21.05.2018.

[Фото] У Нишу одржан семинар о слободи изражавања, праву на приватност и медијској етициНовинари и уредници редакција из Ниша и других градова са југа Србије учествовали су 17. и 18. маја на семинару, који су у Нишу заједнички организовали Савет Европе и Савет за штампу. Семинар је окупио 29 новинара и уредника, а представљене су им скорашње пресуде Европског суда за људска права које се односе на заштиту приватности и личних података, право на употребу туђих снимака и клевету, као и одлуке Комисије за жалбе у вези са овим проблемима.

Представници Европског суда за људска права и Савета за штампу говорили су и о професионалним и етичким изазовима на Интернету, као и о Смерницама за примену Кодекса новинара Србије у онлајн сфери, које је израдио Савет за штампу. Новинари и уредници су могли да се увере у то колико је понекад тешко утврдити да ли је текст написан потпуно у складу са професионалним стандардима, пошто им је омогућено да буду у улози чланова Комисије за жалбе и да одлучују о евентуалним прекршајима Кодекса новинара Србије.

Наредни семинар биће одржан у јуну у Крагујевцу.  Семинари су део заједничког пројекта Европске уније / Савета Европе под називом “Јачање правосудне експертизе о слободи изражавања и медија у Југоисточној Европи” (JUFREX).