Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Вељко Лалић против "Вечерњих новости"

Жалба решена: прекршај кодекса
Вељко Лалић
"Вечерње новости"
Штампано издање и интернет
25.10.2013.

Вечерње новости настављају са праксом накарадног "преношења" текстова из Недељника због чега смо принуђени да се обратимо Савету за штампу.

Главна најава на насловној страни и носећи текст у новинама, под насловом "Нови порез топи плате" класичан је пример крађе и непоштовања основних постулата новинарства и добре новинарске праксе.

Подсетимо, Недељник је у броју од 24. октобра на насловној страни имао ауторски текст министра привреде Саше Радуловића, у којем је он говорио о новим економским мерама које су неопходне да би се српска економија избавила.

Сутрадан, 25. октобра, Вечерње новости доносе текст о истој теми, на насловној страни, са у слово истим аргументима и реченицама министра привреде, без иједног позивања на Недељник! Тако се, уместо Саше Радуловића, у лиду текста Новости јавља неки фантомски "извор близак Министарству", са реченицама - понављамо - потпуно преузетим из текста у Недељнику, и потпуно истом "рачуницом" коју су Новости, тобоже извеле.

Већ у четвртом пасусу, уместо "извора блиском Министарству", ту је реченица "објашњавају у Министарству привреде". А и извор и Министарство привреде су, у ствари, ауторски текст објављен у Недељнику.

У антрфилеу текста користе се реченице министра привреде, попут "Увођењем оваквог пореског система за значајан број фирми које запошљавају на црно, нестао би економски интерес за то". Ни зарез, дакле, није промењен, што се јасно види из текста у Недељнику, који достављамо. Или: "Предуслов даљег смањења је проширење која обухвата и боља наплата пореза", где су, срећом, исправили ненамерну лекторску грешку која се Недељнику поткрала.

И, опет у антрфилеу: "Други корак би у наредним годинама било даље смањење доприноса на терет запосленог"...

Реченица опет преписана из текста који је објавио наш лист. Вероватно, чак, и свучена са нашег сајта, где смо објавили изводе из текста Саше Радуловића.

Недељника, понављамо, нигде. Ни министра, ни његовог текста.

Ово није први пут да Новости забораве на колегијалност, и на то шта значи донети ексклузивну информацију. Примера ради, пре само две седмице, у интервјуу Недељнику први потпредседник Владе Александар Вучић најавио је укидање ротационих светала за службена возила. Сутрадан се иста та информација појављује у Новостима, опет са потпуно истим образложењем, али уз напомену да то "Новости сазнају у Влади Србије".

Исто се десило и када смо имали интервју са Миланом Кркобабићем, две седмице пре тога.

Новинар је, према Кодексу новинара Србије, дужан да назначи извор информације коју преноси. Ни овај новинар Новости, ни било који други, барем у последње време, те се одредбе не придржава.

Крајње је време да се са овом лошом праксом прекине.

Вељко Лалић,

Главни уредник Недељника

Одговор Ратка Дмитровића на жалбу Вељка Лалића

Поштована,

у вези са Вашим дописом, узрокованим жалбом главног уредника "Недељника", да су Вечерње новости преписале, једну целу и две полуреченице ауторског текста министра привреде, из "Недељника", изјављујем следеће:

Новинар Вечерњих новости назвао је Министарство привреде, са молбом да нам се омогући интервју са министром Радуловићем, на актуелне теме. Било је то дан пре изласка "Недељника" са ауторским текстом г. Радуловића.

У Министарству нам је речено да је министар у иностранству али да слободно користимо ауторски текст који ће Он, министар, сутрадан објавити у "Недељнику". Нисмо га користили, тај текс нам је био тек мала испомоћ. Сугерисана, дакле, у самом Министарству.

О актуелним темама министар је, истина, писао у "Недељнику", али актуелно је актуелно, онај ко хоће да буде актуелан не може са министром да разговара о његовом првом дану у основној школи, или првом писму баки на село. Да је министар Радуловић дао интервју Новостима, нема сумње да би у 80 процената и буквално поновио оно што је написао за "Недељник". Економији не познаје слободну интерпретацију. Економија није књижевност.

Што се тиче господина Вучића, и ротационих светала, подсећам да су најпре електронски медији пренели ту најаву изнету унутар интервјуа у "Недељнику", да је исто емитовано и путем државне агенције, те да је Вучић већ сутрадан, на јавном месту, казао да ће само десет особа у Србији моћи да користи ротациона светла. И који извор човек да наведе?

Да избегнемо овакве и сличне ситуације сугерисаћу запосленима у Вечерњим новостима да од данас не читају "Недељник". Истовремено, отказао сам све претплате Компаније Новости на овај лист.

С поштовањем

Ратко Дмитровић

в.д. генералног директора и главног уредника Компаније Новости

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Филип Шварм, Небоја Спаић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Божо Прелевић и Владо Мареш, на седници одржаној 27.11.2013. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Нови порез топи плате“, објављеним 25.октобра 2013. године, дневни лист „Вечење новости“

1.прекршио је тачку 1. Одељка IX (Поштовање ауторства) о обавези медија и новинара да примењују важеће законодавство о заштити ауторски права и да када добију допуштење за репородукцију из другог извора, то чине уз уважавање аутора и уз навођење извора.

Налаже се дневном листу „Вечерње новости“ да ову одлуку Комисије објави најкасније у трећем броју од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Вељо Лалић, главни и одговорни уредник “Недељника” навео је у жалби Савету за штампу да је тај лист 24.октобра објавио ауторски текст министра привреде Саше Радуловића о новим економским мерама. Дан касније, 25.октобра, “Вечерње новости” су, како је истакао, на насловној страни објавиле текст на исту тему, са “у слово истим реченицама министра привреде”, позивајући се најпре на извор близак Министарству привреде, а потом на извор у Министарству привреде. Нигде у тексту није наведено да је реч о ауторском тексту министра привреде написаном за “Недељник”.

У одговору на жалбу главни и одговорни уредник “Вечерњих новости” Ратко Дмитровић навео је да је новинар тог листа дан пре објављивања текста у “Недељнику” покушао да договори интервју са министром Радуловићем. У министарству му је речено да је министар на путу, али да слободно може да користи ауторски текст који ће бити објављен у “Недељнику”. “Нисмо га користили, тај текст нам је био тек мала испомоћ. Да је министар Радуловић дао интервју ‘Новостима’,  нема сумње да би у 80 процената и буквално поновио оно што је написао за ‘Недељник’”, навео је, између осталог, Дмитровић.

Чланови Комисије оценили су да су делови текста објављеног у “Вечерњим новостима” заиста идентични деловима ауторског текста који је написан за “Недељник”. Комисија нема разлога да сумња да је “Новостима” у Министарству привреде речено да могу да користе министров ауторски текст, али та “дозвола” се не може одностити и на то да се том пирликом не наведе извор, односно одакле је текст, или његов део, преузет.  Без обзира на то што би министар можда и за “Новости” рекао исте ствари, као и на сугестију из  Министарства, “Вечерње новости” су имале обавезу да наведу да су делови текста преузети из других новина. Медији имају обавезу да поштују ауторска права прописана и законом. У овом, као и у многим сличним случајевима, било је довољно само навести за неки део текста да је то министар написао за “Недељник”, што су “Новости” избегле.

Комисија подсећа све медије да их и закон и Кодекс обавезују на поштовање аутоских права и да се сви неспоразуми моги избећи једноставним навођењем извора информације.

Због свега наведеног, Комисија је једногласно одлучила да су „Вечерње новости“ прекршиле Кодекс новинара објављивањем спорног текста и наложила листу да објави ову одлуку.
 
Београд, 27. 11. 2013.                                                                  Председавајући
                                                                                                      Зоран Ивошевић