09.11.2018.

За два месеца дневне новине 179 пута прекршиле Кодекс извештавајући о дециШест дневних новина са националном покривеношћу у Србији објавило је у току августа и септембра 99 текстова којима су повређена права малолетника, показао је мониторинг кршења Кодекса новинара Србије, који спроводи Савет за штампу. Листови “Ало”, “Курир”, “Српски телеграф”, “Информер”, “Блиц” и “Вечерње новости” укупно су у тих 99 текстова Кодекс прекршили 179 пута, од чега се највећи број прекршаја односи на нарушавање права на приватност, односно откривање идентитета малолетника. Највећи број текстова у којима је прекршен Кодекс забележен је у листу “Ало” (42), а најмањи у “Блицу” (4), док у листовима “Политика” и “Данас” у посматраном периоду није било повреда Кодекса које би се односиле на децу. Ово је први пут да су у оквиру мониторинга, који Савет за штампу ради већ четврту годину, издвојени прекршаји у вези са децом.

Укупан број текстова у којима је прекршен Кодекс новинара за ова два месеца износи 1440, што је знатно више него у истом периоду прошле године, када је забележно 1130 таквих текстова. Највише текстова којима је прекршен Кодекс објавио је лист “Ало” (380), а најмање “Политика” (три).

Савет за штампу ће, уз финансијску подршку Дојче веле академије, наставити да прати поштовање Кодекса новинара у дневним новинама до краја године, а коначни резултати биће објављени почетком јануара.

Резултати мониторинга за август и септембар 2018. године (пдф)

Саопштење (пдф)