14.05.2019.

Савет за штампу: Негативне кампање све распрострањеније у медијима(Извор: Данас) -  Комисија за жалбе Савета за штампу одлучила је да су портал Република.рс и Епанцево.рс, недељник Таблоид и обреновачки лист Палеж прекршили Кодекс новинара Србије.

Жалбу Комисији против портал Република.рс поднео је, како је саопштио Савет за штампу, Владимир Врбашки због шест текстова веома сличног садржаја, који се баве, наводним „прљавим пословима“ овог, како је наведено, „контроверзног бизнисмена“.

У одлуци Комисије пише да су прекршене одредбе Кодекса које се односе на правило поштовања претпоставке невиности.

Портал Епанцево.рс је, како наводи Савет, прекршио Кодекс по више основа. Комисија је закључила да су у четири текста повређена права подносиоца жалбе Ненада Живковића и то објављивањем неоснованих оптужби, клевета или гласина, непоштовањем обавезе да је новинар обавезан да поштује културу и етику јавне речи, дискриминацијом, као и кршењем одредбе о поштовању приватности, достојанства и интегритета.

На писање Таблоида жалбу је поднео Велибор Вукашиновић, а комисија је једногласно одлучила да је прекшен Кодекс новинара Србије, као и у случају жалбе Удружења ЦРТА против листа Палеж.

Комисија је одлучила и да портал Озонпресс.рс спорним текстом није прекршио Кодекс по наводима из жалбе коју је поднео Гвозден Николић, али у случају коментара на исти текст одлука није донета.

Чланови комисије су у расправама указали на све распрострањенију појаву да се у појединим медијима, без објективног разлога, објављују серије текстова о једној истој особи што се може протумачити и као негативна кампања.

https://www.danas.rs/drustvo/savet-za-stampu-negativne-kampanje-sve-rasprostranjenije-u-medijima/