10.03.2017.

Савет за штампу на Факултету политичких наукаСавет за штампу организовао је на Факултету политичких наука предавање о стандардима Савета Европе у вези са новинарском етиком и раду саморегулаторног тела. Предавање је одржано у оквиру предмета „Медијска етика“, а присуствовало му је око 140 студената прве године факултета.

О стандардима Савета Европе говорила је доценткиња др Јелена Сурчулија Милојевић, која је подсетила да је Србија чланица Савета Европе и уједно потписница Европске конвенције о људским правима, чији члан 10 прописује да свако има право на слободу изражавања.

Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу, је говорила о медијској саморегулацији у Србији и етичким правилима професије, садржаним у Кодексу новинара Србије, као и о процедурама за подношење и решавање жалби грађана на медијске садржаје.

Чланови Комисије за жалбе Савета за штампу Тамара Скроза и Петар Јеремић представили су студентима неке од случајева о којима је одлучивала Комисија за жалбе и упознали их са прекршајима које су медији направили. Тамара Скроза је посебно говорила о праву на приватност јавних личности, а Петар Јеремић о текстовима у којима су новинари износили неосноване оптужбе и нису правили разлику између чињеница, претпоставки и нагађања.

Сваки студент је добио и примерак Кодекса новинара Србије.

Предавање је одржано у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе „Јачање правосудне експертизе о слободи изражавања и медија у Југоисточној Европи“.


Фото: Милица Ђерић