11.04.2019.

Комисија за жалбе Савета за штампу упутила четири јавне опомене сајту епанцево.рс(Извор: Панцево Сити) - Редакција нашег сајта поздравља упућивање јавних опомена сајту епанцево.рс, а основу жалби нашег новинара Ненада Живковића

Комисија за жалбе Савета за штампу, која се састала 28. марта у Сремској Митровици, закључила је да је портал www.епанцево.рс прекришио Кодекс новинара Србије у четири текста које је овај медиј објавио крајем фебруара, а у којима је грубо вређао и стварао атмосферу линча и хајке на нашег новинара Ненада Живковића, те је упутила јавне опомене овом сајту.

Комисија је све четири мере јавне опомене истоветно образложила:

Текстом „Ненад Живковић звани Смрад, пример је објективне политике Српске напредне странке”, објављеним 23. фебруара 2019. године,

Текстом „Како је Хајнц учио Нешу Смрада: Злоупотреби идеју, превари људе и зарадићеш!”, објављеним 24. фебруара 2019. године,

Текстом „Случај Неша Смрад: Двоструки аршини лажних демократа”, објављеним 26. фебруара 2019. године,

Текстом „Блам ‘Удружења новинара’: Нападају новинаре због лажних новинара”, објављеним 27. фебруара 2019. године, потрал „Епанцево”

1. прекршио је тачку 5 Одељка И (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, по којој су са новинарством неспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина,

2. прекршио је тачку 6 Одељка ИВ (Одговорност новинара), о обавези новинара да негује културу и етику јавне речи,

3. прекршио је тачку 4 Одељка В (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновну, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

4. прекршио је и тачку 1 Одељка ВИИ (Поштовање приватности), по којој новинар мора да поштује приватност, достојанство и интергритет људи о којима пише.

Одлука Комисије биће објављена на сајту Савета за штампу (www.саветзастампу.рс) и доступна јавности.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Ненад Живковић поднео је жалбу Савету за штампу наводећи да је портал изнео озбиљне увреде на његов рачун, повредио му част, углед и достојанство, и „објавио неистине, обмане и измишљотине”. Истакао је да „Епанчево”, заједно и синхроно са Телевизијом Панчево, води хајку против њега и ствара атмосферу линча. По његовом мишљењу, спорним текстом је прекршено више тачака Кодекса новинара из поглавља Истинитост извештавања, Новинарска пажња и Поштовање приватности.

Редакција портала није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе закључили су да су прекршене све одредбе Кодекса на које се подносилац жалбе жалио, јер је против њега изнет низ клевета и потпуно неоснованих оптужби и увреда, чији је, по свему судећи, једини циљ да га дискредитују. По оцени Комисије, у овом случају реч је и о дискриминацији према политичком уверењу, јер се „Епанчево” на изузетно непрофесионалан начин „обрачунава” са неким ко има другачија уверења.

Комисија посебно истиче да се до сада ретко сретала са овако драстичним прекршајима професионалних и етичких правила, будући да је портал из дана у дан објављивао текстове готово идентичног садржаја, понављајући несхватљиво увредљиве квалификације на рачун Живковића. По оцени чланова Комисије, портал се, приликом објављивања тих текстова није руководио никаквим професионалним разлозима, нити жељом да о било чему информише своје читоце, већ искључиво тиме да на сваки начин увреди, дискредитује и понизи човека о коме пише.

Комисија такође, са великим жаљењем, оцењује да је овај случај типичан пример нечега што се све чешће дешава у нашим медијима – да се серијом текстова води кампања против одређене особе, што је апсолутно недозвољено.

Комисија за жалбе Савета за штампу заседала је у саставу: Стојан Марковић, Вишња Аранђеловић, Златко Чобовић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Вукашин Обрадовић, Владо Мареш, Вера Дидановић, Драган Ђорђевић и Жељко Бодрожић, и све одлуке донела је једногласно. Седницом је председавао и записнике потписао Стојан Марковић.

Целокупна документација о овим случајевима могу се пронаћи на овим линковима:

Жалба 4449

Жалба 4450

Жалба 4451

Жалба 4452

Записник са 87. седнице

Редакција сајта Панчево Си Ти поздравља одлуке Комисије за жалбе Савета за штампу и сматра их значајним кораком ка упристојавању медијске сцене у Србији, одбрани изворних принципа професије и доследном поштовању норми новинарске етике. Сматрамо да је изрицањем јавних опомена сајту епанцево.рс Комисија за жалбе Савета за штампу упутила јасну поруку да стварање атмосфере линча и хајке на неистомишљенике не сме бити толерисана у демократском и отвореном друштву ако је оно заиста такво, и да у јавном простору овакав третман неистомишљеника, у овом случају политичких, није примерен професионалном новинарству. Наша Редакција ће наставити да се бори за слободу изражавања и да критички промишља друштвену стварност у Србији у складу са правилима наше професије.

 https://www.pancevo.city/na-granici/komisija-za-zalbe-saveta-za-stampu-uputila-cetiri-javne-opomene-sajtu-epancevo-rs/