21.11.2018.

Недопустиво игнорисање правила(Извор: ФоНет) - Савет за штампу данас је изразио протест због одлуке Комисије за оцену пројеката из области јавног информисања у Београду да буџетски новац додели новинама које континуирано крше Кодекс новинара Србије.

Савет је у саопштењу упозорио да је "драстично игнорисање прописаних правила и награђивање медија који не поштују етичке стандарде професије апсолутно недопустиво" и да би и Град Београд и Министарство културе и информисања морали да реагују како би се са таквом праксом престало.

"Супротно Правилнику за суфунансирање пројеката, којим је прописано да се приликом одлучивања посебно узима у обзир да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, Комисија је овај услов потпуно игнорисала", наводи се у саопштењу Управног одбора Савета за штампу.

Како се наводи, град Београд тражио је податке од Савета за штампу и добио информацију да су листови Ало и Српски телеграф у претходних годину дана по пет пута прекршили Кодекс.

"Грешком или не, Информер, коме су у последњих годину дана изречене четири јавне опомене због кршења Кодекса, није ни био на списку медија који је достављен Савету за штампу", наводи се у саопштењу.