13.06.2019.

Одговор председника УНС-а премијерки: Разговарајте са Н1, вратите Савет за штампу у Медијску стратегију(Извор: УНС) - Поштована председнице Владе, у писму које сте у петак послали Удружењу новинара Србије навели сте да је једна телевизија злоупотребила Ваш коментар искористивши га као наводни одговор на питање које Вам та телевизија није ни поставила и затражили наше мишљење о таквом поступку новинара.

Нисте навели на коју телевизију мислите, али смо претпоставили да је реч о Н1, с обзиром на чињеницу да је то једина телевизија са великом гледаношћу која критикује Вашу владу и да су државни органи у сталном сукобу са њом.

У међувремену је наша претпоставка потврђена пошто се уредништво Н1 извинило због "грешке у вестима" у вези са Вашом изјавом и позвало Вас да прекинете игнорисање те телевизије и почнете да гостујете у њиховим емисијама. 

Питали сте нас шта као председница Владе у таквом случају који називате "фалсификовањем стварности на начин који до сада није забележен у нашим медијима" можете да урадите, "а да то сутра не буде нови повод за напад на мене лично и Владу коју водим под оптужбом да вршим притисак на медије". Одговор на ово питање је лак, као што је лако утврдити да Н1 није поштовао основна правила новинарства. Могли сте да упутите деманти, да се обратите судовима части удружења новинара, или да, ако је вест објављена и на сајту Н1, пошаљете жалбу Савету за штампу. 

Савет за штампу је једино саморегулаторно тело за етику у новинарству коме се сви грађани, па и Ви, могу обратити ако сматрају да су им извештавањем штампаних и онлајн медија повређена права или да су ти медији прекршили Кодекс новинара Србије. Недавно се Комисији за жалбе Савета за штампу обратио и министар Владан Вукосављевић, показавши да има поверење у суд овог тела. Тим више нас чуди што је Ваш кабинет избацио помињање Савета за штампу из нацрта Медијске стратегије без образложења и без консултовања са радном групом која је писала тај нацрт. 

Верујем да после ове ситуације у којој сте се нашли боље разумете зашто је важно да извршна власт подржи даље јачање Савета за штампу и поштовање етичког кодекса новинара, који јасно наводи да је обавеза новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност. Зато Вас позивам да омогућите да Влада усвоји Медијску стратегију у којој ће Савет за штампу имати значајну улогу.

Као што смо навели у саопштењу поводом ненајављеног доласка опозиционог лидера Марка Бастаћа у редакцију новина Ало, политичари у односу на медије имају иста права као сви грађани али веће обавезе. Основна обавеза сваког политичара, а пре свега оног ко је на власти, јесте да трпи критику медија. Ако нисте спремни да трпите критику, онда политика можда није посао за вас. Под критиком не подразумевам измишљање питања и "лепљење" одговора на сасвим друга питања, што се овог пута десило и што Н1 назива грешком. 

Ипак Вас позивам да прихватите позив те телевизије и гостујете у њиховим емисијама, јер је реч о јединој телевизији која критикује рад Ваше владе и зато што је важно разговарати с онима који другачије мисле, чути њихову аргументацију и водити дијалог. Стање непрестаног сукоба може нас све довести до грешака које, за разлику од ове коју је направио Н1, неће бити могуће исправити.

Владимир Радомировић

председник Удружења новинара Србије

http://www.uns.org.rs/desk/UNS-news/81464/odgovor-predsednika-uns-a-premijerki-razgovarajte-sa-n1-vratite-savet-za-stampu-u-medijsku-strategiju.html