16.04.2018.

Студенти одлучивали о прекршајима Кодекса новинараСтуденти прве године новинарства на Факултету политичких наука на кратко су били у улози чланова Комисије за жалбе Савета за штампу – расправљали су и гласали о томе да ли је објављивањем појединих текстова прекршен Кодекс новинара Србије. Случајеви које су им представили чланови Комисије Тамара Скроза и Петар Јеремић односили су се на заштиту деце, извештавање о породичним трагедијама, употреби материјала са друштвених мрежа... Разговарало се и о томе шта је јавни интерес и када он претеже над нечијим правом на приватност, о томе колико медији у Србији (не)поштују етичке стандарде и о будућности професије.

У року двочасовне дискусије студенте је доценткиња др Јелена Сурчулија Милојевић упознала са стандардима Савета Европе у вези са новинарском етиком, док је Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу говорила о медијској саморегулацији у Србији и о процедурама за подношење и решавање жалби грађана на медијске садржаје.

Предавање је одржано 13. априла у оквиру предмета „Медијска етика“, као део заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе „Јачање правосудне експертизе о слободи изражавања и медија у Југоисточној Европи“, који реализује Савет за штампу.