19.12.2019.

[Фото] Обуке за младе: За медијску писменост, против лажних вестиКако се супротставити  говору мржње, дискриминацији и лажним вестима и како због тога поднети  жалбу  Савету за штампу научило је ове године још 155 младих на обукама које је за  њих одржало петоро тренера, професионалних новинара.  Полазници обука били су студенти универзитета у Београду, Новом Саду и Нишу, као и ученици гимназија И средњих стручних школа и млади активисти невладиних организација. Одржано је укупно 12 обука у Крагујевцу, Бору, Нишу, Лозници, Пролом Бањи, Новом Саду и Београду.

Младе је посебно занимало како да препознају медијске манипулације, како да знају коме могу да верују и како да спрече злоупотребу својих фотографија и личних података које објављују на друштвеним мрежама.
Свака обука завршена је практичном вежбом – слањем жалбе Савету за штампу након препознавања прекршаја Кодекса у одређеном тексту.

Обуке су организоване у оквиру пројекта “Young Media”, који Савет за штампу спроводи са Deutsce Welle Akademijom, а уз финансијску подршку Савезног министарства за економску сарадњу и развој Савезне Републике Немачке. У оквиру истог пројекта, претходне године је обуку прошло око 200  младих.