19.10.2018.

[Фото] Одржан тренинг за новинаре и представнике правосуђа у Новом СадуНовинари и уредници војвођанских редакција и представници виших и апелационих судова и тужилаштава из Новог Сада, учествовали су 18. октобра у Новом Саду на тренингу, који су организовали Савет Европе и Савет за штампу. Учесницима су представљене пресуде Европског суда за људска права које се односе на говор мржње, претпоставку невиности, право на правично суђење, као и одлуке Савета за штампу у вези са новинарском пажњом, правом на пиватност, разликовање вредносних судова од чињеница.

Судије, тужиоци и новинари су, током радионице која је представљала симулацију рада суда и комисије за жалбе, “одлучивали” о томе да ли су медији у одређеним случајевима прекршили закон или Кодекс новинара како би се упознали са разликама између поступка пред судом и пред саморегулаторним телом.

Тренингу је присуствовало 34 представника медија и правосудних органа, а наредни тренинзи  биће одржани до краја године у Београду и Нишу. Тренинзи су део заједничког пројеката Европске уније и Савета Европе “Јачање правосудне експертизе о слободи изражавања и медија у Југоисточној Европи” (JUFREX).