Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Драган Ђилас против дневног листа "Курир"

Жалба решена: прекршај кодекса
Драган Ђилас
"Курир"
Штампано издање и интернет
08.11.2013.

Поштовани,

Текст објављен у Куриру 8.11.2013. године на странама 14. и 15. под насловом “Најавио истрагу против градских власти, па зверски претучен” http://www.kurir-info.rs/pretucen-direktor-edb-najavio-istragu-protiv-vrha-gradske-vlasti-pa-zverski-pretucen-clanak-1076465 прекршио је сва правила новинарства и угрозио безбедност Александра Шапића, Живорада Анђелковића и мене, наводећи да је директор Електродистрибуције Београд претучен јер је објавио да ће бити поднете кривичне пријаве против челника Скупштине града. Текст имплицира да су челници Скупштине града наредили пребијање поменутог директора, иако “Курир” нема ниједан доказ за то. То, међутим, не спречава “Курир” да објави и слике Шапића, Анђелковића као и моју слику уз тај текст доводећи све нас у везу са чином пребијања директора ЕДБ, без икаквих доказа, већ само уз изјаву неименованог извора.

Кодекс новинара наводи да су са новинарством неспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина,а у тексту објављеном у Куриру је управо о томе реч.

У атмосфери у којој су чланови Демократске странке и ја као председник странке обележени као криминалци, а у медијима се спроводи линч у којем нам се пресуђује без одлуке суда, скрећемо пажњу да овакви текстови представљају позив да било ко може да примени насиље над члановима Демократске странке.

Позивам вас да осудите овакав текст дневних новина “Курир”, које непрестано објављују неистине када је реч о члановима Демократске странке и мене лично.

Жалбу подноси

Драган Ђилас

Председник Демократске странке

Редакција дневног листа Курир, подноси ОДГОВОР НА ЖАЛБУ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

Поштовани,

Имајући у виду чињеницу да је Демократска станка поднела неразумљиву жалбу, без било каквог правног или моралног интереса и то поводом текста у коме се ни не помиње Демократска странка нити њени органи, редакција ће ипак покушати да одговори на овакву жалбу.

Иако сматрамо да Демократска странка не сме бити коришћена у сврху заступања личних интереса, образложићемо због чега објављени текст није у супротности са Кодексом новинарске етике:

1. Демократска странка није нигде поменута у тексту, нити су Александар Шапић, Живорад Анђелковић и Драган Ђилас поменути као страначки функционери, већ као функционери Скупштине Града. Дакле, једини који би могао поднети жалбу у случају евенутуално негативног контекста је Град Београд или свако од побројаних лица појединачно, али не и Демократска странка.

2. Нигде у тексту не постоји довођење у везу између напада на Зорана Рајовића и поменутих лица, нити су поменута лица означена као налогодавци. Једино што је објављено( а о чему јавност има право да буде информисана) је податак о истрази коју је г. Рајовић покренуо непосредно пре пребијања, те о предмету те истраге.

3. Могуће је ( мада не тврдимо ) да пребијање г. Рајовића има везе са том истрагом, али свакако искључујемо могућност да је намера новинара била да господу Анђелковића, Шапића и Ђиласа означи као налогодавце. Како још увек није утврђено ко је напао г. Рајовића, могуће је да налогодавци и не постоје.

4. Како, међутим Демократска станка НИ НЕ ТВРДИ ДА НАВОДИ О ИСТРАЗИ НИСУ ТАЧНИ, већ једино тврди да НИЈЕ ТАЧНО ДА СУ ГРАДСКИ ЧЕЛНИЦИ НАРЕДИЛИ ПРЕБИЈАЊЕ РАЈОВИЋА, ( ШТО НИЈЕ НИ ПОМЕНУТО НИТИ ИНСИНУИРАНО У СПОРНОМ ТЕКСТУ), сматрамо да је предметна жалба беспредметна.

5. Уколико пак, Демократска странка сматра да објављивање информација које могу шокирати јавност, или пак критика градских челника води ка прогону, онда упућујемо подносиоца на праксу Европског суда за људска права, који се у више наврата изјаснио о дозвољености ових чињеница у светлу слободе изражавања.

6. На крају, редакција Курира напомиње да свако ( па и г. Ђилас, г. Анђелковић и г. Шапић) има право на приватност, као и слободу удруживања. Кад би новинари морали претходно да провере чланство у свакој организацији за сваког државног функционера, да писањем о њему случајно не увреде организацију чији је члан, вероватно би могућност критике јавних функционера била неостварива, али и противна остваривању права на приватност.

Стога предлажемо да Савет за штампу одбије жалбу Демократске странке као неосновану.

У Београду, 18.11.2013.године РЕДАКЦИЈА КУРИРА

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Филип Шварм, Љиљана Смајловић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Божо Прелевић и Владо Мареш, на седници одржаној 12.12.2013. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Најавио истрагу против врха градских власти, па зверски претучен“, објављеним 8. новембра 2013. године у штампаном и онлајн издању, дневни лист „Курир“ прекршио је тачке 1. и 5. Одељка  I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, држећи се основних стандарда професије, као и да су са новинарством неспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина.

Налаже се дневном листу „Курир“ да ову одлуку Комисије објави у штампаном и онлајн издању најкасније у трећем броју од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Драган Ђилас, председник Демократске странке поднео је жалбу због текста у којем се наводи да је директор Електродистрибуције Београд пребијен након што је објавио да ће бити поднете кривичне пријаве против челника градске скупштине. По његовом мишљењу, спорни текст  „имплицира да су челници Скупштине града (Драган Ђилас, Александар Шапић и Живорад Анђелковић) наредили пребијање директора Електродистрибуције Београд, иако ’Курир’ нема ниједан доказ за то“. „То, међутим, не спречава ’Курир’ да објави и слике Шапића, Анђелковића и моју уз текст, доводећи све нас у везу са чином пребијања директора ЕДБ-а, без икаквих доказа, само уз изјаву неименованог извора“, наведено је, између остало, у жалби. Подносилац жалбе је истакао и да овим текстом угрожена безбедност поменутих чланова Демократске странке, који су представљени као криминалци.

У одговору на жалбу, адвокат „Курира“ навео је да нигде у тексту Ђилас, Шабић и Анђелковић нису доведени у везу са нападом на директора Зорана Рајовића, нити су означени као налогодавци, већ је једино објављен предмет истраге коју је Рајовић покренуо пре него што је претучен. „Како Демократска странка ни не тврди да наводи о истрази нису тачни, већ једино да није тачно да су градски челници наредили пребијање Рајовића, што није ни поменуто, ни инсинуирано у спорном тексту, сматрамо да је жалба беспредметна“, пише, између осталог, у одговору на жалбу. Адвокат је такође истакао и да нигде у тексту није поменута Демократска странка, нити су Шапић, Анђелковић и Ђилас поменути као страначки функционери, па тако ДС не може бити ни подносилац жалбе.

Комисија ово није прихватила, оценивши да је у жалби веома јасно као подносилац потписан Драган Ђилас, односно особа на коју се текст лично односи, а не политчка странка. Чланови Комисије закључили су да, упркос томе што нигде у тексту заиста не пише да су тројица бивших градских челника наредила пребијање, текст је интониран тако да се читалац наводи на тај закључак.Већина чланова Комисије сматрала је и да није реч о непажњи или случајној грешци, већ о намери да се читаоцима сугерише да су њих тројица одговорни за напад на директора ЕДБ-а. Такав утисак код читалаца додатно појачавају и фотографије Драгана Ђиласа, Александра Шапића и Живорада Анђелковића, које су објављене уз текст. Комисије за жалбе је већ једном раније упозорила да редакције морају да воде рачуна да употребом (архивских) фотографија којима се илуструје текст не доведу читаоца у заблуду.

Због свега наведеног, Комисија је једногласно одлучила да је „Курир“ прекршио Кодекс новинара Србије и наложила листу да објави ову одлуку.

Београд, 12.12.2013.                                                                        Председавајући

                                                                                                           Зоран Ивошевић