03.10.2019.

На трибини “Професионална етика у онлајн медијима” о новој Медијској стратегији и изазовима примене Кодекса новинара у онлајн окр(Извор: плусонлине) - У Медиа и Реформ центру у Нишу јуче је одржана трибина “Професионална етика у онлајн медијима”, у организацији Савета за штампу и Мисије ОЕБС-а у Србији.
На трибини је било речи о новој Медијској стратегији, изазовима примене Кодекса новинара Србије у онлајн окружењу, учешћу онлајн медија у саморегулацији и предностима чланства у Савету за штампу.

Трибину су водили Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу и Бојан Перков, SHARE фондација. У изјави за медије Гордана Новаковић је истакла је ова трибина прва од четири које Савет за штампу планира да организује са Мисијом ОЕБС-а у Србији. Када су у питању најчешћи проблеми са којима се сусрећу онлајн медији генерална секретарка Савета за штампу објашњава да су, преме њиховом мишљењу, онлајн медији мање упознати са Кодексом новинара и радом Савета за штампу, неовлашћено коришћење података са интернета и фотографија. Овом приликом, како је рекла Новаковић, желе да им представе своја досадашња искуства и резултате, али и да чују од присутних медија са какавим се проблемима суочавају. Током трибине говорило се и о томе у којој мери онлајн медији учествују у саморегулацији и које су предности чланства у Савету за штампу, како избећи тужбе судовима и жалбе Савету за штампу због неовлашћеног коришћења фотографија, али и о томе како припремити медиј за конкурс за суфинансирање медијског садржаја од јавног интереса.

 

http://www.plusonline.rs/na-tribini-profesionalna-etika-u-onlajn-medijima-o-novoj-medijskoj-strategiji-i-izazovima-primene-kodeksa-novinara-u-onlajn-okruzenju/