21.11.2018.

Град Београд наградио медије који крше етички кодексСавет за штампу оштро протестује због одлуке Комисије за оцену пројеката из области јавног информисања у Граду Београду да буџетски новац додели новинама које континуирано крше Кодекс новинара Србије. Супротно Правилнику за суфунансирање пројеката, којим је прописано да се приликом одлучивања „посебно узима у обзир да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана“, Комисија је овај услов потпуно игнорисала.

Иако је Град Београд затражио податке од Савета за штампу и добио информацију да су листови „Ало“ и „Српски телеграф“, одлуком Комисије за жалбе Савета за штампу, по пет пута прекршили Кодекс у последњих годину дана, то у образложењу одлуке о додели новца није ни поменуто. Грешком или не, „Информер“ (коме су у последњих годину дана изречене четири јавне опомене због кршења Кодекса) није ни био на списку медија који је достављен Савету за штампу.

Савет за штампу упозорава да је овакво драстично игнорисање прописаних правила и „награђивање“ медија који не поштују етичке стандарде професије апсолутно недопустиво и да би и Град Београд и Министарство културе и информисања морали да реагују да се оваква пракса прекине.

Управни одбор Савета за штампу