Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Петар Јеремић против дневног листа "Информер"

Подносилац одустао од жалбе
Петар Јеремић
Информер
Штампано издање
05.11.2013.

Поштовани,

Подносим жалбу против дневних новина Информер, због текста објављеног 31.октобра 2013. године, под насловом "Веран се намешта у Тијанићеву фотељу!?" због кршења Кодекса новинара Србије.

Наиме, дан раније смс-ом ме контактирала новинарка Информера Наташа Андјелковић, питањем "Поштовани, шта мислите ко би могао да буде адекватна особа за место генералног директора РТС? Кога бисте предложили за ту функцију, питамо читаву стручну јавност?".

Иако сам мислио да је непримерено у том моменту, док Александар Тијанић још није ни сахрањен, лицитирати именима кандидата и пожелео да питање игноришем, ипак сам из коегијалних разлога решио да дам одговор. Поучен ранијим лошим искуствима, питао сам да ли могу да одговор пошаљем мејлом, са чим се новинарка сложила.

У мејлу сам напоменуо да инсистирам на интегралном објављивању одговора, баш да се не би десило да моја изјава буде извучена из контекста или погрешно интерпретирана. Послао сам одговор који је гласио: " Не сматрам примереним у овом моменту лицитирати именима кандидата за генералног директора РТС-а, тим пре што мислим да је Никола Мирков, као в.д. директора апсолутно споспбан да одговори изазовима са којима се суочава РТС.

У току је процедура усвајања Закона о електронским медијима и Закона о јавним сервисима, који прописују процедуру избора руководства јавног сервиса, и мислим да би тек по усвајању ових закона требало именовати генералног директора који мора бити достојан те функције и способан да од РТС створи јавни сервис који ће служити градјанима Србије."

Новинарка Информера ми је одговорила да је изјава предугачка, и понудила да објави скраћену верзију, која није мењала суштину моје изјаве, са чим сам се сложио.

Међутим, сутрадан је у Информеру освануо текст који није никаква анкета "са читавом стручном јавношћу", већ тендециозан текст без чињеница, заснован на "неименованим изворима", и са мојом изјавом извученом из контекста, уобличеном у оквир који гласи "Да се ја питам" у којој, према Информеру, ја изјављујем: "Никола Мирков је апсолутно способан да одговори изазовима с којима се суочава Јавни сервис. Тек по усвајању Закона о јавним сервисима и Закона о електронским медијима требало би именовати генералног директора."

Напомињем да је суштина моје изјаве изречена у првој реченици, и да је била да је непримерено лицитирати именима у овом тренутку, а да је наставак илустровао због чега тако мислим.

Након објављивања затражио сам од новинарке, да на основу Закона о јавном информисању, буде објављена моја изјава у целини за коју сам дао сагласност, но после неколико размењених смс порука добио сам одоговор да ће мој захтев бити пренет уредништву, али да је у питању, ипак, само једна реченица, из чега је требало да закључим да мој захтев неће бити услишен. Наравно да ништа није објављено.

Из целог контекста наведеног текста и моје изјаве уобличене у редакцијски оквир испало је нешто сасвим друго.Такође, напомињем да сам на основу питања схватио да се ради о анкети, а не о тексту који је лични обрачун са Вераном Матићем, а моја изјава практично употребљена да поткрепи став да ја имам свог кандидата.

Због свега наведеног, предлажем да комисија за жалбе Савета за штампу донесе одлуку да су дневне новине Информер прекршиле Кодекс новинара Србије и то у поглављима I тачке 1 и 2, поглављу IV тачка 6, поглављу V тачка 3 и поглављу VIII тачка1.

У прилогу достављам смс и мејл преписку са новинарском Информера Наташом Андјелковић, као и спорни текст.

Петар Јеремић,

председник Извршног одбора

Удружења новинара Србије