08.05.2018.

Савет за штампу: Блиц, Ало и Нови стандард прекршили Кодекс(Извор: Раскрикавање) - Листови Блиц и Ало, као и портал Нови стандард прекршили су Кодекс новинара Србије, одлучио је Савет за штампу.

Савет је одлучио да је Блиц прекршио Кодекс јер није брисао увредљиве коментаре на Фејсбук страни испод текста „Премијерка Ана Брнабић синоћ у плишу, а њена партнерка одушевила модном комбинацијом за црвени тепих”.

У жалби Београдског центра за људска права наведено је да су дискриминаторни коментари објављени на Фејсбук профилу листа „чија велика популарност представља погодно тле за распиривање мржње и нетрпељивости, позивање на насиље и јачање предрасуда према ЛГБТ популацији".

Из Блица су објаснили да се уздржавају од брисања коментара са друштвених мрежа пре одлуке суда „због опасности од цензуре”.

Савет за жалбу, који је први пут одлучивао у случају када су спорни коментари на друштвеним мрежама а не текст, подсећа да су, према њиховој али и судској пракси, укључујући и одлуке Европског суда за људска права, редакције одговорне за објављене коментаре читалаца. Блицу је наложено да ову одлуку објави на свом Фејсбук профилу.

„Комисија још једном подсећа да први пут одлучује о овом случају, те позива све редакције да узму у обзир одлуку Комисије која ће бити основ за даљу праксу Савета”, наводе из овог тела.

Блиц је прекршио и тачке Кодекса које се односе на истинитост извештавања, одговорност новинара и новинарску пажњу са текстом "Крали гориво, напредовали у каријери". Како је одлучила Комисија, Блиц није поштовао претпоставку невиности Бранка Лазаревића, некадашњег отправника послова у Атини, већ је на његов рачун без доказа изнео "веома тешке оптужбе за малверзацију и крађу и спекулације представио као чињенице".

Јавну опомену је добио портал Нови стандард јер је текстом „О пропаганди телевизије Н1” прекршио тачке које се тичу истинитости извештавања, новинарске пажње и поштовања приватности.

Таблоид Ало је, према одлуци Комисије, такође прекршио Кодекс у деловима који се односе на истинитост извештавања и независност од притисака у тексту "Спрема се рат који нико неће преживети?!"

"Већина чланова Комисије закључила је да наслов текста не одговара суштини, односно да у тексту нема никаквих информација које би оправдале тврдње из наслова да се спрема рат који нико неће преживети и да ће свет бити уништен за 24 сата. У опреми се као чињенице саопштавају претпоставке и нагађања редакције, односно уредника, које не потврђују ни саговорници у самом тексту", наводи се у образложењу.

Жалбу Савету је поднела и новинарка Н1 Маја Сикимић јер су, како је навела, у тексту Небојше Бакареца на порталу Нови стандард између осталог изнети неистини подаци о биографији њеног оца Владимира Николића који је „за време Милошевића ухапшен и осуђен у монтираном политичком процесу, да би после петооктобарских промена био правно и морално рехабилитован”.

Бакарец се, међутим, према оцени Савета, није бавио политичком позадином тог процеса нити рехабилитацијом, већ се задржава само на томе да је био осуђен и „нечасно отпуштен из ДБ-а”, чиме је прећутао чињенице које могу битно да утичу на став читалаца.

„Комисија посебно указује на то да је, са етичког становишта, неприхватљиво да се аутор „обрачунава“ са новинарком телевизије Н1 и њеним оцем незадовољан емисијом друге новинарке те телевизије”, наводи се у образложењу Савета за штампу.

На седници се, по жалби Геј лезбејског инфо центра, дискутовало и о Курировом тексту „Сензационално Мира Шкорић: Ухватила сам вереника са мушкарцем! Да сам имала пиштољ, убила бих обојицу!” али је Комисија проценила да није било прекршаја Кодекса.

Иста одлука донета је и у случају недељника Кикиндске због фотомонтаже која је, према мишљењу подносиоца жалбе, била увредљива за Мађаре.

www.raskrikavanje.rs/page.php?id=154