24.01.2019.

САОПШТЕЊЕНетачне тврдње директора „Српског телеграфа“

Управни одбор Савета за штампу одбацује потпуно нетачне и произвољне тврдње директора „Српског телеграфа“ Саше Миловановића, изречене на јучерашњој конференцији за новинаре, да „Савет за штампу лаже“ у вези са бројем прекршаја Кодекса новинара у том медију, односно да „острашћени новинари ’Времена“ лажно представљају резултате“.

Он је, између осталог, навео да се Савет меша у уређивачку политику тог листа и да се чак 800 њихових прекршаја односило на ПР текстове, који се код других не бележе.

 

Савет за штампу је од августа до децембра 2018. године забележио укупно 769 текстова којима је „Српски телеграф“ прекршио Кодекс, па је нејасно како је Миловановић утврдио да је било 800 ПР текстова. Истина је да у том листу има доста текстова који, по нашој процени, нису, за читаоце, јасно означени, утолико пре што лист такве текстове потписује са С.Т. („Српски телеграф“) што је потпуно супротно члану 7 Поглавља Одговорност новинара. Савет за штампу сличне прекршаје, у не малом броју случајева,бележи и у другим медијама, а у „Српском телеграфу“ су, као и у осталим дневним новинама, забележни и бројни други прекшаји Кодекса.

 

Такође, апсолутно је нетачна Миловановићева тврдња да медији који су нама „по вољи“ нису ниједном прекршили Кодекс. Савет за штампу мониторинг дневних новина ради последње четири године и никада се није догодило да утврди да неке од њих нису ниједном прекршиле Кодекс. Најмање прекршаја (36) прошле године забележено је у „Политици“.

 

Сви ови подаци доступни су и на сајту Савета за штампу, а све колеге увек могу да затраже и додатна објашњења или инфомације, као и да нам изнесу своје примедбе на резулате. То, ипак, не подразумева саопштавање нетачних података и неосновано оптуживање колега који раде мониторинг.

 

Циљ Савета за штампу није да било кога оптужује или осуђује, најмање да утиче на уређивачку политику медија, већ желимо да укажемо на грешке, како бисмо унапредили квалитет медијских садржаја и етичке и професионалне стандарде. У том тешком послу очекујемо подршку и сарадњу колега, јер једино на тај начин можемо заједно да вратимо поверење читалаца.

 

Управни одбор Савета за штампу

 

У Управном одбору Савета за штампу су представници Асоцијације медија, Локал преса, Независног удружења новинара Србије и Удружења новинара Србије