексту се наводи да је Милени Табаковић, ћерки гувернерке НБС Јоргованке Табаковић, новосадска филијала Републичког завода за здравствено осигурање обезбедила „службени аутомобил и возача како би два пута недељно ишла у Београд на предавања”. Такође је наведено да се ова одлука односи и на Лидију Бјеловук, која такође студира у Београду, те да „према информацијама до којих је дошао Радио 021, њих две петком и суботом у Београд вози шофер, који их чека док не заврше с предавањима, а затим их враћа у Нови Сад”. Истакнуто је и да портал није успео да добије одговор од РФЗО зашто су „овим двема запосленим обезбеђени посебни услови”.

Подносилац жалбе тврди да се „објављивањем неистините вести“ директно дискредитује њена личност, те да се „злонамерно наводи јавност да се мимо важећих правила, коришћењем положаја или другим видовима неморалног понашања, члановима моје породице омогућавају привилегије захваљујући томе што су моја деца“. Табаковићева је навела и да ниједан од медија који су објавил информацију није позвао ни њу, ни њену ћерку, чиме је повређено основно новинарско правило да прича мора да има две стране.

Редакција „Наших новина“ није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе оценили је да је жалба неоснована и да је за јавност свакако од значаја вест да, у земљи која је по нивоу здравствене заштите на последњем месту у Европи, Републички фонд за здравствено осигурање плаћа превоз и возача запосленима који се школују у другом граду, а то што то право, односно привилегију, нема само ћерка гувернерке Табаковић, ништа не мења у обавези новинара да јавност упозна са тим. Гувернерка Народне банке јесте јавна личност, чија је приватност Кодексом новинара мање заштићена од приватности „обичних грађана“, због чега је сасвим разумљиво да су медији, објављујући ову информацију, навели да је реч о ћерки гувернерке НБС.

Комисија је одбацила жалбу у делу који се односи на Милену Табаковић као оштећену, будући да је реч о пунолетној особи која може сама да се обрати Савету за штампу.

Комисија за жалбе изражава посебну забринутост због уклањања текстова са портала „021.rs“ на којем је првобитно објављен, као и са других портала и подсећа све новинаре и уреднике да Кодекс новинара Србије прописује обавезу новинара да се супротставе сваком притиску на слободно обављање професије и сваком виду цензуре и да о томе известе јавност. Аутоцензура се такође сматра кршењем професионалних и етичких норми, због чега Комисија осуђује овакво понашање.

Београд, 16.1.2014.                                                                        Председавајући

                                                                                                        Стојан Марковић