12.04.2017.

Одржан први семинар о слободи изражавања, праву на приватност и медијској етициНовинари и уредници више од 20 београдскх редакција имали су прилику да се упознају са стандардима Савета Европе и пресудама Европског суда за људска права у вези са слободом говора и правом на приватност, као и са праксом Савета за штампу, на семинару који је одржан 5. и 6. априла у Врднику, у организацији Савета Европе и Савета за штампу.


Учесницима су представљене скорашње пресуде Европског суда које су се односиле на заштиту приватности и личних података, право на употребу туђих снимака и клевету, као и одлуке Комисије за жалбе у вези са овим проблемима.

Било је речи и о професионалним и етичким изазовима на Интернету, као и о смерницама које је за примену Кодекса новинара Србије у онлајн сфери крајем прошле године израдио Савет за штампу. Новинари и уредници су могли да се увере у то колико је понекад тешко утврдити да ли је текст написан потпуно у складу са професионалним стандардима, пошто им је омогућено да буду у улози чланова Комисије за жалбе и да одлучују о евентуалним прекршајима Кодекса новинара Србије.

Наредни овакав семинар биће одржан почетком јуна у Новом Саду, а до краја 2018. и у Нишу и Крагујевцу.