25.10.2019.

Локални медији не крше КодексПелиминарни резултати мониторинга шест локалних недељника представљени су јуче у Београду на Медиа маркету. Петар Јеремић из Савета за штампу је рекао да је забележено “спорадично” кршење Кодекса новинара, али да “се види да не постоји зла намера” недељника. Одговарајући на питање које су најчешћи прекршаји Кодекса он је издвојио скривено оглашавање и ненавођење извора.  Јеремић је похвалио Сремске новине из Сремске МИтровице, Нову нашу реч из Лесковца и  Лозничке новости за које током миниторинга од почетка августа није евидентиран ни један прекршај Кодекса.

Савет за штампу прати поштовање Кодекса новинара Србије у шест локалних недељника, чланица асоцијације Локал пресс. За недељнике из Крагујевца, Панчева, Лесковца, Сремске Митровице, Лознице и Крушевца.  Јеремич је рекао да “нема прекршаја претпоставке невиности, нема кршења права на приватност грађана и достојанство грађана, нема претпоставки, нагађања и коментара који су представљени као чињенице, што је иначе свакодневни случај у дневним новинама.”

Резултати мониторинга су представљени уредницима и новинарима локалних медија на панелу Пословног удружење Асоцијације локалних и независних медија Локал прес одржаном на овогодишњем Медиа маркету. Мониторинг се спроводи из подршку Мисије ОЕБС-а у Србији.