13.04.2018.

Министар демантовао вест, грађани, ипак, избегавају парадајз(Извор: Н1) - Да ли је парадајз из увоза, који се већ нашао на пијацама, безбедан за исхрану и коме је наштетила вест коју је у јавност лансирала декларација са упозорењем да кора није за људску исхрану?

Иако је министар пољопривреде демантовао да је парадајз из Турске отрован, грађани га радије избегавају, а продавци свакодневно добијају питања одакле је стигао на тезге и сме ли да се једе. За изазивање панике одговорност сносе медији, сматрају у Савету за штампу.

"Отровни парадајз из Турске на српским тезгама", осванули су наслови у таблоидима, а страх се убрзо проширио пијацама. Грађани су одговоре најпре потражили од продаваца.

"Питају откуд је, да ли је кора употребљива, оно што је у новинама писало, то и питају", каже продавачица на пијаци Миља Лађевац.

Па радије бирају да сачекају домаћи...

"Пошто информацију имамо да је нешто отровано".

"Да се не сме кора јести, а шта је под кором?"

"Не купујем за сада, још је рано, пошто је све увозни, док не крене наш домаћи", рекли су грађани с којима смо разговарали.

Има и грађана који нису поверовали да је парадајз из увоза опасан.

"Ма не, то је чиста демагогија. Мислите да је све у реду? Мислим да јесте".

"Купио сам парадајз".

"Јутрос сам информисана на ТВ-у да је то исправно и да је то само била паника и ништа више".

Међу 25 тона, тј. око 4.000 гајбица, спорна декларација нашла се на две - уверава ресорни министар Бранислав Недимовић. На сајту министарства пољопривреде потом су и објављене лабораторијске анализе узорка парадајза из пошиљке, а у извештају се наводи да тај узорак одговара захтевима из Правилника о квалитету воћа, поврћа и печурки.

"То је била грешка увозника који је погрешно декларисао робу и због тога ће против њега бити покренут прекршајни поступак. Због тога идемо у контролу свих граничних прелаза и инспектора и изаћи ћемо са резултатима наредне недеље", навео је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Неетичко, вишеструко штетно и непрофесионално - тако извештавање о парадајзу из Турске коментарише члан Комисије за жалбе Савета за штампу Петар Јеремић.

"Новинари су једну фотографију са Фејсбука прихватили здраво за готово и почели да шире панику без дубљег улажења у проблем. То једноставно није новинарство, новинарство значи да се свака информација мора проверити", каже члан Коммисије за жалбе Савета за штампу Петар Јеремић.

А последице су, додаје, и штета по, у овом случају, произвођаче и продавце парадајза, али и то што грађани медијима све мање верују.

"Хајде да се запитамо како да очекујемо да нам људи касније верују, ако смо их сада слагали", нагласио је Јеремић.

Јелена Д. Петровић

rs.n1info.com/a379608/Biznis/Ministar-demantovao-vest-gradjani-ipak-izbegavaju-paradajz.html