22.02.2019.

Они који су подржали Барбару траже паралелне институције за контролу медија (Извор: Јужне вести) - На другој јавној расправи о будућој Медијској стратегији председница Друштва новинара Ниша и главна уредница ТВ Зона Данијела Иванковић тражила да се, зарад, како каже, плурализма и демократије, формирају паралелне институције у односу на постојећи Савет за штампу и РЕМ. Зоран Секулић из Асоцијације медија каже да тиме медији који крше професионалне норме желе да изиграју законе и прописе како би лакше добили паре из буџета.

После Новог Сада, јавна расправа о будућем кровном документу српске медијске сцене одржана је у Нишу. Поред старих неслагања око тога да ли држава треба да има власништво у медијима и да ли треба оснивати регионалне јавне сервисе, неким радницима у медијима сметају и постојећа регулаторна тела.

Иванковићева, уредница телевизије у власништву сина директора БИА Братислава Гашића, тражила је више саморегулаторних тела, поред већ постојећег Савета за штампу.

Иначе, Друштво новинара Ниша је организација која је стала у одбрану чувене Барбаре Животић са Студија Б после лажног и непрофесионалног извештавања са београдских протеста, уз речи “да начин извештавања као и уређивачка политика не смеју да буду узрок бруталног вређања било ког новинара”. Исто удружење остајало је немо на бројне проблеме медија и новинара из њиховог региона.

Телевизија Зона, чија је Иванковићева уредница, никада није преносила саопштења НУНС о случају државних притисака на Јужне вести или остале саопштења о потешкоћама које у раду имају новинари са територије коју овај медиј покрива.

Зоран Секулић из Асоцијације медија и члан УО Савета за штампу успротивио се овом предлогу, уз речи да је суштина саморегулације поштовање новинарског Кодекса.

Драгана Чабаркапа, чланица Радне групе и председница Синдиката новинара Србије, захтевала је формирање регионалних јавних сервиса, са чиме се не слажу чланови Радне групе Тања Максић (Асоцијација онлајн медија) и Зоран Секулић. Ово двоје новинара противе се и анексима Медијске стратегије који предлажу да држава на било који начин остане у власничкој структури Танјуга, Политике и Вечерњих новости.

Следеће две јавне расправе биће одржане у Чачку и Београду, а усвајање документа на Влади Србије, очекује се априла ове године, навео је председник Радне групе Дејан Стојановић.

Нацрт Стратегије можете прочитати на сајту Владе РС.

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Oni-koji-su-podrzali-Barbaru-traze-paralelne-institucije-za-kontrolu-medija.sr.html