08.05.2018.

Изречена опомена "Новом стандарду" због текста Бакареца о Н1(Извор: Н1) - Савета за штампу изрекао је јавну опомену порталу “Нови стандард” због текста Небојше Бакареца “О пропаганди телевизије Н1” у којем је изнет низ неистина и увреда на рачун новинарке Н1 Маје Сикимић.

Комисија за жалбе Савета за штампу закључила је да је “Нови стандард” прекршио тачке 1, 2, 4 и 5 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда професије, да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања, да, кад је то неопходно, консултује што више извора, као и да поштује правило да су са новинарством неспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина

“Нови стандард” је, како се наводи, прекршио и тачке 1, 2 и 3 Одељка V (Новинарска пажња), о обавези новинара да приступа послу са дужном професионалном пажњом, да не сме слепо да верује извору информација, јер извори често следе своје интересе или интересе друштвених група којима пропадају и прилагођавају своје исказе тим интересима, као и да мора да води рачуна да је прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају једнако њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи,

Прекршена је и тачка 1 Одељка VII (Поштовање приватности), по којој новинар мора да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише.


Низ нетачних података о Маји Сикимић и њеном оцу

Новинарка ТВ Н1 Маја Сикимић обратила са Савету за штампу, верујући да је у ауторском тексту Небојше Бакареца, у то време кандидата СНС за одборника Скупштине Београда, који је објавио “Нови стандард”, изнет низ неистина и увреда, од којих се део односи на њу и њеног оца Владимира Николића.

По њеном мишљењу, текстом је прекршено више одредби Кодекса новинара из поглавља Истинитост извештавања, Однос према изворима информисања, Новинарска пажња, Поштовање приватности и Коришћење часних средстава.

Навела је да је у тексту изнет низ нетачних података о њеном оцу, који је, иначе, крајем деведесетих година, због неслагања са политиком Слободана Милошевића, ухапшен и осуђен у монтираном политичком процесу, да би после петооктобарских промена, био правно и морално рехабилитован.

“У тексту Небојше Бакареца изнето је низ неистинитих података о биографији мог оца, и сасвим непримерено, моје и његово име, као и име колегинице Николић, ауторке документарног филма, доведено је у везу са феноменом 'политичког прелетања' и 'нечасног понашања'“, истиче се, између осталог, у жалби.

Редакција ”Новог стандарда“ није одговорила на жалбу.


Монтиран процес против Владимира Николића добро познат

Чланови Комисије за жалбе оценили су да је случај Владимира Николића, који је био осуђен у време режима Слободана Милошевића, толико добро познат да је несхватљиво да Небојша Бакарец није знао да је Николић осуђен у монтираном процесу, те да је пресуда поништена после 5. октобра.

Он, међутим, у спорном тексту о томе не говори, већ се задржава само на томе да је био осуђен и “нечасно отпуштен из ДБ-а“ и уопште се не бави политичком позадином тог процеса, нити каснијом рехабилитацијом, чиме је прећутао чињенице које могу битно да утичу на став читалаца. Због тога о овоме јавност није обавештена ни у складу са приницпима дужне новинарске пажње.

Истовремено, текстом су прекршене и одредбе које односе на обавезу новинара да извештава истинито и објективно, да не спекулише и не износи неосноване оптужбе и клевете. Комисија сматра да је текстом прекршена и одредба Кодекса која аутора текста обавезује да поштује достојанство и интегритет људи о којима пише.

Комисија посебно указује на то да је, са етичког становишта, неприхватљиво да се аутор “обрачунава“ са новинарком телевизије Н1 и њеним оцем незадовољан емисијом друге новинарке те телевизије.

Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да "Новом стандарду“ изрекне јавну опомену.

Одлуку о изрицању јавне опомене “Новом стандарду” донела је Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Златко Чобовић, Невена Кривокапић, Љиљана Смајловић, Стојан Марковић, Тамара Скрозза, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 26. априла 2018. године.

rs.n1info.com/a386264/Vesti/Opomena-Novom-standardu-zbog-teksta-o-N1.html