21.06.2018.

Савет за штампу: Новинарски Кодекс најчешће крше таболиди и портали(Извор: Бета) - Савет за штампу бележи на хиљаде текстова у којима је прекршен новинарски кодекс, а то најчешће чине таблоиди и већина најпосећенијих портала у Србији, изјавила је данас генерална секретарка Савета за штампу Гордана Новаковић.

Она је агенцији Бета рекла да се врло често дешава да је и по неколико тачака Кодекса новинара прекршено у једном тексту.

"Према искуствима Савета за штампу, најслабија тачка је како да новинари извештавају у јавном интересу, а да се не огреше о људе о којима пишу и то о обичне људе", рекла је Гордана Новаковић која у Крагујевцу учествује на семинару "Слобода изражавања, право на приватност и медијска етика" који организују Савет за штампу и Савет Европе.

Она је додала да жалбе које добија Савет за штампу као и мониторинг који то тело ради, показују да је највећи проблем објављивање спекулација, непроверених информација и клевета, као и угрожавање приватности и права на претпоставку невиности.

"Новинари често нису ни свесни шта раде људима када улазе у детаље, на пример, у извештајима о породичним несрећама, а посебно су у томе незаштићена деца у нашим медијима", рекла је Гордана Новаковић.

Учесницима дводневног семинара у Крагујевцу данас су представљени примери из праксе Европског суда за људска права и Савета за штампу а предавања су одржале правница тог суда Богларка Бенко и чланица савета Тамара Скроза.

beta.rs/beforepost/beforepost/92188-savet-za-stampu-novinarski-kodeks-najcesce-krse-tabolidi-i-portali