21.01.2020.

Бројне жалбе Савету за штампу због нарушавања приватности малолетне жртвеАлександра и  поднели су Савету за штампу жалбе против дневних новина “Српски телеграф”, “Информер”, “Курир” и “Ало” због кршења права на приватност њихове малолетне ћерке. У жалбама достављеним посредством адвоката, наводи се да су прекршене тачке Кодекса новинара Србије које се односе на обавезу медија да штите приватност, достојанстово и интегритет особа о којима пишу, као и да осугурају да дете не буде угрожено или изложено ризику због објављивања његовог имена или фотографије.

Савету за штампу се, поводом овог случаја, претходних дана обратио већи број грађана, који су били узнемирени објављеним текстовима, као и поједине невладине организације које се баве заштитом права деце и жртава злочина. На овај случај стигло је укупно 20 жалби, а Комисија за жалбе Савета за штампу ће се о томе изјашњавати на седници 30. јануара, након што добије и одговоре редакција које су објавиле спорне текстове.

Не желећи да додатно повређујемо приватност и достојанство малолетне жртве, одлучили смо да овога пута одступимо од уобичајне праксе да све спорне текстове објавимо на сајту Савета за штампу и објавићемо само линкове ка текстовима који су саставни део жалби.

                                                                                                                               Комисија за жалбе Савета за штампу