05.06.2018.

Савет за штампу: Драстично прекршен кодекс(Извор: Данас/ФоНет) - Управни одбор Савета за штампу упозорава да је Српски Телеграф, објављивањем узнемиравајућих фотографија тела и повреда на глави убијене Јелене Марјановић на насловној страни данашњег броја, драстично је прекршио Кодекс новинара Србије.

Управни одбор подсећа да Кодекс забрањује новинарима да користе непримерене, узнемиравајуће, порнографске и друге садржаје који могу имати штетан утицај на децу.

Према ставу Управног одбора, Српски телеграф, супротно Кодексу, не поштује ни права и достојанство жртве злочина, али ни право на претпоставку невиности осумњиченог за убиство, чија је фотографија тако?е објављена уз тврдњу да јој је он „смрскао главу“.

Савет за штампу оцењује да овакво, крајње непримерено, неетичко и сензационалистичко „извештавање“, не само да ни на који начин не доприноси бољем инфомисању јавности, што је основни задатак медија, већ наноси штету, како људима о којима се извештава, тако и читавој новинарској професији и јавном интересу.

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због тога што је лист Српски телеграф данас на насловној страни објавио узнемиравајући садржај, чиме је прекршен Закон о јавном информисању и медијима и Кодекс новинара Србије.

Дневни лист Српски телеграф је на насловној, као и на првим странама, објавио узнемиравајуће фотографије са места убиства певачице Јелене Марјановић, саопштава УНС.

Удружење подсећа да је чланом 79. Закона о јавном информисању и медијима прописано да се „приказом или описом сцене насиља у медију или медијском садржају не сме е повредити достојанство жртве насиља“.

Како УНС указује, тим фотографијама и текстом повређени су Кодекс новинара Србије у деловима који прописују заштиту права на достојанство жртве злочина, претпоставка невиности осумњиченог и права жртвине малолетне ћерке.

У саопштењу УНС упозорава новинаре да су, у складу са Кодексом, дужни да воде рачуна о томе да извори информација често следе своје интересе или интересе група којима припадају и њима прилагођавају своје исказе.

Прошле године Савет за штампу је утврдио да је у 2017. и 2016. године најдрастичније кршење Кодекса новинара било у случају убиства Јелене Марјановић, подсећа УНС.

www.danas.rs/drustvo/savet-za-stampu-drasticno-prekrsen-kodeks