15.12.2017.

Трибина „Колико су медији поштовали Кодекс новинара Србије у 2017. години“Савет за штампу позива Вас на трибину „Колико су медији поштовали Кодекс новинара Србије у 2017. години“.

Време: Среда, 20. децембар 2017, 12 сати
Место: Прес центар УНС-а, Кнез Михаилова 6/III

Говориће:

  • др Јелена Сурчулија Милојевић, доценткиња Факултета политичких наука
  • Тамара Скроза, чланица Комисије за жалбе Савета за штампу
  • Петар Јеремић, члан Комисије за жалбе Савета за штампу


Кога су све медији прогласили убицом, колико пута смо обавештени о сигурном датуму избора, како смо преживели смак света... Како су нас (дез)инфомисали штампани, а како онлајн медији и колико пута је прекршен Кодекс новинара Србије протеклих месеци.

На трибини ће бити представљени резултати мониторинга осам дневних новина, као и осам најпосећенијих портала.  

Савет за штампу већ трећу годину, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, прати поштовање Кодекса новинара Србије у осам дневних новина са националном покривеношћу. Овога пута представићемо резултате за период март - новембар 2017.

У октобру и новембру спроведен је и пилот пројекат моноторинга осам најпосећенијих онлајн медија, који немају штампана издања. Истраживање, које је суфинансирало Министарство културе и информисања Републике Србије, показало је да је за само девет недеља Кодекс прекршен чак 4345 пута, најчешће због ненавођења извора информација, непоштовања права на приватност и откривања идентитета жртава и осумњичених, уз често кршење претпоставке невиности.