22.05.2018.

Савет за штампу – важност саморегулације(Извор: Media&Reform центар Ниш) - Како показују резултати мониторинга Комисије за жалбе Савета за штампу и пристиглих жалби, највећи број кршења Кодекса новинара Србије је у вези са истинитошћу извештавања. Ситуација у онлајн простору је другачија, па је највећи број жалби био на преузимање садржаја без поштовања ауторских права.

Савет за штампу основан је као независно и саморегулаторно тело са циљем да, између осталог, обезбеди поштовање Кодекса новинара Србије у онлајн и штампаним медијима. Комисија за жалбе, отворена је за подношење жалби на текстове појединих медија коју могу поднети појединац, институција или организација које мисле да нису достојанствено представљени у неком медију, могу се жалити овој комисији.

„Наша основна идеја, као саморегулаторно тело, јесте да својим колегама укажемо где су погрешили, где нису поштовали Кодекс да би имали у виду после при писању неких наредних текстова“, истиче генерални секретар Савета за штампу Гордана Новаковић.

Ипак, не треба очекивати да медиј за који је утврђено да је прекршио Кодекс плати неку накнаду, али обавезан је, како наводи чланица Комисије за жалбе Невена Кривокапић, да одлуку о кршењу Кодекса објави у свом медију.

„На тај начин јавност може бити обавештена о прекшају Кодекса“, појашњава она.

Кривокапић напомиње да је Савет донео Смерница за поштовање Кодекса новинара Србије у онлајн окружењу„које у потпуности прате Кодекс по поглављима“.

Новковић наводи да Савет жели да утиче на свест читалаца, па ако прочитају да је тај медиј који читају узастопно кршио Кодекс – да се запитају зашто би куповао новине или посећивао портал ако новинари не поштују елементарна професионална и етичка права.

„Зато и постоје сва ова професионална правила која нам помажу да се боље снађемо у целој тој причи – да се не огрешимо о људе о којима пишемо. То је суштински у овом послу“, закључује Гордана Новаковић.

Немања Стевановић

mediareform.rs/savet-za-stampu-vaznost-samoregulacije