22.06.2018.

Пракса Европског суда(Извор: ФоНет) - Новинари и уредници медија из централне Србије имали су данас прилику да се на семинару "Слобода изражавања, право на приватност и медијска етика" упознају са праксом и искуствима Европског суда за људска права и са искуствима из рада Савета за штампу.

На семинару су говориле правница из Европског суда за људска права Болгарка Бенко, генерална секретарка Савета за штампу Гордана Новаковић и чланица Комисије за жалбе Савета за штампу Тамара Скроза.

Бенко је говорила о праву на слободу говора и ограничењима тог права из праксе суда у Стразбуру.

Представници Савета за штампу представили су најинтересантније случајеве којима се Савет бавио у протеклих седам година, са посебним акцентом на случајеве који се тичу слободе говора.

Доста се говорило и о професионалној етици у онлајн окружењу и професионалним стандардима на веб порталима, посебно у делу који се односи на коментаре читалаца.

Разговарало се и о дилемама које заокупљају све новинаре - где су границе слободе говора, где су границе заштите нечије приватности и докле се слобода говора може практиковати, како у традиционалним медијима, тако и у онлајн окружењу на домаћем и на европском нивоу.