05.10.2017.

[Фото] Кад новинари и судије замене улогеНовинари и уредници шумадијских редакција преузели су на кратко улоге судија, док су судије и тужиоци основног, вишег и апелационог суда и тужилаштва из Крагујевца покушали да “суде” по Кодексу новинара Србије, стављајући се у улогу чланова Комисије за жалбе Савета за штампу. Новинари су, испоставило се, били строжи од представника правосуђа, па су осуђујуће пресуде донели и тамо где је суд (Европски суд за људска права) оценио да новинари нису криви, док су се судије и тужиоци доста добро снашли и у тумачењу и примени етичких норми.

Радионица у којој је симулиран рад Комисије за жалбе Савета за штампу и судова била је завршни део тренинга, који је, у организацији Савета Европе и Савета за штампу, одржан 3. октобра у Крагујевцу.

Новинари и представници правосуђа претходно су упознати са пресудама Европског суда за људска права које се односе на говор мржње, клевету, претпоставку невиности и право на правично суђење, као и са праксом домаћих судова када је реч о слободи изржавања. Представљени су и случајеви из праксе Савета за штампу у вези са новинарском пажњом, клеветом, правом на приватност и разликовањем чињеница и вредносних судова.

Ово је први од четири тренинга, који су део заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе “Јачање правосудне експертизе о слободи изражавања и медија у Југоисточној Европи” (JUFREX). Наредни тренинзи биће одржани у Београду, Новом Саду и Нишу.