05.11.2018.

[Фото] Одржан тренинг за новинаре, судије и заменике тужилаца у БеоградуНовинари београдских редакција, судије Апелационог суда у Београду и помоћници тужилаца Вишег и Апелационог јавног тужилаштва у Београду учествовали су 2. новембра на тренингу који су организовали Савет Европе и Савет за штампу. Учесницима су представљене пресуде Европског суда за људска права које се односе на говор мржње, претпоставку невиности, право на правично суђење, као и одлуке Савета за штампу у вези са новинарском пажњом, правом на приватност, разликовање вредносних судова од чињеница.

Судије, тужиоци и новинари су, током радионице која је представљала симулацију рада суда и Комисије за жалбе Савета за штампу, “одлучивали” о томе да ли су медији у одређеним случајевима прекршили закон или Кодекс новинара, како би се упознали са разликама између поступка пред судом и пред саморегулаторним телом.

Тренингу је присуствовало 27 представника медија и правосудних органа, а наредни тренинг биће одржан у Нишу почетком децембра. Тренинзи су део заједничког пројеката Европске уније и Савета Европе “Јачање правосудне експертизе о слободи изражавања и медија у Југоисточној Европи” (JUFREX).